Djurförsök

Djurrättsalliansen anmäler djurförsök på apor

På Astrid Fagraeus Laboratorium vid Karolinska Institutet i Stockholm används i nuläget ett 60-tal apor i olika djurförsök. Det rör sig om både rhesusapor och krabbmakaker. Krabbmakaker lever i Sydostasien och på Mauritius. Rhesusapor lever i Asien, från Afghanistan över Indien, som är deras huvudsakliga utbredningsområde, till södra Kina, norra Thailand och norra Vietnam. De apor som utnyttjas i djurförsök vid Karolinska Institutet kommer främst från uppfödningar i Kina. De används främst i djurförsök som handlar om hjärnans sjukdomar samt i försök som syftar till att utveckla olika vacciner.

I ett pågående försök tappas en grupp apor bland annat på blod. I försökets tids- och genomförandeplan står det:  ”Den maximala blodvolymen vid ett provtagningstillfälle kommer inte att överstiga 0,7% av kroppsvikten och maximalt kommer 1% av kroppsvikten att tappas per månad.” Djurrättsalliansen anser att minst tolv apor under en månads tid har tappats på betydligt större mängder blod än vad tillståndet tillåter och har därför anmält Karolinska Institutet till länsstyrelsen i Stockholm. De apor det handlar om är Jänta, Alice, Cellini, Frida, Jamba, Melba, Silver, Daf, Fiat, Lada, Mazda och Opel. Det kan röra sig om ytterligare apor än de som vi omnämt, vilket vi bett länsstyrelsen undersöka.

Sedan 2003 är djurförsök på människoapor (schimpanser, dvärgschimpanser, gorillor, orangutanger) och nio arter av gibbonapor förbjudna i Sverige, men det är fortfarande tillåtet att använda andra apor i djurförsök. Alla djurförsök som genomförs i Sverige ska ha blivit godkända av en djurförsöksetisk nämnd och det aktuella försöket i det här fallet har godkänts av Stockholms djurförsöketiska nämnd.

Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa Primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök, både i Sverige och inom EU. Vi är inte ensamma om vår åsikt, opinionen är stor mot alla sorters djurförsök i allmänhet och mot användningen av primater i synnerhet.

Försöksaporna Bacill, Bacillusk och Baloo som räddades från samma laboratorium 2009.                                                      © Craig Redmond

 

År 2009 kunde Djurrättsalliansen tillsammans med den internationella organisationen Animal Defenders International rädda tre apor från Astrid Fagraeus Laboratorium. De tre före detta försöksaporna Bacill, Bacillusk och Baloo lever i dagsläget på en djurfristad i Storbritannien. Här kan du läsa mer om dem och se lite bilder.

Fler nyheter
Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar en aldrig tidigare visad del av kycklingindustrin

Djur plågas och lever under miserabla förhållanden på det största avelsföretaget i kycklingindustrin. Genom att ha arbetat undercover och filmat med dolda kameror kan idag Djurrättsalliansen – tillsammans med Uppdrag granskning – avslöja en bärande del av den svenska och europeiska kycklingbranschen. 

Läs mer
Köttindustrin

Bild på svensk kyckling får inte visas i annons

Just nu har Djurrättsalliansen en annonskampanj på bussar och spårvagnar i Göteborg. Annonsen skulle innehålla en bild på en kyckling som ligger ner på golvet i en av Sveriges djurfabriker. Men bilden nekades av annonsbolaget då djuret på bilden kunde uppfattas som skadat – trots att det är så kycklingarna i industrin ser ut.

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjade kycklingföretaget säljer till hela Europa

Igår publicerade Uppdrag granskning filmer från kycklingindustrins största avelsföretag Aviagen, tagna av en person från Djurrättsalliansen som arbetat undercover. Det många kanske inte vet är att det avslöjade företaget inte bara står bakom 99 procent av den svenska kycklingbranschen – det styr även en stor del av den europeiska. 

Läs mer