Äggindustrin

Djurplågeri på en av Sveriges största äggfabriker

I dag släpper Djurrättsalliansen ny dokumentation från ett av Sveriges största hönserier. Materialet visar vardagen för hönorna inom den industrialiserade äggindustrin. Hönor instängda i burar så trånga att de inte kan sträcka ut sina vingar, döda hönor som blivit liggandes i burarna och hönor som fått sina fjädrar bortplockade. Dokumentationen visar bland annat två hönor med ben- och vingskador som personalen hade tagit ut ur burarna de suttit i, förmodligen på grund av deras skador, och som sedan lämnats på golvet i ett av stallarna utan möjlighet att röra sig. De hade lämnats där över natten, trots sina uppenbara skador, för att långsamt plågas till döds.

– Det är två av många hjärtskärande livsöden vi har bevittnat när vi dokumenterat på äggfabriken. Sorgligt nog händer detta hela tiden och det händer för att djurindustrierna ser ut som de gör. Det stora problemet är inte de lagbrott som begås inom svensk djurindustri. Det stora problemet är det omfattande djurplågeri som sker hela tiden inom lagens ramar, säger Malin Gustafsson, talesperson Djurrättsalliansen.

Samma lagstiftning som säger att djur ska kunna bete sig naturligt och skyddas från onödigt lidande tillåter samtidigt att enorma mängder djur hålls instängda i äggfabriker där djuren behandlas som icke kännande produkter. Hönorna tvingas leva ständigt inomhus, i trängsel, instängda i burar och i en oerhört stressande miljö. Avel har möjliggjort att hönorna inom äggindustrin lägger onaturliga mängder ägg vilket sliter på deras kroppar. Dagen då de inte längre är produktiva nog för att vara lönsamma så dödas de. Oavsett uppfödningssystem dödas omkring 15 000 tuppkycklingar varje dag i Sverige då de inte är användbara inom äggindustrin.

– Djurskyddslagstiftningen som ska skydda alla djur förutom människan tillåter samtidigt en brutal och våldsam hantering av dem. Vårt samhälle har normaliserat en syn på andra djur som är helt förkastlig. Rent krasst är det som så att vi har utformat ett systematiskt utnyttjande av djur som innebär djurplågeri, lidande och död. Men det är inget vidare försäljningsargument och det är jobbigt att ta in och erkänna den sanningen. Därför försöker industrierna, politiker och även vi själva rättfärdiga, försvara och försköna våra grymma handlingar mot andra djur med argument som att svenska djur har det bäst i världen. Trots att det inte säger någonting alls om verkligheten, säger Malin Gustafsson.

Oavsett uppfödningssystem, burar, ”frigående” inomhus eller ekologiskt, dödas 15 000 tuppkycklingar varje dag i Sverige. De dödas direkt efter födseln då de inte lägger ägg och därför inte är användbara inom äggindustrin. Totalt lever just nu omkring 7,5 miljoner hönor i Sverige inom den svenska äggindustrin – enbart för att vi människor vill äta deras ägg. De flesta av dessa hönor hålls ständigt inomhus i så kallade ”frigående” stallar. Omkring 1,3 miljoner hönor sitter i burar så trånga att de inte kan sträcka ut sina vingar. 1988 fick barnboksförfattaren Astrid Lindgren den nya djurskyddslagen i 80-årspresent. Förbudet mot hönor i burar var då ett av framstegen. Näringen fick tio år på sig att ställa om, men när förbudet skulle träda i kraft drogs det tillbaka. Krav på att burarna skulle förses med så kallade värprede, ströbad och sittpinnar infördes istället. Och därför sitter över en miljon hönor i burar i Sverige än i dag.

– Det är ett tydligt exempel på att lagen inte står på djurens sida och att det är lönsamhet och pengar som styr när det väl gäller. Men en annan djursyn, en annan lagstiftning och en värld där djur får finnas till för sin egen skull är fullt möjlig. Vi som enskilda människor måste våga utmana inlärda föreställningar och säga stopp till djurplågeriet. Allt fler väljer att äta veganskt och det är ett positivt bevis för att allt fler får upp ögonen för hur vi behandlar andra djur, säger Malin Gustafsson.

Se våra bilder här: https://www.flickr.com/photos/djurrattsalliansen/albums/72157666049861932

Fler nyheter
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer
Djurförsök

Apor har utsatts för djurförsök på KI i 15 år

Djurrättsalliansen kämpar för att rädda livet på de fem äldsta aporna på Karolinska institutet och få dem omplacerade till en djurfristad. Aporna – Nanuq, Grizzly, Hyena, Fox och Lynx – föddes på en uppfödning i Kina, och idag är det 15 år sedan de anlände till KI för att utnyttjas i djurförsök. 

Läs mer