Köttindustrin

Veterinärer larmar: Kycklingar med brutna vingar på Guldfågelns slakterier

2018 dödades 98,5 miljoner kycklingar i Sverige. Varje dag dödas omkring 100 000 kycklingar på Guldfågelns kycklingslakteri på Öland. Officiella veterinärer från Livsmedelsverket larmar om att ett stort antal kycklingar om dagen kommer till slakteriet med brutna vingar, vilket är oerhört plågsamt för djuren. Enligt veterinärernas beräkningar rör det sig i genomsnitt om 1 800 kycklingar om dagen med brutna vingar, rapporterar SVT. Här kan du se SVTs rapportering om plågade kycklingar på Guldfågelns slakteri. Detsamma har även uppmärksammats på Guldfågelns slakteri utanför Falkenberg, läs mer härEnligt branschorganisationen Svensk fågel förekommer vingskador på alla svenska kycklingslakterier och i en larmrapport från veterinärerna framgår det att det är både plågsamt och stressande för kycklingar med skadade vingar.

Djurrättsalliansen har granskat Livsmedelsverkets kontrollrapporter från slakteriet och i en rapport från januari 2018 står:

I samband med besiktning före slakt har officiella veterinärer på Guldfågeln AB upplevt att det är en stor andel kycklingar med brutna vingar, där även en hel del frakturer är öppna dvs där skelettet penetrerat huden. Detta innebär ett stort lidande för kycklingarna. Om det är så att detta sker i samband med plockning hos leverantör kommer dessa transporteras, stallas upp i väntan på slakt, tippas ut ur containern, fixeras inför bedövning (hängas upp i benen) med brutna vingar. I de flesta fall dröjer det flera timmar från att djuren plockas ute hos leverantör tills de blir bedövade och avlivade på slakteriet. Då bedövning sker med elförande vattenbad finns även en risk att en nedhängande bruten vinge når vattenytan före huvudet vilket innebär att kycklingen dessutom blir elchockad innan den förlorar medvetandet. Varje dag slaktas ca 100 000 kycklingar på anläggningen.

Foto: Djurrättsalliansen

Det var i början av 2018 som Livsmedelsverkets officiella veterinärer uppmärksammade att många kycklingar anländer till slakteriet med brutna vingar. Djurrättsalliansens har frågat Livsmedelsverket vad som har skett i ärendet och har fått ut mailkonversationer skickade från Livsmedelsverkets officiella veterinärer till Guldfågeln och länsstyrelsen. Där framgår det att Guldfågeln i februari 2018 fick information via mail om de djurskyddsproblem som uppmärksammats och i ett mail skickat i slutet av augusti framgår det att Livsmedelsverket fortfarande inte hade fått någon återkoppling och då undrade vad som skett i ärendet med tanke på att problemet är omfattande. I ett mail skickat i slutet av augusti 2018 skriver en officiell veterinär från Livsmedelsverket till Guldfågeln och länsstyrelsen:

I ett mail 2018-02-07 informerade vi er om att officiella veterinärer på Guldfågeln AB i Mörbylånga anläggningsnummer F35 upplevde ett stort djurskyddsproblem med fakturerade vingar på slaktkycklingar. Vi började då under 2 månader at registrera antalet fakturerade vingar där 450 fåglar från varje flock kontrollerades. Denna statistik skickades till er via mail 2018-05-23. Antalet varierade mellan 6 och 20 individer med tydliga akuta frakturer där många även var öppna frakturer med benet blottat. Detta motsvarar ca 1,3 respektive 4,4%. På Guldfågeln slaktas dagligen ca 100 000 kycklingar. Om det är så at skadorna uppstår i samband med plockningen innebär det att mellan 1300 och 4400 fåglar dagligen skadas, transporteras, stallas upp, tippas ur container och hängs upp i benen inför bedövning med bruna vingar, vilket är oerhört smärtsamt och stressande för djuren. Eftersom vi inte har fått någon återkoppling och problemet fortfarande är omfattande undrar vi vad som händer med ärendet. Vill ni ha hjälp med mer statistik? Vi hjälper gärna till med det vi kan för att förebygga denna typ av onödigt lidandet i framtiden.

Utifrån Livsmedelsverkets statistik rör det sig alltså om tusentals fåglar som dagligen ankommer till slakteriet på Öland med brutna vingar. Enligt SVT bedrivs nu ett arbete som kallas ”Projekt vingar” där Guldfågelns försöker gå igenom var i kedjan av uppfödare och transportörer som kycklingarna skadas. 

När kycklingar ska transporteras till slakterier för att dödas så görs det för det mesta maskinellt på kycklingfabrikerna. En maskin med stora borstar fångar in kycklingarna från marken i fabrikerna och för kycklingarna vidare upp på ett rullband. Sedan lastas de i lådor och packas in i transportbilarna som kör dem till slakteriet. På slakteriet hängs de levande upp i fötterna innan de doppas i strömförande vatten. Efter bedövningen dödas djuren genom avbildning, där blodkärl i halsen skärs av. På större slakteriet gör en maskin halssnittet. I Sverige dödas kycklingar när de är bara omkring fem veckor gamla. Avel och ljusprogram i fabrikerna gör att fåglarna växer onaturligt fort, för att de ska kunna dödas så fort som möjligt och fabrikerna kan fyllas upp med nya kycklingar. Djurrättsalliansen har dokumenterat svenska kycklingfabriker för att kunna visa upp hur kycklingar lever sina korta liv instängda i fabriker innan de skickas iväg till slakterierna för att dödas. Här under kan du se en del av vår dokumentation. Läs mer om den svenska kycklingindustrin på vår sida Kycklingfabriken

Djurrättsalliansen har även arbetat undercover på svenska kycklingslakterier och vår dokumentation kan du se på vår sida Dödsfabriken. Här under kan du se en del av Djurrättsalliansens dokumentation hur det går till när fåglar dödas i Sverige. 

Det här hade inte behövt vara en del av verkligheten och det här hade inte behövt vara djurens situation – för vi människor behöver inte döda andra för att leva. Djurrättsalliansen menar att alla djur borde ha rätt till sina egna liv och att de därmed inte är våra att förtrycka, utnyttja och döda. Vill du ha tips och inspiration till en djurvänlig livsstil – läs gärna vårt häfte Varför vegan? Här kan du läsa mer om vad du kan göra för djuren.

Hjälp oss fortsätta granska och dokumentera svenska djurindustrier genom att stödja vårt arbete för djuren. Läs mer här. 

Fler nyheter
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer
Djurparker

Parken Zoo svarar inte på frågor om djur som dött

Under 2023 dog 196 djur på Parken Zoo i Eskilstuna. Flera av de döda djuren tillhör arter som är akut eller starkt hotade: asiatisk vildhund, jätteutter, ringsvanslemur, visayavårtsvin och trädleopard. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, men Parken Zoo svarar inte på frågor om varför djuren dött eller dödats.

Läs mer
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer