Djurparker

Späckhuggaren Kohana död – levde hela sitt liv i fångenskap

Späckhuggaren Kohana levde hela sitt liv i fångenskap och utnyttjades som underhållning för människor. Nu har hon dött – 20 år gammal.

Kohana föddes på SeaWorld i San Diego i maj 2002. Hennes mamma, Takara, föddes också i fångenskap och hennes pappa, Tilikum, fångades utanför Islands kust 1983. När Kohana var tre år gammal separerades hon från sin mamma och skickades över Atlanten till Loro Parque, en djurpark som ligger på ön Teneriffa. Efter ett helt liv i fångenskap där hon utnyttjats som underhållning har nu Kohana dött. Hon blev 20 år gammal.

– Kohana blev bestulen på hela sitt liv – sin frihet. Hon fick aldrig uppleva ett liv i havet, där alla späckhuggare hör hemma. Det går knappt att ens föreställa sig det liv hon tvingades genomlida på grund av människans oetiska agerande. Djur är inte underhållning och de ska inte hållas instängda i små bassänger. Lev djurvänligt och besök aldrig djurparker. Ju fler vi är som tar ställning och engagerar oss för djuren desto snabbare kan vi nå en framtid där nyheter som dessa inte existerar, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Späckhuggaren Kohana död efter 20 år i fångenskap. Foto: Dolphin Project

 

Läs mer om Kohana här.

Fler nyheter
Djurförsök

70 274 namn mot apförsöken inlämnade

Djurrättsalliansen har samlat in 70 274 namn via en protestlista mot att apor används i djurförsök i Sverige. Nu har listan lämnats över till regeringen och Karolinska institutet, och förhoppningsvis kan listan få makthavare att förstå hur många vi är som kräver ett slut på djurplågeriet.

Läs mer
Päls

Förslag från regeringen kan innebära slutet för svenska minkfarmer

Enorma mängder minkar har lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer i flera decennier. Kampen för djuren och för att stänga farmerna har pågått länge och varit ihärdig. Nu kan slutet för pälsindustrin i Sverige vara nära: regeringen föreslår ekonomiskt stöd till de minkfarmer som frivilligt avvecklar. Det ska även utredas om pälsdjursfarmer ska förbjudas. 

Läs mer
Köttindustrin

Slakteriskandalen: Två personer åtalas för djurplågeri

I början av 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett svenskt KRAV-slakteri. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade bland annat hur djur blev sparkade och slagna med kedjor. Två dagar efter avslöjandet publicerades stängde slakteriet ner. Nu åtalas två av slakteriarbetarna. 

Läs mer