Djurparker

Späckhuggaren Kohana död – levde hela sitt liv i fångenskap

Späckhuggaren Kohana levde hela sitt liv i fångenskap och utnyttjades som underhållning för människor. Nu har hon dött – 20 år gammal.

Kohana föddes på SeaWorld i San Diego i maj 2002. Hennes mamma, Takara, föddes också i fångenskap och hennes pappa, Tilikum, fångades utanför Islands kust 1983. När Kohana var tre år gammal separerades hon från sin mamma och skickades över Atlanten till Loro Parque, en djurpark som ligger på ön Teneriffa. Efter ett helt liv i fångenskap där hon utnyttjats som underhållning har nu Kohana dött. Hon blev 20 år gammal.

– Kohana blev bestulen på hela sitt liv – sin frihet. Hon fick aldrig uppleva ett liv i havet, där alla späckhuggare hör hemma. Det går knappt att ens föreställa sig det liv hon tvingades genomlida på grund av människans oetiska agerande. Djur är inte underhållning och de ska inte hållas instängda i små bassänger. Lev djurvänligt och besök aldrig djurparker. Ju fler vi är som tar ställning och engagerar oss för djuren desto snabbare kan vi nå en framtid där nyheter som dessa inte existerar, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Späckhuggaren Kohana död efter 20 år i fångenskap. Foto: Dolphin Project

 

Läs mer om Kohana här.

Fler nyheter
Päls

Lettland förbjuder pälsdjursfarmer

Ännu ett europeiskt land förbjuder pälsdjursfarmer – senast 2028 kommer alla farmer i Lettland vara stängda. I Sverige finns fortfarande ett 20-tal farmer där minkar föds upp och gasas ihjäl för sin päls. Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort filmmaterial från svenska minkfarmer, och kämpar för att även Sverige ska förbjuda pälsdjursuppfördning.

Läs mer
Päls

Kom på fackeltåg mot pälsindustrin

Pälsindustrin världen över dödar årligen 100 miljoner djur för deras päls. I Sverige finns det fortfarande ett 20-tal minkfarmer där minkar föds upp för att gasas ihjäl och flås. Låt oss visa att vi är många som står på djurens sida och vill se ett slut på djurplågeriet. Kom på Djurrättsalliansens fackeltåg mot pälsindustrin – lördagen den 26 november i Göteborg.

Läs mer
Djurparker

Lejonungar avlivade – Parken Zoo svarar inte på varför

2020 föddes fem asiatiska lejonungar, en art som klassas som starkt hotad, på Parken Zoo i Eskilstuna – i april 2021 var alla ungarna döda. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, som har valt att inte svara på frågor om varför lejonungarna avlivades. Totalt dog 77 djur på Parken Zoo under förra året, en tredjedel av dem tillhörde hotade arter.

Läs mer