Päls

Stäng minkfarmerna – läs våra senaste debattinlägg

I Sverige finns ett 70-tal minkfarmer och Djurrättsalliansen har sedan 2009 dokumenterat minkarnas verklighet på farmerna. Vårt material kan du se på sidan Sveket mot minkarna. Vårt mål är att alla farmer ska stängas och att Sverige, likt många andra länder och nu sist Norge, avvecklar pälsindustrin. Vi arbetar på flera sätt för att uppmärksamma minkarnas situation och det djurplågeri de utsätts för. I slutet av januari fick vi en debattartikel om pälsindustrin publicerad i flera tidningar, däribland Borås tidning. På den debattartikeln svarade både Johan Dalén, VD för Svensk mink, och LRF, Lantbrukarnas riksförbund. Deras svar kan du läsa häroch  här. I dag publicerades vår slutreplik:

Majoriteten är emot minkfarmer

I ett av de två svar som kommit på min insändare om att förbjuda pälsfarmning skriver Peter Tagesson och Birgit Jönsson från LRF att svenska minkar har det bra. De skiljer sig därför från en stor majoritet av svenska folket – åtta av tio svenskar är emot att minkar stängs in i små nätburar och dödas för sin päls. Det andra svaret kommer från Johan Dalén på Svensk minknäring, som har betalt av pälsindustrin för att försvara den med alla medel.

Enligt LRF spelar det ingen roll för minkarna vad deras kroppar ska användas till. Det må vara sant. Men minkarna bryr sig definitivt om allt lidande de utsätts för under livet. För dem spelar det roll att aldrig känna fast mark under fötterna, aldrig simma, jaga eller uppleva någon som helst frihet. Och det spelar roll för dem att de dödas.

Minkarna kämpar förgäves emot när de kastas ner i gasbehållaren. Det syns på de klösmärken som täcker insidan av lådorna. De etologer och veterinärer som Dalén själv hänvisar till kan intyga att koldioxidgasen är en välkänt plågsam avlivningsmetod. ”Ingen är intresserad av att minken får en plågsam död”, skriver LRF-debattörerna. Men koldioxid är billigt – och pengar bryr sig minkfarmarna om.

Dalén påstår att vi talar osanning samtidigt som han själv för fram uppenbara felaktigheter och förvridna sanningar. ”Minkar har inte mer simhud mellan tårna än hundar”, påstår han. Försök hitta en biolog som förnekar att minkar är semiakvatiska djur. Och försök hitta en etolog som säger att domesticering förändrar en djurart så att dess naturliga beteenden försvinner.

I det fria lever minkar ensamma på stora ytor, på farmerna hålls de inpå varandra i små nätburar. Det Dalén kallar ”naturlig parning” innebär att en minkhona sätts in i en främmande hanes bur.

Äkta päls ger tre till tio gånger så stor miljöpåverkan som fuskpäls. Skinn är inget ”hållbart naturmaterial”, som LRF hävdar. Det är en hårdprocessad kvarleva från en individ som inte ville dö.

Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen

Ta ställning för minkarna – skriv på vår protestlista! 

Fler nyheter
Köttindustrin

Avslöjande: Misär på Kronfågels kläckeri

Genom att ha arbetat undercover kan Djurrättsalliansen nu visa hur svenska kycklingars första dag i livet ser ut. De slungas runt i en maskin, sprutas ut på rullband, äter på varandra, kläms mellan backar och lämnas att plågas i timmar. 

Läs mer
Köttindustrin

Revealed: Misery at Sweden’s largest chicken producer’s hatchery

Through an undercover investigation, Djurrättsalliansen can now reveal what the first day of a chicken’s life in the Swedish chicken industry looks like. They are tossed around in a machine, thrown onto conveyor belts, eat each other and are left to suffer for hours.

Läs mer
Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar en aldrig tidigare visad del av kycklingindustrin

Djur plågas och lever under miserabla förhållanden på det största avelsföretaget i kycklingindustrin. Genom att ha arbetat undercover och filmat med dolda kameror kan idag Djurrättsalliansen – tillsammans med Uppdrag granskning – avslöja en bärande del av den svenska och europeiska kycklingbranschen. 

Läs mer
Köttindustrin

Bild på svensk kyckling får inte visas i annons

Just nu har Djurrättsalliansen en annonskampanj på bussar och spårvagnar i Göteborg. Annonsen skulle innehålla en bild på en kyckling som ligger ner på golvet i en av Sveriges djurfabriker. Men bilden nekades av annonsbolaget då djuret på bilden kunde uppfattas som skadat – trots att det är så kycklingarna i industrin ser ut.

Läs mer