Päls

Stäng minkfarmerna – läs våra senaste debattinlägg

I Sverige finns ett 70-tal minkfarmer och Djurrättsalliansen har sedan 2009 dokumenterat minkarnas verklighet på farmerna. Vårt material kan du se på sidan Sveket mot minkarna. Vårt mål är att alla farmer ska stängas och att Sverige, likt många andra länder och nu sist Norge, avvecklar pälsindustrin. Vi arbetar på flera sätt för att uppmärksamma minkarnas situation och det djurplågeri de utsätts för. I slutet av januari fick vi en debattartikel om pälsindustrin publicerad i flera tidningar, däribland Borås tidning. På den debattartikeln svarade både Johan Dalén, VD för Svensk mink, och LRF, Lantbrukarnas riksförbund. Deras svar kan du läsa häroch  här. I dag publicerades vår slutreplik:

Majoriteten är emot minkfarmer

I ett av de två svar som kommit på min insändare om att förbjuda pälsfarmning skriver Peter Tagesson och Birgit Jönsson från LRF att svenska minkar har det bra. De skiljer sig därför från en stor majoritet av svenska folket – åtta av tio svenskar är emot att minkar stängs in i små nätburar och dödas för sin päls. Det andra svaret kommer från Johan Dalén på Svensk minknäring, som har betalt av pälsindustrin för att försvara den med alla medel.

Enligt LRF spelar det ingen roll för minkarna vad deras kroppar ska användas till. Det må vara sant. Men minkarna bryr sig definitivt om allt lidande de utsätts för under livet. För dem spelar det roll att aldrig känna fast mark under fötterna, aldrig simma, jaga eller uppleva någon som helst frihet. Och det spelar roll för dem att de dödas.

Minkarna kämpar förgäves emot när de kastas ner i gasbehållaren. Det syns på de klösmärken som täcker insidan av lådorna. De etologer och veterinärer som Dalén själv hänvisar till kan intyga att koldioxidgasen är en välkänt plågsam avlivningsmetod. ”Ingen är intresserad av att minken får en plågsam död”, skriver LRF-debattörerna. Men koldioxid är billigt – och pengar bryr sig minkfarmarna om.

Dalén påstår att vi talar osanning samtidigt som han själv för fram uppenbara felaktigheter och förvridna sanningar. ”Minkar har inte mer simhud mellan tårna än hundar”, påstår han. Försök hitta en biolog som förnekar att minkar är semiakvatiska djur. Och försök hitta en etolog som säger att domesticering förändrar en djurart så att dess naturliga beteenden försvinner.

I det fria lever minkar ensamma på stora ytor, på farmerna hålls de inpå varandra i små nätburar. Det Dalén kallar ”naturlig parning” innebär att en minkhona sätts in i en främmande hanes bur.

Äkta päls ger tre till tio gånger så stor miljöpåverkan som fuskpäls. Skinn är inget ”hållbart naturmaterial”, som LRF hävdar. Det är en hårdprocessad kvarleva från en individ som inte ville dö.

Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen

Ta ställning för minkarna – skriv på vår protestlista! 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer