Djurförsök

Stäng Lidköpings kaninfarm

Djurrättsalliansen har under flera år rapporterat om turerna kring Lidköpings kaninfarm. Djuren har utsatts för ett ofattbart lidande och trots indragna tillstånd och anmälningar om brott mot djurskyddslagen har myndigheterna inte stängt ner verksamheten. Men nya beslut kanske kan innebära slutet för kaninfarmen. 

Jordbruksverket har, åter igen, dragit tillbaka tillståndet för Lidköpings kaninfarm. Det innebär att – när beslutet vunnit laga kraft – ska uppfödning av djur till djurförsök upphöra på farmen. Jordbruksverkets beslut är dock överklagat och Djurrättsalliansen kommer fortsätta uppdatera om fallet.

– Det är fruktansvärt att djur har lidit på farmen i så många år, trots myndigheternas närvaro. Men förhoppningsvis kan Jordbruksverkets beslut äntligen innebära slutet för Lidköpings kaninfarms verksamhet. Vi har åter igen meddelat myndigheterna att vi hjälper till att omplacera djuren till kärleksfulla hem vid ett eventuellt omhändertagande, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Djurrättsalliansen har tidigare gjort en symbolisk avspärrning av farmen.

2021 drog Jordbruksverket in Lidköpings kaninfarms tillstånd. Under sommaren gjorde Djurrättsalliansen en symbolisk avspärrning av farmen. Därefter fick farmen återigen tillstånd av myndigheterna, vilket alltså nu åter har dragits in.

Enligt Djurrättsalliansen är det här ett tydligt fall med en uppfödning som absolut inte borde vara igång och ha några djur, men menar samtidigt att det gäller alla försökdjursuppfödningar. 

– Djur borde inte ses som försöksobjekt och därmed borde det inte heller finnas några försöksdjursuppfödningar eller djurförsökslaboratorium över huvud taget. Av samma anledningar som vi inte utför försök på människor mot deras vilja borde vi inte heller göra det mot andra djur. För att få till djurfria och etiska metoder inom forskningen måste det finnas vilja och ekonomiska satsningar. Sker inte det kommer djur fortsätta plågas i djurförsök och bli fråntagna rätten till sina liv, och det är inte försvarbart, säger Malin Gustafsson. 

Inifrån Lidköpings kaninfarm. Foto: Länsstyrelsen

🐾 Stöd Djurrättsalliansens arbete genom att bli månadsgivare, klicka här.

Fler nyheter
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer
Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

Läs mer
Djurrätt

Skicka en Alla hjärtans dag-hälsning

Swisha en valfri summa till vårt arbete för djuren, så får mottagaren du väljer ett digitalt gåvokort – med din personliga hälsning – via SMS på Alla hjärtans dag.

Läs mer