Päls

Polens största pälsdjursfarm avslöjad

Bilder och filmer visar minkars brutala verklighet på Polens största pälsdjursfarm. Under två månader arbetade en aktivist från organisationen Open Cages Ukraine undercover på farmen, som även är en av de största pälsdjursfarmerna i världen med 500 000 minkar, för att dokumentera djurens situation. I filmen här under kan du ta del av filmmaterialet och vittnesmålet från den person som arbetade undercover på farmen. Han berättar bland annat:

Minkarnas död påverkade mig mest. Sedan dagen jag började såg jag död konstant, varje dag.

Tisdagen den 8 september offentliggjorde den polska organisationen Otwarte Klatki avslöjandet. Inom några timmar kom politiska reaktioner. Jarosław Kaczyński från Prawo i Sprawiedliwość, det regerande partiet i Polen, gick via en presskonferens ut och föreslog att Polen ska förbjuda pälsdjursfarmning som en del av landets nya djurskyddslag.

– Vi hoppas att förslaget blir till verklighet och det vore ett stort steg åt rätt riktning då Polen är det tredje största pälsproducerande landet i världen. Flera andra länder har redan förbjudit pälsdjursfarmer så det är verkligen på tiden att Sverige gör detsamma. Vi i Djurrättsalliansen har gång på gång avslöjat de svenska minkfarmerna och det finns bara ett sätt att få ett stopp på djurplågeriet och det är att stänga alla farmer, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Den avslöjade farmen i Polen. Foto: Otwarte Klatki/Open Cages Ukraine

Foto: Otwarte Klatki/Open Cages Ukraine

Pälsindustrin är en global industri där djur föds upp och dödas för deras päls på pälsdjursfarmer eller fångas och dödas i det vilda. Här kan du läsa mer om pälsindustrin globalt och här hittar du mer information om päls från viltfångade djur.

I Sverige finns det i dagsläget 38 minkfarmer, enligt Djurrättsalliansens senaste granskning. Djurrättsalliansen offentliggjorde för första gången bilder och filmer från landets minkfarmer 2010 och har sedan dess upprepade gånger kunnat påvisa det fortsatta djurplågeriet på minkfarmerna. På sidan Stäng minkfarmerna kan du ta del av vår dokumentation från Sverige.

Mink med bitsår på en av de minkfarmer Djurrättsalliansen dokumenterat. Foto: Djurrättsalliansen / Jo-Anne McArthur.


VAD DU KAN GÖRA:

🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Hjälp oss stänga de resterande minkfarmerna i Sverige och skriv under vår namninsamling som finns här.

🐾 Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens situation. Vårt material hittar du på vår sida Sveket mot minkarna. 

🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Månadsgivare blir du här.

🐾 Swisha en gåva till vårt arbete för minkarna: 123 0730 739.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter: https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer