Djurparker

Späckhuggaren Kohana död – levde hela sitt liv i fångenskap

Späckhuggaren Kohana levde hela sitt liv i fångenskap och utnyttjades som underhållning för människor. Nu har hon dött – 20 år gammal.

Kohana föddes på SeaWorld i San Diego i maj 2002. Hennes mamma, Takara, föddes också i fångenskap och hennes pappa, Tilikum, fångades utanför Islands kust 1983. När Kohana var tre år gammal separerades hon från sin mamma och skickades över Atlanten till Loro Parque, en djurpark som ligger på ön Teneriffa. Efter ett helt liv i fångenskap där hon utnyttjats som underhållning har nu Kohana dött. Hon blev 20 år gammal.

– Kohana blev bestulen på hela sitt liv – sin frihet. Hon fick aldrig uppleva ett liv i havet, där alla späckhuggare hör hemma. Det går knappt att ens föreställa sig det liv hon tvingades genomlida på grund av människans oetiska agerande. Djur är inte underhållning och de ska inte hållas instängda i små bassänger. Lev djurvänligt och besök aldrig djurparker. Ju fler vi är som tar ställning och engagerar oss för djuren desto snabbare kan vi nå en framtid där nyheter som dessa inte existerar, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Späckhuggaren Kohana död efter 20 år i fångenskap. Foto: Dolphin Project

 

Läs mer om Kohana här.

Fler nyheter
Päls

Sista pälsdjursfarmen i Norge stängd

2018 kom det glädjande beskedet att Norge beslutat att förbjuda pälsdjursfarmer och att alla farmer skulle avvecklas till 2025. Nu har den sista farmen stängt ner.

Läs mer
Köttindustrin

Två år sedan vårt avslöjande stängde ett slakteri

Nu har det gått två år sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Bara två dagar efter att avslöjandet offentliggjordes kom det glädjande beskedet att slakteriet stängde ner. Dokumentationen visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor, vilket väckte starka reaktioner hos allmänheten. Personal på slakteriet åtalsanmäldes, men något åtal har fortfarande inte väckts. 

Läs mer
Djurförsök

KI har köpt in 20 nya apor

De senaste tre åren har Karolinska Institutet (KI) dödat nästan 50 av de apor de utnyttjat i djurförsök. Djurrättsalliansen kan nu även berätta att KI under 2022 köpte in 20 nya apor, vilket innebär att 55 apor just nu befinner sig på Astrid Fagræus laboratorium, Nordens enda anläggning för djurförsök på primater.

Läs mer