Internationellt

Filmmaterial avslöjar hur kalvar blir slagna och sparkade

Ett nytt avslöjande från organisationerna L214 och Eyes on Animals visar hur det går till när kalvar transporteras från Irland till Nederländerna. Filmmaterial visar hur kalvar som bara är några veckor gamla blir slagna och sparkade. Irland exporterar varje över ett stort antal kalvar till EU-länder. Kalvarnas ses som en biprodukt i mjölkindustrin och säljs många gånger vidare, transporteras och föds upp i andra länder innan de slutligen dödas för att säljas som kalvkött. Det finns omkring 1,4 miljoner ”mjölkkor” i den irländska mjölkindustrin som årligen föder 700 000 tjurkalvar.

Här under kan du se det nytagna filmmaterialet.

 

Bland annat The Guardian har rapporterat om avslöjandet, läs mer här.

Samma organisationer avslöjande under förra året hur kalvar som transporterades från Irland till Frankrike blir vanvårdade och slagna. Här kan du läsa mer om det avslöjandet och här under kan du se filmmaterial från det avslöjandet.

 

 

Enligt EU är den anläggning där detta är filmat av ”hög kvalitet” och har fått EU-bidrag. Filmmaterialet visar bland annat hur arbetarna hoppar på en av kalvarna.

 

 

För att kor ska producera mjölk måste de föda kalvar. Kalvarna tas efter födseln från sina mammor – eftersom mjölken ska drickas av människor. Vad händer då med kalvarna? Kvigkalvar blir senare själva ”mjölkkor” och tjurkalvar, som inte producerar någon mjölk, dödas vid ung ålder och hamnar i köttdisken. Läs mer om mjölkindustrin på Djurrättsalliansens sida Mjölkfabriken. Även här kan du läsa mer om mjölkindustrin och se Djurrättsalliansens dokumentation från den svenska mjölkindustrin. 

– Djurens verklighet är grym och sker i det dolda. Det är lätt för många att ignorera eller blunda för hur oetiskt vi människor behandlar andra djur för att få fortsätta med vanan att exempelvis dricka komjölk eller äta kött. Frågan vi måste ställa oss är med vilken rätt vi utsätter andra tänkande och kännande individer för det här. Det behöver inte vara så här och djurplågeriet kan få ett stopp. Vi människor behöver inte dricka en annan arts mjölk eller äta andra djur för att leva. Vi kan alla göra valet att inte vara en del av det här och välja växtbaserat istället, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Vill du ha tips och inspiration till en mer djurvänlig livsstil, läs gärna vårt häfte ”Du kan göra skillnad!”

Fler nyheter
Djurrätt

Ge en gåva till djuren på Black Friday

Idag är det Black Friday, en dag då många köper prylar på rea som de egentligen kanske inte behöver. Har du funderat på att köpa någonting som du inte är i behov av? Spara på miljön och hjälp djuren istället!

Läs mer
Djurparker

En av de dödade vargarna på Skansen

I början av oktober avlivade Skansen i Stockholm alla vargar som fanns i varghägnet genom att de sköts ihjäl. Tidigare under året har även flera andra vargar dödats. Bilden föreställer en av de vargarna. Skansens hantering har väckt stor uppmärksamhet och fått kritik från olika håll, inte minst av Djurrättsalliansen som lyft frågan i media och anordnat en manifestation till minne av vargarna.

Läs mer
Päls

Tillåtet att föda upp minkar under 2022

På grund av risken för smittspridning av SARS-CoV-2 så har det under 2021 varit förbjudet och föda upp minkar på Sveriges minkfarmer och de enda minkar som funnits på farmerna är avels-
minkarna. Jordbruksverket har meddelat att från och med den 1 januari 2022 kommer det återigen att vara tillåtet att föda upp minkar i små gallerburar för att sedan gasa ihjäl dem när de är ett halvår gamla.

Läs mer