Internationellt

Filmmaterial avslöjar hur kalvar blir slagna och sparkade

Ett nytt avslöjande från organisationerna L214 och Eyes on Animals visar hur det går till när kalvar transporteras från Irland till Nederländerna. Filmmaterial visar hur kalvar som bara är några veckor gamla blir slagna och sparkade. Irland exporterar varje över ett stort antal kalvar till EU-länder. Kalvarnas ses som en biprodukt i mjölkindustrin och säljs många gånger vidare, transporteras och föds upp i andra länder innan de slutligen dödas för att säljas som kalvkött. Det finns omkring 1,4 miljoner ”mjölkkor” i den irländska mjölkindustrin som årligen föder 700 000 tjurkalvar.

Här under kan du se det nytagna filmmaterialet.

 

Bland annat The Guardian har rapporterat om avslöjandet, läs mer här.

Samma organisationer avslöjande under förra året hur kalvar som transporterades från Irland till Frankrike blir vanvårdade och slagna. Här kan du läsa mer om det avslöjandet och här under kan du se filmmaterial från det avslöjandet.

 

 

Enligt EU är den anläggning där detta är filmat av ”hög kvalitet” och har fått EU-bidrag. Filmmaterialet visar bland annat hur arbetarna hoppar på en av kalvarna.

 

 

För att kor ska producera mjölk måste de föda kalvar. Kalvarna tas efter födseln från sina mammor – eftersom mjölken ska drickas av människor. Vad händer då med kalvarna? Kvigkalvar blir senare själva ”mjölkkor” och tjurkalvar, som inte producerar någon mjölk, dödas vid ung ålder och hamnar i köttdisken. Läs mer om mjölkindustrin på Djurrättsalliansens sida Mjölkfabriken. Även här kan du läsa mer om mjölkindustrin och se Djurrättsalliansens dokumentation från den svenska mjölkindustrin. 

– Djurens verklighet är grym och sker i det dolda. Det är lätt för många att ignorera eller blunda för hur oetiskt vi människor behandlar andra djur för att få fortsätta med vanan att exempelvis dricka komjölk eller äta kött. Frågan vi måste ställa oss är med vilken rätt vi utsätter andra tänkande och kännande individer för det här. Det behöver inte vara så här och djurplågeriet kan få ett stopp. Vi människor behöver inte dricka en annan arts mjölk eller äta andra djur för att leva. Vi kan alla göra valet att inte vara en del av det här och välja växtbaserat istället, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Vill du ha tips och inspiration till en mer djurvänlig livsstil, läs gärna vårt häfte ”Du kan göra skillnad!”

Fler nyheter
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer
Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

Läs mer