Djurförsök

10 år sedan försöksaporna lämnade laboratoriet

I slutet av 2001 föddes de tre aporna Bacill, Bacillusk och Baloo samt en fjärde apa som hette Bamse, med ungefär en månads mellanrum. De beskrevs som ”halvsyskon”. Deras föräldrar var viltfångade och hade tagits från det vilda på Mauritius och därefter skickats till den ökända uppfödningen Mazor Farm utanför Tel Aviv i Israel. När de närmade sig sin andra födelsedag såldes de till Astrid Fagraeus Laboratorium i Sverige. De flögs först till Holland i oktober 2004 och därefter packades de in i en transportbil och kördes till laboratoriet i Solna utanför Stockholm.

Foto: KI

På Astrid Fagreus Laboratorium i användes de i hjärnförsök under många år. Apan Bamse utvecklade tyvärr diabetes och dödades. De togs ur försöket 2009 och det diskuterades vad som skulle hända med aporna. Djurrättsalliansen fick information om att aporna troligen skulle dödas och inledde därför en kampanj där allmänheten uppmanades att skicka brev och email och vädja för apornas liv. Samtidigt försökte Djurrättsalliansen att hitta en lösning för aporna och med hjälp av Animal Defenders International hittades en djurfristad i England som specialiserat sig på att ta hand om apor av olika slag.

På luciaaftons morgon 2009 lämnade ett flygplan Arlanda flygplats och på planet befann sig de tre aporna Bacill, Bacillusk och Baloo. Den morgonen började deras resa till ett nytt liv på Lakeview Primate Sanctuary i England. Det var första gången i historien som några försöksapor lämnat laboratoriet levande.
På julaftons morgon fick trion för första gången i sina liv julklappar som de med stor nyfikenhet öppnade bestående av olika godsaker som torkad frukt och nötter.

Bacill, Bacillusk och Baloo öppnar julklappar för första gången i sitt liv på julaftons morgon 2009.

Än idag lever de tre aporna på Lakeview Primate Sanctuary i en stor inhägnad, där de kan vara både inomhus- och utomhus, något de väljer själva. De har en väldigt stor aptit och föredrar grönsaker framför att äta frukt. De kan leva upp till 30 år så de har många år framför sig i sin inhägnad.

Bacill, Bacillusk och Baloo i december 2019.

 

Varje räddat liv är en seger och vi gläds idag över alla de tio år som Bacill, Bacillusk och Baloo har levt utanför djurförsökslaboratoriets väggar. De har blivit ambassadörer för alla de apor som inte överlevt eller fått den möjlighet. Det finns alternativ till väldigt många djurförsök i dagsläget och Djurrättsalliansen arbetar för att få ett stopp på djurförsöken. Astrid Fagreus Laboratorium är det enda laboratoriet i Skandinavien som fortfarande använder apor i djurförsök och i nuläget finns 60-tal apor som används i olika typer av experiment i djurförsökslaboratoriet. Även andra djur som råttor, kaniner, möss, fåglar, marsvin och grisar används på samma anläggning. Här kan du läsa mer om djurförsök på apor.

Här kan du se fler bilder på Bacill, Bacillusk och Baloo i deras hem på djurfristaden Lakeview Monkey Sanctuary i England.

Stort tack till alla våra medlemmar och supporters. De här aporna är vid liv idag tack vare ert stöd.

 

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer