Internationellt

Filmmaterial avslöjar hur kalvar blir slagna och sparkade

Ett nytt avslöjande från organisationerna L214 och Eyes on Animals visar hur det går till när kalvar transporteras från Irland till Nederländerna. Filmmaterial visar hur kalvar som bara är några veckor gamla blir slagna och sparkade. Irland exporterar varje över ett stort antal kalvar till EU-länder. Kalvarnas ses som en biprodukt i mjölkindustrin och säljs många gånger vidare, transporteras och föds upp i andra länder innan de slutligen dödas för att säljas som kalvkött. Det finns omkring 1,4 miljoner ”mjölkkor” i den irländska mjölkindustrin som årligen föder 700 000 tjurkalvar.

Här under kan du se det nytagna filmmaterialet.

 

Bland annat The Guardian har rapporterat om avslöjandet, läs mer här.

Samma organisationer avslöjande under förra året hur kalvar som transporterades från Irland till Frankrike blir vanvårdade och slagna. Här kan du läsa mer om det avslöjandet och här under kan du se filmmaterial från det avslöjandet.

 

 

Enligt EU är den anläggning där detta är filmat av ”hög kvalitet” och har fått EU-bidrag. Filmmaterialet visar bland annat hur arbetarna hoppar på en av kalvarna.

 

 

För att kor ska producera mjölk måste de föda kalvar. Kalvarna tas efter födseln från sina mammor – eftersom mjölken ska drickas av människor. Vad händer då med kalvarna? Kvigkalvar blir senare själva ”mjölkkor” och tjurkalvar, som inte producerar någon mjölk, dödas vid ung ålder och hamnar i köttdisken. Läs mer om mjölkindustrin på Djurrättsalliansens sida Mjölkfabriken. Även här kan du läsa mer om mjölkindustrin och se Djurrättsalliansens dokumentation från den svenska mjölkindustrin. 

– Djurens verklighet är grym och sker i det dolda. Det är lätt för många att ignorera eller blunda för hur oetiskt vi människor behandlar andra djur för att få fortsätta med vanan att exempelvis dricka komjölk eller äta kött. Frågan vi måste ställa oss är med vilken rätt vi utsätter andra tänkande och kännande individer för det här. Det behöver inte vara så här och djurplågeriet kan få ett stopp. Vi människor behöver inte dricka en annan arts mjölk eller äta andra djur för att leva. Vi kan alla göra valet att inte vara en del av det här och välja växtbaserat istället, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Vill du ha tips och inspiration till en mer djurvänlig livsstil, läs gärna vårt häfte ”Du kan göra skillnad!”

Fler nyheter
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda på Ölands djurpark

Under förra året dog 38 djur på Ölands djurpark. Bland dessa finns flera djur tillhörande hotade djurarter. Men djurparken svarar inte på Djurrrättsalliansens frågor om vad som hänt med djuren.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer