Päls

Djurrättsalliansen granskar pälsindustrin

Sveriges minkfarmer blir allt färre och dessutom sjunker antalet minkar som dödas årligen på farmerna drastiskt. År 2015 dödades 1,2 miljoner minkar i Sverige och året efter sjönk den siffran till 900 000 minkar, en minskning med 25 procent. Det finns även starka indikationer på att den siffran kommer minska ytterligare när statistiken från 2017 presenteras i och med att många minkfarmer avvecklades under 2017. Enligt en prognos från Kopenhagen Fur är det en nedåtgående trend för den globala minkproduktionen. Världsproduktionen har fallit sedan 2014 och förväntas minska med 18 procent mellan 2017 till 2019.

Enligt en undersökning som Djurrättsalliansen har gjort finns det i dagsläget maximalt 54 minkfarmer kvar i Sverige, fördelat på nio olika län. Minkfarmerna är koncentrerade till Blekinge, Östra Skåne, Skaraborgstrakten och mellersta Småland. Omkring hälften av alla minkfarmer finns på Listerlandet i Blekinge. Branschorganisationen Svensk mink verkar själva osäkra på hur många minkfarmer det finns i Sverige. På deras hemsida uppger de både antalet 79 och 72 minkfarmer och i en sändlista till Jordbruksverket från 2017 över alla minkfarmer anslutna till Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund/Svensk mink har de listat 51 minkfarmer. Djurrättsalliansen har kontaktat länsstyrelserna och kan konstatera att de har vetskap om 54 aktiva minkfarmer i Sverige. Då finns det ändå tveksamheter kring ett par av farmerna huruvida de fortfarande är aktiva eller någonsin startat upp sin verksamhet.

– Det är färre minkar som dödas och allt fler farmer som upphör med sin verksamhet. Tiden är inne att stänga minkfarmerna en gång för alla och för det krävs att politikerna tar sitt ansvar och förbjuder dem, som så många andra europeiska länder redan gjort, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Regeringen har gett Jordbruksverket i uppdrag att utvärdera välfärden hos minkarna på Sveriges minkfarmer och vid behov föreslå åtgärder som säkerställer att verksamheten uppfyller kraven i djurskyddslagen. Rapporten kommer att presenteras senast den 11 januari 2019. I regeringens uppdrag framgår det att det finns 80 minkfarmer i Sverige. En siffra som mest troligt kommer från pälsindustrin själva.

– Pälsindustrin har intressen av att verka större än vad de i själva verket är, men det är anmärkningsvärt att deras uppgifter inte verkar ha granskats av varken media eller myndigheter. Sedan är det frustrerande att ”välfärden hos minkarna” utreds igen, det har redan gjorts flera gånger. En mink kan inte bete sig naturligt i en minimal nätbur och är dessutom ett djur som är aktivt i vatten. Minkfarmning är varken etiskt eller försvarbart, säger Daniel Rolke.

Djurrättsalliansen har upprepade gånger kunnat avslöja minkarnas verklighet på svenska minkfarmer. Bilder och filmer går att se på Djurrättsalliansens kampanjsida Sveket mot minkarna. Vi kämpar för att alla minkfarmer ska stängas. Hjälp oss att visa att vi är många som tycker det genom att skriva på vår protestlista. 

Här under kan du se Djurrättsalliansens senaste filmer från tre minkfarmer i Sverige som nyligen stängt.

Fler nyheter
Köttindustrin

Brand i djurfabrik – tusentals grisar döda

2 600 grisar dog i en brand i en djurfabrik utanför Mellerud. Djurrättsalliansen har varit på plats för att dokumentera djurens fruktansvärda öde. 

Läs mer
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer