Djurparker

184 djur döda på Lycksele djurpark – däribland friska och unga djur avlivade

En granskning som Djurrättsalliansen gjort visar att 184 djur har dött på Lycksele djurpark under de tre senaste åren, däribland har unga och friska djur avlivats. 

Djurparker i Sverige ska enligt Naturvårdsverkets föreskrifter om artskydd årligen lämna en förteckning till länsstyrelsen om de djur som finns i verksamheten. Djurrättsalliansen har granskat dessa förteckningar för de senaste tre åren (2017-2019) för tio av de större djurparkerna i Sverige. Undersökningen visar att tusentals djur dött på de granskade djurparkerna däribland har friska eller utrotningshotade djur avlivats. På Lycksele djurpark har 184 djur dött under de granskade åren, bland annat har friska och unga brunbjörnar, rödrävar och vargar avlivats. 

Åtta avlivade brunbjörnar på två år

Under 2017 avlivades fem friska brunbjörnar på djurparken varav fyra bara var runt ett år gamla då de dödades – orsaken uppges vara att omplacering inte var möjlig. Året efter avlivades ytterligare tre friska brunbjörnar på grund av att “omplacering misslyckades”. 

– Varje år rapporterar media om olika djurungar som fötts på svenska djurparker, bland annat har björnungarna på Lycksele djurpark visats upp för allmänheten genom media. Det är ett effektivt sätt för djurparkerna att locka besökare. Men många vet inte vad som sker med många av dessa ungar. De dödas. Djurparkerna innebär inte bara att djur tvingas leva i fångenskap hela deras liv utan vår granskning visar även att djurparkerna uppenbart dödar fullt friska, unga, hotade eller sårbara djur, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Ett utdrag ur den lista Djurrättsalliansen fått av Lycksele djurpark med förklaring vad som skett med olika djur.

20 vargar döda åren 2017-2019

Fler djur har avlivats på Lycksele djurpark under de granskade åren. Djurrättsalliansens granskning visar även att 20 europeiska gråvargar dött på djurparken under de tre senaste åren.2017 avlivades 11 europeiska gråvargar och de var alla under två år då de dödades. “För många individer i hägnet, omplacering ej möjlig” uppges vara en av orsakerna till att vargarna avlivades. Europeisk gråvarg är en art som klassas som sårbar i Sverige.

Getter blev till foder

Även 26 getter, jämtgetter och västafrikanska dvärggetter, dog under de granskade åren och alla var under ett år gamla. En stor del av getterna blev till foder efter att de avlivats. 

Lycksele djurpark är ett kommunalt bolag med fokus på de nordiska djuren och är medlem i Svenska djurparksföreningen (SDF) där en av huvuduppgifterna uppges vara att “aktivt stödja bevarandearbetet med hotade djurarter”. På djurparkens hemsida framgår det att SDF driver flera projekt kring hotade nordiska arter och att Lycksele djurpark bland annat ingår i projekt med björn och varg. 

– Djurparkerna använder ofta utbildning, forskning och artbevarande som försäljningsargument för att rättfärdiga en i grunden oetisk verksamhet samt för att locka besökare. Vi menar att dessa argument är en efterhandskonstruktion i ett försök att legitimera djurparkernas existens. I grund och botten handlar det om att tjäna pengar på att hålla djur inlåsta. Oavsett argument menar vi att djur inte är underhållning och vi hoppas att allt fler gör aktiva val och slutar besöka djurparker, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen. 

De djurparker som varit med i granskningen är Skånes djurpark, Ystads djurpark, Borås djurpark, Kolmårdens djurpark, Skansen (inklusive Skansen-akvariet), Nordens ark, Lycksele djurpark, Parken zoo, Slottsskogen samt Furuviksparken. 

* I granskningen ingår däggdjur, fåglar, kräldjur och havslevande djur.

Läs mer om hela granskningen här. 

🐾 Stöd gärna vårt arbete med att granska djurens situation i Sverige genom att bli månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här. 

🐾 Sprid gärna våra nyheter så att fler får upp ögonen för djurens verklighet!

🐾 Lev djurvänligt – besök inte djurparker!

Fler nyheter
Köttindustrin

Unik inblick på svenska slakterier i Djurrättsalliansens granskning

Genom att granska länsstyrelsens djurskyddskontroller på svenska slakterier, kan Djurrättsalliansen nu ge en inblick i djurens sista, fruktansvärda timmar i livet. Undersökningen visar att 83 av de 88 slakterier som förra året hade minst en djurskyddskontroll bröt mot djurskyddslagstiftningen. Totalt rör det sig om över 900 uppmärksammade brister. 

Läs mer
Äggindustrin

Ägare till avslöjad äggård åtalas

Djurrättsalliansen publicerade förra året en film som visade högar av döda och förruttnade hönor på en värmländsk äggård. Nu ställs ägaren inför rätta för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Huvudförhandlingen är planerad till den 21–23 mars i Värmlands tingsrätt. 

Läs mer
Päls

Två minkfarmer som bröt mot djurskyddslagen har stängt – övriga inte kontrollerade

Under förra året gjorde länsstyrelsen bara djurskyddskontroller på två av de omkring 20 minkfarmer som finns kvar i Sverige. Vid kontrollerna konstaterade myndigheten att farmerna inte följde djurskyddslagstiftningen. Djurrättsalliansens granskning visar att båda farmerna nu har stängt, men inte på grund av myndighetens tillsyn och agerande.

Läs mer