Djurparker

Späckhuggaren Kohana död – levde hela sitt liv i fångenskap

Späckhuggaren Kohana levde hela sitt liv i fångenskap och utnyttjades som underhållning för människor. Nu har hon dött – 20 år gammal.

Kohana föddes på SeaWorld i San Diego i maj 2002. Hennes mamma, Takara, föddes också i fångenskap och hennes pappa, Tilikum, fångades utanför Islands kust 1983. När Kohana var tre år gammal separerades hon från sin mamma och skickades över Atlanten till Loro Parque, en djurpark som ligger på ön Teneriffa. Efter ett helt liv i fångenskap där hon utnyttjats som underhållning har nu Kohana dött. Hon blev 20 år gammal.

– Kohana blev bestulen på hela sitt liv – sin frihet. Hon fick aldrig uppleva ett liv i havet, där alla späckhuggare hör hemma. Det går knappt att ens föreställa sig det liv hon tvingades genomlida på grund av människans oetiska agerande. Djur är inte underhållning och de ska inte hållas instängda i små bassänger. Lev djurvänligt och besök aldrig djurparker. Ju fler vi är som tar ställning och engagerar oss för djuren desto snabbare kan vi nå en framtid där nyheter som dessa inte existerar, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Späckhuggaren Kohana död efter 20 år i fångenskap. Foto: Dolphin Project

 

Läs mer om Kohana här.

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer