Internationellt

Filmmaterial avslöjar hur kalvar blir slagna och sparkade

Ett nytt avslöjande från organisationerna L214 och Eyes on Animals visar hur det går till när kalvar transporteras från Irland till Nederländerna. Filmmaterial visar hur kalvar som bara är några veckor gamla blir slagna och sparkade. Irland exporterar varje över ett stort antal kalvar till EU-länder. Kalvarnas ses som en biprodukt i mjölkindustrin och säljs många gånger vidare, transporteras och föds upp i andra länder innan de slutligen dödas för att säljas som kalvkött. Det finns omkring 1,4 miljoner ”mjölkkor” i den irländska mjölkindustrin som årligen föder 700 000 tjurkalvar.

Här under kan du se det nytagna filmmaterialet.

 

Bland annat The Guardian har rapporterat om avslöjandet, läs mer här.

Samma organisationer avslöjande under förra året hur kalvar som transporterades från Irland till Frankrike blir vanvårdade och slagna. Här kan du läsa mer om det avslöjandet och här under kan du se filmmaterial från det avslöjandet.

 

 

Enligt EU är den anläggning där detta är filmat av ”hög kvalitet” och har fått EU-bidrag. Filmmaterialet visar bland annat hur arbetarna hoppar på en av kalvarna.

 

 

För att kor ska producera mjölk måste de föda kalvar. Kalvarna tas efter födseln från sina mammor – eftersom mjölken ska drickas av människor. Vad händer då med kalvarna? Kvigkalvar blir senare själva ”mjölkkor” och tjurkalvar, som inte producerar någon mjölk, dödas vid ung ålder och hamnar i köttdisken. Läs mer om mjölkindustrin på Djurrättsalliansens sida Mjölkfabriken. Även här kan du läsa mer om mjölkindustrin och se Djurrättsalliansens dokumentation från den svenska mjölkindustrin. 

– Djurens verklighet är grym och sker i det dolda. Det är lätt för många att ignorera eller blunda för hur oetiskt vi människor behandlar andra djur för att få fortsätta med vanan att exempelvis dricka komjölk eller äta kött. Frågan vi måste ställa oss är med vilken rätt vi utsätter andra tänkande och kännande individer för det här. Det behöver inte vara så här och djurplågeriet kan få ett stopp. Vi människor behöver inte dricka en annan arts mjölk eller äta andra djur för att leva. Vi kan alla göra valet att inte vara en del av det här och välja växtbaserat istället, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Vill du ha tips och inspiration till en mer djurvänlig livsstil, läs gärna vårt häfte ”Du kan göra skillnad!”

Fler nyheter
Mjölkindustrin

Magra, smutsiga och döda kor på mjölkgårdar i Västerbotten

Under 2022 har länsstyrelsen flera gånger funnit magra och sjuka kor på två mjölkgårdar i Västerbotten. Trots att allvarliga brister inte har åtgärdats efter länsstyrelsens upprepade förelägganden har båda gårdarna idag fortsatt tillstånd att bedriva mjölkproduktion. 

Läs mer
Djurrätt

Ge bort julklappar som hjälper djuren!

Nu närmar sig julen och i Djurrättsalliansens webshop hittar du djurvänliga julklappar som gåvobevis, ”adoptionsdjur” och mycket mer.

Läs mer
Köttindustrin

De är där just nu – en svensk grisgård oktober 2022

Under oktober besökte Djurrättsalliansen en av Sveriges grisfabriker. Grisarna vi mötte innanför dörrarna känner bara till vad du ser i filmen: hårt betonggolv, trängsel och tristess. De är där just nu, men kommer snart skickas till ett slakteri och gå en brutal död till mötes. Detta är svensk grisindustri, ett djurplågeri som sker helt lagligt. 

Läs mer