Internationellt

Nytt avslöjande visar hur kalvar blir vanvårdade och slagna

Ett nytt avslöjande visar verkligheten för kalvar som transporteras från Irland till Frankrike. Filmmaterial visar bland annat hur kalvar blir misshandlade. Det här är en del av mjölkindustrin; kalvar transporteras, vanvårdas och dödas slutligen för att säljas som kalvkött.

Varje år exporterar Irland över 160 000 kalvar till EU-länder. Kalvarna ses som en biprodukt inom mjölkindustrin och säljs många gånger vidare, transporteras och föds upp innan de slutligen dödas för att säljas som kalvkött. I detta fall transporteras kalvarna från Irland till en uppsamlingsplats i Frankrike innan de transporteras vidare till Nederländerna där de sedan föds upp och slutligen dödas. Det är organisationerna L214 och Eyes on Animals som ligger bakom avslöjandet och dokumenteringen. Enligt EU är den anläggning där detta är filmat av ”hög kvalitet” och har fått EU-bidrag. Filmmaterialet visar bland annat hur arbetarna hoppar på en av kalvarna.

För att kor ska producera mjölk måste de föda kalvar. Kalvarna tas efter födseln från sina mammor – eftersom mjölken ska drickas av människor. Vad händer då med kalvarna? Kvigkalvar blir senare själva ”mjölkkor” och tjurkalvar, som inte producerar någon mjölk, dödas vid ung ålder och hamnar i köttdisken. Läs mer om mjölkindustrin på Djurrättsalliansens sida Mjölkfabriken. Även här kan du läsa mer om mjölkindustrin och se Djurrättsalliansens dokumentation från den svenska mjölkindustrin. 

Hur kan vi människor behandla andra djur på det här viset? Vi människor behöver inte dricka en annan arts mjölk eller äta andra djur för att leva. Var inte en del av det här – välj växtbaserat. Vill du ha tips och inspiration till en mer djurvänlig livsstil, läs gärna vårt häfte ”Du kan göra skillnad!”

 

Fler nyheter
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer
Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

Läs mer