Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Vill du duka upp djurvänlig mat till midsommar men vill ha lite inspiration? Här har vi samlat några recept på midsommarmat och tipsar om sidor där du hittar fler recept. Glad midsommar! 

Mattidningen Vegomagasinet har flera sidor med fantastiska recept som passar utmärkt till midsommar. Potatissallad, vegoalternativ till sill, grillspett och jordgubbstårta är några exempel. Eller varför inte göra en växtbaserad matjestårta eller smörgåstårta? Kolla in Vegomagasinets midsommarrecept här. 

 

Foto: Vegomagasinet


Somrigaste potatissalladen, 6 portioner (recept från Vegomagasinet)

En mumsig potatissallad med äpple, rödlök, majonnäs, tångkaviar, citron och gräslök och dill – perfekt tillbehör på midsommarbuffén. Äggfri majonnäs finns i välsorterade matbutiker eller så gör du egen här.

1 kg färskpotatis
1 grönt äpple
1 rödlök
2 dl majonnäs, t ex äggfri
2 dl naturell yoghurt, t.ex. sojayoghurt
1 citron, saften
2 msk röd tångkaviar
2 msk svart tångkaviar
1 dl finhackad dill
0,5 dl finhackad gräslök

Garnering
finhackad rödlök
finhackad dill
finhackad gräslök
röd tångkaviar
svart tångkaviar

Skrubba potatisen och koka mjuk i lättsaltat vatten. Skölj i kallt vatten och skär sedan i små tärningar. Skär även äpplet i små tärningar och finhacka rödlöken. Blanda potatis, äpple och rödlök i en bunke. Blanda ihop majonnäs, yoghurt, citronsaft, röd tångkaviar, svart tångkaviar, dill och gräslök. Vänd ner i potatisblandningen och häll över i en fin skål. Dekorera med tångkaviar, finhackad rödlök, dill och gräslök.

 

Foto: Jävligt gott

 

Även matbloggen Jävligt gott har många recept som passar prima på midsommarbordet, bland annat veganska grillspett vars recept du hittar här under. Kolla in Jävligt gotts midsommarmat här. Gustav Johansson, som ligger bakom bloggen, svarar på frågor kring det veganska midsommarbordet i Nöjesguiden – läs här.

Veganska grillspett (recept från Jävligt gott)

Anamma Forbar Färs 1 st
Stora gula lökar 2 st
Vitlöksklyftor 6 st
Paprikapulver 2,5 msk
Kumminfrön 1,5 msk
Hackad färsk bladpersilja 2 dl
Ljus sojasås 2 msk
Rapsolja 1 msk
Riktigt med smakpeppar (efter smak)
Citronjuice 1,5 tsk
Salt efter smak 

  • Lägg färsen på ett fat i rumstemperatur i 30 min eller i vattenbad i 15 minuter så den tinar medan du förbereder resten. 
  • Skala den gula löken och riv den på den grova sidan av rivjärnet. Samla ihop lökmassan i en sil och pressa ut så mycket vätska du kan ur löken. 
  • Skala och finhacka vitlöken.
  • Skölj och finhacka bladpersiljan.
  • Stöt kumminfröna i en mortel. 
  • Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke tillsammans med den tinade färsen och smaka av med salt, peppar, citronjuice och ev. mer kryddor och vitlök. 
  • Trä upp färsen på metallspett, blötlagda träspett eller forma helt enkelt bara avlånga biffar/järpar. 
  • Starta grillen eller ugnen och grilla över direkt värme (direkt över kolen) med lock i ca. 3-4 minuter persika tills de fått fin färg och är lätta att vända. De kommer inte fastna så mycket i gallret om du låter dem få fint med färg innan du försöker vända dem. Om du grillar dem i ugnen, sätt på ugnen på grilleffekt på 250 grader och grilla dem i 4-5 minuter per sida liggandes på bakplåtspapper.

 

Foto: Kakboken.se

 

Vegansk gräddtårta (recept från Kakboken.se)
Tårtan är anpassad för formar mellan 18 och 20 centimeter. För formar mellan 20 och 22 centimeter använder man den större mängden smet. En av insikterna som är viktig när det kommer till riktigt bra vegansk tårtbottnar är att de stora formarna på 22-24 centimeter inte är lätta att få bra resultat med. Använd en gammal klassisk storlek på 18-20 centimeter för det här receptet så blir det perfekt! Det brukar finnas mängder i den storleken på loppisar och i secondhandaffärer eftersom det var standard förr.

Mindre mängd (18-20 cm form)
2 dl strösocker
1 dl aquafaba
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
75 g margarin
¾ dl växtmjölk

Större mängd (20-22 cm form)
3 dl strösocker
1,5 dl aquafaba
4,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
100g margarin
1 dl växtmjölk

Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en tårtform. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, utan vitt och pösigt. Det ska inte bara precis ha blivit vitt utan ha tjocknat något (Jag vet, det är ju definitionen av pösigt). Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och rör runt så att allt blandas. Smält margarin. Häll ner de torra ingredienserna, margarinet och mjölken i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp sockerkaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C, 30-35 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av tårtbottnen.

Vaniljkräm
2 dl valfri växtgrädde
2 msk strösocker
2 msk olja
2 msk majsstärkelse
2 msk vatten
1 krm vaniljpulver
– knivsudd gul färg

För vaniljkräm blandas mjölk eller grädde med strösocker och olja. Majsstärkelsen blandas med vatten innan den rörs ner. Blandningen kokas sedan upp tills den tjocknar. När krämen tjocknat tas den av från plattan och vanilj och eventuell gul färg tillsätts. Täck ytan med plastfolie om krämen kyls.

MONTERING
Jordgubbar att mosa till fyllningen och att dekorera med
1 pkt vispbar grädde (jag använder Alpros vispgrädde) + några droppar citronsaft eller vinäger.

Vispa grädden på hög fart en stund, tillsätt sedan lite syra (några droppar citronsaft eller en mild vinäger) och vispa länge för en riktigt fast grädde som spritsas perfekt. Den kan dessutom inte övervispas så var inte rädd att vispa en stund för att få den riktigt fast. Vispa på högsta hastighet. För tårtan på bilden hade jag lite mer än en tesked äppelcidervinäger.

Skär tårtbottnen i tre jämna skivor. Lägg den gräddade ytan uppåt och snittytan nedåt. Bred på mosade färska jordgubbar. Lägg på nästa del med den andra gräddade delen nedåt, bred på tjock vaniljkräm jämnt över bottnen och täck sedan med den sista delen. Spackla sedan in hela tårtan med grädde. Spritsa eventuellt en krans ovanpå tårtan eller gräddsträngar på sidan av tårtan. Dekorera med jordgubbar.

Vill du få ytterligare inspiration på vegansk midsommarmat har bland annat ICA samlat veganska midsommarrecept här och ännu fler hittar du i denna artikel i Elle.

🌸 Glad midsommar!

Fler nyheter
Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer