Äggindustrin

Djurplågeri på en av Sveriges största äggfabriker

I dag släpper Djurrättsalliansen ny dokumentation från ett av Sveriges största hönserier. Materialet visar vardagen för hönorna inom den industrialiserade äggindustrin. Hönor instängda i burar så trånga att de inte kan sträcka ut sina vingar, döda hönor som blivit liggandes i burarna och hönor som fått sina fjädrar bortplockade. Dokumentationen visar bland annat två hönor med ben- och vingskador som personalen hade tagit ut ur burarna de suttit i, förmodligen på grund av deras skador, och som sedan lämnats på golvet i ett av stallarna utan möjlighet att röra sig. De hade lämnats där över natten, trots sina uppenbara skador, för att långsamt plågas till döds.

– Det är två av många hjärtskärande livsöden vi har bevittnat när vi dokumenterat på äggfabriken. Sorgligt nog händer detta hela tiden och det händer för att djurindustrierna ser ut som de gör. Det stora problemet är inte de lagbrott som begås inom svensk djurindustri. Det stora problemet är det omfattande djurplågeri som sker hela tiden inom lagens ramar, säger Malin Gustafsson, talesperson Djurrättsalliansen.

Samma lagstiftning som säger att djur ska kunna bete sig naturligt och skyddas från onödigt lidande tillåter samtidigt att enorma mängder djur hålls instängda i äggfabriker där djuren behandlas som icke kännande produkter. Hönorna tvingas leva ständigt inomhus, i trängsel, instängda i burar och i en oerhört stressande miljö. Avel har möjliggjort att hönorna inom äggindustrin lägger onaturliga mängder ägg vilket sliter på deras kroppar. Dagen då de inte längre är produktiva nog för att vara lönsamma så dödas de. Oavsett uppfödningssystem dödas omkring 15 000 tuppkycklingar varje dag i Sverige då de inte är användbara inom äggindustrin.

– Djurskyddslagstiftningen som ska skydda alla djur förutom människan tillåter samtidigt en brutal och våldsam hantering av dem. Vårt samhälle har normaliserat en syn på andra djur som är helt förkastlig. Rent krasst är det som så att vi har utformat ett systematiskt utnyttjande av djur som innebär djurplågeri, lidande och död. Men det är inget vidare försäljningsargument och det är jobbigt att ta in och erkänna den sanningen. Därför försöker industrierna, politiker och även vi själva rättfärdiga, försvara och försköna våra grymma handlingar mot andra djur med argument som att svenska djur har det bäst i världen. Trots att det inte säger någonting alls om verkligheten, säger Malin Gustafsson.

Oavsett uppfödningssystem, burar, ”frigående” inomhus eller ekologiskt, dödas 15 000 tuppkycklingar varje dag i Sverige. De dödas direkt efter födseln då de inte lägger ägg och därför inte är användbara inom äggindustrin. Totalt lever just nu omkring 7,5 miljoner hönor i Sverige inom den svenska äggindustrin – enbart för att vi människor vill äta deras ägg. De flesta av dessa hönor hålls ständigt inomhus i så kallade ”frigående” stallar. Omkring 1,3 miljoner hönor sitter i burar så trånga att de inte kan sträcka ut sina vingar. 1988 fick barnboksförfattaren Astrid Lindgren den nya djurskyddslagen i 80-årspresent. Förbudet mot hönor i burar var då ett av framstegen. Näringen fick tio år på sig att ställa om, men när förbudet skulle träda i kraft drogs det tillbaka. Krav på att burarna skulle förses med så kallade värprede, ströbad och sittpinnar infördes istället. Och därför sitter över en miljon hönor i burar i Sverige än i dag.

– Det är ett tydligt exempel på att lagen inte står på djurens sida och att det är lönsamhet och pengar som styr när det väl gäller. Men en annan djursyn, en annan lagstiftning och en värld där djur får finnas till för sin egen skull är fullt möjlig. Vi som enskilda människor måste våga utmana inlärda föreställningar och säga stopp till djurplågeriet. Allt fler väljer att äta veganskt och det är ett positivt bevis för att allt fler får upp ögonen för hur vi behandlar andra djur, säger Malin Gustafsson.

Se våra bilder här: https://www.flickr.com/photos/djurrattsalliansen/albums/72157666049861932

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer