Päls

Minkar med stora skador hittade under djurskyddskontroller

Tre minkfarmer i Skåne inspekterades av länsstyrelsen i april, maj och juni i år. Vid alla tre kontrollerna, som var föranmälda, uppmärksammade länsstyrelsen att djurskyddslagstiftningen inte har följts. Bland annat hittades minkar med stora och omfattade skador.

I den ena av länsstyrelsens kontrollrapporter går det att läsa att fem minkar med större skador upptäcktes ”varav en hade en så omfattande skada att den i princip inte kunde röra bakdelen.” Den minken dödades under kontrollen. De övriga minkarna hade omfattande varbildning på huvudena som i sin tur lett till att ögon och/eller öron var helt täckta av torkat var.

Även i den andra kontrollrapporten framgår det att minkar hittades med större sår på huvudena samt en valp med ett färskt sår på halsen, som inte hade fått ”erfoderlig sårvård.”

Vidare fanns en mink med ett större kladdigt sår på halsen i hus xx. Såret täckte en större del av halsens ena sida och skulle kunna bero på en böld som spruckit.” Detta är taget ur kontrollrapporten för den tredje minkfarmen. 

Vid kontrollerna följer länsstyrelsen en checklista och exempelvis skadade och sjuka djur berörs då under kontrollpunkterna som handlar om ifall minkfarmerna ger alla djur daglig tillsyn samt om sjuka och skadade djur får nödvändig vård.

– Det är ofattbart att en verksamhet som bland annat innebär att djur biter upp stora sår på varandra är laglig i Sverige idag. Vi har själva dokumenterat en stor del av landets minkfarmer och vet att det här tillhör vardagen för minkarna som hålls i minimala nätburar på farmerna. De ger sig på varandra och har ingenstans att fly undan. Minkfarmning innebär ingenting annat än rent djurplågeri, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Här under syns några av länsstyrelsens bilder från de kontrollerade minkfarmerna. Foto: Länsstyrelsen Skåne. 

På de kontrollerade minkfarmerna i Skåne uppmärksammades även en rad andra brister, bland annat att måttföreskrifter gällande djurens utrymme inte följdes, att berikningsföremål hos djuren saknades, att ligghyllor i burarna saknades och att kravet på besök av veterinär och etolog inte uppfylldes.

På Djurrättsalliansens sida Sveket mot minkarna kan du ta del av vårt omfattande bild- och filmmaterial från svenska minkfarmer. Vi har dokumenterat minkfarmerna för att allmänheten med egna ögon ska kunna ta del av minkarnas verklighet och för att få igenom ett förbud mot pälsdjursfarmning i Sverige.

– Vi har stått öga mot öga med enorma mängder ogripbara livsöden på svenska minkfarmer. Pälsindustrin är rakt igenom oetisk och och det finns ingenting som rättfärdigar minkfarmning. Sverige borde göra som så många andra länder redan har gjort och förbjuda pälsdjursfarmning.

Här under en av Djurrättsalliansens bilder från en minkfarm i Sverige.

 

🐾Skriv gärna på vår protestlista för att stänga minkfarmerna. Skriv under här.

🐾 Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens verklighet och förhoppningsvis agerar.

🐾 Stöd vårt fortsatta arbete för att stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer