Internationellt

Filmmaterial avslöjar hur kalvar blir slagna och sparkade

Ett nytt avslöjande från organisationerna L214 och Eyes on Animals visar hur det går till när kalvar transporteras från Irland till Nederländerna. Filmmaterial visar hur kalvar som bara är några veckor gamla blir slagna och sparkade. Irland exporterar varje över ett stort antal kalvar till EU-länder. Kalvarnas ses som en biprodukt i mjölkindustrin och säljs många gånger vidare, transporteras och föds upp i andra länder innan de slutligen dödas för att säljas som kalvkött. Det finns omkring 1,4 miljoner ”mjölkkor” i den irländska mjölkindustrin som årligen föder 700 000 tjurkalvar.

Här under kan du se det nytagna filmmaterialet.

 

Bland annat The Guardian har rapporterat om avslöjandet, läs mer här.

Samma organisationer avslöjande under förra året hur kalvar som transporterades från Irland till Frankrike blir vanvårdade och slagna. Här kan du läsa mer om det avslöjandet och här under kan du se filmmaterial från det avslöjandet.

 

 

Enligt EU är den anläggning där detta är filmat av ”hög kvalitet” och har fått EU-bidrag. Filmmaterialet visar bland annat hur arbetarna hoppar på en av kalvarna.

 

 

För att kor ska producera mjölk måste de föda kalvar. Kalvarna tas efter födseln från sina mammor – eftersom mjölken ska drickas av människor. Vad händer då med kalvarna? Kvigkalvar blir senare själva ”mjölkkor” och tjurkalvar, som inte producerar någon mjölk, dödas vid ung ålder och hamnar i köttdisken. Läs mer om mjölkindustrin på Djurrättsalliansens sida Mjölkfabriken. Även här kan du läsa mer om mjölkindustrin och se Djurrättsalliansens dokumentation från den svenska mjölkindustrin. 

– Djurens verklighet är grym och sker i det dolda. Det är lätt för många att ignorera eller blunda för hur oetiskt vi människor behandlar andra djur för att få fortsätta med vanan att exempelvis dricka komjölk eller äta kött. Frågan vi måste ställa oss är med vilken rätt vi utsätter andra tänkande och kännande individer för det här. Det behöver inte vara så här och djurplågeriet kan få ett stopp. Vi människor behöver inte dricka en annan arts mjölk eller äta andra djur för att leva. Vi kan alla göra valet att inte vara en del av det här och välja växtbaserat istället, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Vill du ha tips och inspiration till en mer djurvänlig livsstil, läs gärna vårt häfte ”Du kan göra skillnad!”

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer