Päls

Ledamot i Svensk mink ser inga problem i att bryta mot lagen

I över ett och ett halvt år har en ledamot i den svenska pälsindustrins branschorganisation Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund, även kallat Svensk mink, hållit minkar i olagliga burar. Minkfarmen har efter anmärkning från länsstyrelsen sökt om dispens hos Jordbruksverket för att få fortsätta hålla minkarna i för små burar.

Den 21 februari i år gjorde länsstyrelsen i Jönköpings län en djurskyddskontroll på minkfarmen, som ligger utanför Värnamo, och då fastställdes att djurskyddslagstiftningen inte följs på farmen. En av bristerna som uppmärksammades var att flera av burarna på minkfarmen inte uppfyller de måttkrav som gällt sedan 1 januari 2017. I kontrollrapporten framgår att ägarna till minkfarmen fick till den 30 augusti i år på sig att åtgärda burarna. När Djurrättsalliansen tar kontakt med länsstyrelsen får vi beskedet att de i nuläget inte har följt upp om minkfarmaren har åtgärdat bristerna. Detta då länsstyrelsen inväntar ett besked från Jordbruksverket, då minkfarmen har ansökt om dispens för att få ha de mindre burarna. När Djurrättsalliansen tar kontakt med Jordbruksverket får vi beskedet att det inte har tagits något beslut i ärendet ännu och att de inte kan ge något besked om när beslutet kommer att tas.

I minkfarmens dispensansökan, som skickades in till Jordbruksverket i april i år, framgår det att det rör åtta skugghus där burarna inte har de burmått som krävs. Minkfarmen byggde om burarna i dessa skugghus 2012 och efter det har måttkraven ändrats. Minkfarmen menar nu att det bör bedömas som en ”mindre avvikelse” och vill därför få undantag från att följa lagen och ha kvar de för små burarna. De skriver att de har ”stor repsekt för lagar och föreskrifter men finner det orimligt att montera ner och kassera de relativt nya burarna…”. Det framgår även att länsstyrelsens tjänstemän muntligt har meddelat minkfarmaren att de inte godkänner avvikelsen utan anser att burar ska byggas om till de tas i bruk i juli månad. Vilket nu inte har skett i och med att länsstyrelsen inväntar besked från Jordbrksverket.

Djurrättsalliansen anser att det är fel att föda upp minkar för att sedan gasa ihjäl dem och ta deras päls oavsett vilka storlekar burarna har, men detta är ytterligare ett exempel på att minkfarmare inte ser något problem med att bryta mot lagen och att det går långsamt när väl brister uppmärksammas. Samtidigt är det djuren som betalar priset.

Djurrättsalliansen driver sedan 2010 kampanjen Sveket mot minkarna där vi granskar och avslöjar den svenska pälsindustrin. Vid upprepade tillfällen de senaste åtta åren har Djurrättsalliansen släppt bilder och filmer från svenska minkfarmer. Syftet med dokumentationen är att allmänheten med egna ögon ska kunna se under vilka oetiska och miserabla förhållanden minkar lever på minkfarmerna i Sverige. Det djurplågeri minkarna utsätts för är dessvärre helt lagligt i Sverige. Trots att allt fler länder inför förbud mot pälsdjursuppfödning och trots att allt fler av de stora modehusen väljer att sluta använda sig av päls har politikerna i Sverige gång på gång svikit minkarna. I debatten om minkarnas tillvaro på minkfarmerna menar en del att de nya regler som infördes och började gälla 2017 har inneburit förbättringar för minkarna. Djurrättsalliansen menar att detta är argument som inte har någonting med verkligheten att göra, då de nya reglerna enbart innebär ytterst marginella förändringar för djuren. Det är i princip samma minimala nätburar de hålls instängda i och tvingas leva sina korta liv och lidandet är detsamma. Detta utöver det etiska perspektiv där Djurrättsalliansen menar att vi människor inte har någon rätt att utnyttja, föda upp och döda minkar för att flå dem och ta deras päls. Skriv gärna under vår protestlista och hjälp oss visa att vi är många som vill stänga minkfarmerna!

Fler nyheter
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer
Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

Läs mer