Sverige

Över 106 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

106 153 550 djur – det är svårt att greppa den här gigantiska siffran och hur många enskilda individer det faktiskt är. Men det är antalet tänkande och kännande individer som dödades på svenska slakterier under förra året. Under 2018 ökade antalet slaktade djur i Sverige för samtliga djurslag i jämförelse med 2017, förutom kyckling som minskade. Kyckling är det landlevande djurslag som det dödas i störst antal. 2017 dödades över 100 miljoner kycklingar i Sverige. För 2018 är antalet omkring 98,5 miljoner, vilket innebär en minskning med omkring 1,5 miljoner individer. Det innebär en total minskning på omkring 1 miljon djur dödade djur på svenska slakterier i jämförelse med 2017. Det visar Jordbruksverkets slaktstatistik för 2018 som nu presenterats.

Antalet dödade djur i siffror:

”Nötkreatur”: 425 630 individer.

Grisar: 2 646 040 individer.

Hästar: 2 120 individer.

Får: 280 190 individer.

Kycklingar 98 502 540 individer.

Höns: 3 787 650 individer.

Kalkoner: 509 380 individer.

Utöver dessa 106 miljoner djur har animalieindustrin dödat ytterligare flera miljoner individer under 2018. Kaniner, strutsar, getter och renar ingår inte i siffran ovan. Det gör inte heller de miljoner fiskar som föds upp och slaktas i fiskodlingar eller de miljarder fiskar som dras upp ur hav och sjöar. För fiskar finns ingen tillförlitlig statistik eftersom de inte räknas som individer utan bara i kilo. Dessutom visar Jordbruksverkets statistik att drygt 2,3 miljoner kycklingar, hönor och kalkoner har “kasserats” i samband med slakt. Det innebär att de dog under insamling eller transport, och alltså var döda när de kom fram till slakteriet, eller att de hade så allvarliga sjukdomar eller skador att de inte ansågs tjänliga som mat efter att de slaktats. 

Här kan du läsa Jordbruksverkets slaktstatistik.

Djurrättsalliansen har bland annat arbetat undercover på svenska slakterier för att allmänheten med egna ögon ska kunna se hur det går till när djur dödas på löpande band. Här under kan du se vår dokumentation.

Det behöver inte vara såhär. Vi människor behöver inte föda upp, utnyttja och döda andra djur för att få mat. Här får du tips och inspiration till en djurvänlig livsstil.

Här kan du läsa vårt häfte ”Du kan göra skillnad”.

Under flera år har Djurrättsalliansen dokumenterat svenska djurfabriker och slakterier för att visa djurens verklighet. Läs mer på vår sida Djurfabriken.

Djurrättsalliansen har även dokumenterat hundratals grisfabriker över hela Sverige. Våra bilder och filmer kan du se på vår sida Ett liv som gris.

Fler nyheter
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer
Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

Läs mer