Päls

Räddade chinchillor firar nio år i frihet

Idag, den 17 oktober, är det nio år sedan Sveriges sista chinchillafarm för pälsproduktion stängde – efter en intensiv kampanj av oss i Djurrättsalliansen. Samtidigt kunde vi rädda de 243 chinchillor som då fanns på farmen. Många av dem lever än idag i de kärleksfulla hem där de placerades. 

2014 fanns det bara en chinchillafarm för pälsproduktion kvar i Sverige. Farmen hade då i omkring 50 år fött upp och dödat chinchillor för sin päls. Djurrättsalliansen drev en intensiv kampanj för att farmen skulle stängas och chinchillorna räddas. Vi uppmanade bland annat myndigheterna att agera och vidta åtgärder gentemot farmen och informerade dem att vi var redo att hjälpa till med omplacering av djuren vid ett omhändertagande – och den 17 oktober hände det! Länsstyrelsen beslutade att djuren skulle omhändertas. Vid själva omhändertagandet fann polisen 243 chinchillor vid liv och samtliga överlämnades till Djurrättsalliansen för omplacering och rehabilitering. 

– Under fyra intensiva dagar såg vi till att alla chinchillorna fick komma till kärleksfulla hem. Nu firar de som finns kvar i livet nio år i frihet och det är fantastiskt att följa dessa underbara individer. Att det sedan 2014 inte dödats några chinchillor för sin päls i Sverige och att vi kunde rädda de här djuren är en av våra största segrar för djuren. Men kampen mot pälsdjursfarmer pågår fortfarande då det finns minkfarmer kvar i Sverige. Vi kommer inte ge upp förrän varje farm är stängd, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

En bild som visar chinchillafarmen innan den stängdes.

 

🐾 Vill du veta mer om stängningen av Sveriges sista chinchillafarm kan du lyssna på Verkligheten i P3 två avsnitt om just detta. Första avsnittet ”Den sista chinchillafarmen i Sverige” hittar du här. Det andra avsnittet hittar du genom att söka ”Finansmannen som blev djurrättsaktivist” i Verkligheten i P3s arkiv.

🐾 Bli gärna månadsgivare för att stödja Djurrättsalliansens fortsatta arbete mot pälsindustrin och för att stänga de minkfarmer som finns kvar i Sverige.

🐾 Du kan även swisha en valfri gåva till vårt nummer 123 0730 739.

Här under en liten hälsning från Florian, en av de chinchillor som räddades från farmen för nio år sedan.

Fler nyheter
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer
Djurparker

Parken Zoo svarar inte på frågor om djur som dött

Under 2023 dog 196 djur på Parken Zoo i Eskilstuna. Flera av de döda djuren tillhör arter som är akut eller starkt hotade: asiatisk vildhund, jätteutter, ringsvanslemur, visayavårtsvin och trädleopard. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, men Parken Zoo svarar inte på frågor om varför djuren dött eller dödats.

Läs mer
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer