Djurförsök

Stäng Lidköpings kaninfarm

Djurrättsalliansen har under flera år rapporterat om turerna kring Lidköpings kaninfarm. Djuren har utsatts för ett ofattbart lidande och trots indragna tillstånd och anmälningar om brott mot djurskyddslagen har myndigheterna inte stängt ner verksamheten. Men nya beslut kanske kan innebära slutet för kaninfarmen. 

Jordbruksverket har, åter igen, dragit tillbaka tillståndet för Lidköpings kaninfarm. Det innebär att – när beslutet vunnit laga kraft – ska uppfödning av djur till djurförsök upphöra på farmen. Jordbruksverkets beslut är dock överklagat och Djurrättsalliansen kommer fortsätta uppdatera om fallet.

– Det är fruktansvärt att djur har lidit på farmen i så många år, trots myndigheternas närvaro. Men förhoppningsvis kan Jordbruksverkets beslut äntligen innebära slutet för Lidköpings kaninfarms verksamhet. Vi har åter igen meddelat myndigheterna att vi hjälper till att omplacera djuren till kärleksfulla hem vid ett eventuellt omhändertagande, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Djurrättsalliansen har tidigare gjort en symbolisk avspärrning av farmen.

2021 drog Jordbruksverket in Lidköpings kaninfarms tillstånd. Under sommaren gjorde Djurrättsalliansen en symbolisk avspärrning av farmen. Därefter fick farmen återigen tillstånd av myndigheterna, vilket alltså nu åter har dragits in.

Enligt Djurrättsalliansen är det här ett tydligt fall med en uppfödning som absolut inte borde vara igång och ha några djur, men menar samtidigt att det gäller alla försökdjursuppfödningar. 

– Djur borde inte ses som försöksobjekt och därmed borde det inte heller finnas några försöksdjursuppfödningar eller djurförsökslaboratorium över huvud taget. Av samma anledningar som vi inte utför försök på människor mot deras vilja borde vi inte heller göra det mot andra djur. För att få till djurfria och etiska metoder inom forskningen måste det finnas vilja och ekonomiska satsningar. Sker inte det kommer djur fortsätta plågas i djurförsök och bli fråntagna rätten till sina liv, och det är inte försvarbart, säger Malin Gustafsson. 

Inifrån Lidköpings kaninfarm. Foto: Länsstyrelsen

🐾 Stöd Djurrättsalliansens arbete genom att bli månadsgivare, klicka här.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer