Djurrätt

Hundratals stod upp för djuren i Djurrättsmarschen

Lördagen den 14 maj anordnades den största gående djurrättsdemonstrationen i Sverige – Djurrättsmarschen. Hundratals djurvänner deltog och stod upp för alla djurs rättigheter. Det var fjärde gången som Djurrättsalliansen arrangerade Djurrättsmarschen i Stockholm för att uppmärksamma djurens verklighet och ena alla som står upp för djuren och engagerar sig i djurrättsfrågor. Slagorden ekade på gatorna när djurvänner gick från Vasaparken till Sergels Torg.

– Vi vill rikta ett stort tack till alla personer som kom på Djurrättsmarschen och gjorde sina röster hörda för djuren. Tillsammans visade vi att vi är många som står på djurens sida och kämpar för förändring. Djur är inte mat, kläder, försöksobjekt eller underhållning. De är tänkande och kännande individer som precis som vi borde få finnas till för sin egen skull och behandlas med kärlek och respekt, säger Malin Kolm, en av arrangörerna av Djurrättsmarschen. 

Över hela världen anordnas liknande marscher för djurs rättigheter och behovet för djurrättsdemonstrationer är lika stort i Sverige som i övriga världen. I Sverige utnyttjas, lider och dödas miljontals djur varje år inom olika djurindustrier. Apor sitter inspärrade i burar och används i plågsamma djurförsök. Pälsbärande djur som minkar lever i minimala nätburar på minkfarmer bara för att gasas ihjäl och flås för att bli pälsdetaljer på klädesplagg. Djur lever i onaturliga miljöer på djurparker bara för att vi människor ser det som underhållning. Inom livsmedelsindustrin dödades förra året omkring 122 miljoner djur, bara i Sverige. Under den korta tid de lever hålls de instängda under miserabla förhållanden i djurfabriker.

– Vi menar att djurförtrycket är en av vår tids största orättvisor och att de grymheter vi utsätter djuren för måste få ett slut. Det är fint att se den positiva utvecklingen att allt fler människor börjar ifrågasätta människans sätt att behandla andra djur, börjar engagera sig för djuren och blir veganer. En mer etisk, rättvis och hållbar framtid för alla som lever här är fullt möjlig – men det är upp till oss att skapa den, säger Malin Kolm.

Fler nyheter
Vego

Fira djurvänligt och njut av växtbaserad julmat

Nu närmar sig julen med allt vad det innebär. Här hittar ni inspirationen och tipsen för ett djurvänligt och helt växtbaserat julbord!

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjade KRAV-slakteriet – inget åtal och ännu ett åklagarbyte

Nu har det snart gått två år sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Dokumentationen visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor. Slakteriet stängde ner dagarna efter att avslöjandet publicerades och personal åtalsanmäldes. Men under tiden som gått har åklagare i målet bytts ut flera gånger och något åtal har fortfarande inte väckts. Nu är fallet inne på den femte åklagaren som ska sätta sig in i utredningen.

Läs mer
Päls

Många tog ställning mot pälsindustrin i fackeltåg

Pälsindustrin världen över dödar årligen miljontals djur för deras päls. I Sverige finns det fortfarande ett 20-tal minkfarmer där minkar föds upp i små gallerburar för att gasas ihjäl och flås. Lördagen den 26 november tog närmare 100 personer ställning för djuren och deltog i Djurrättsalliansens fackeltåg mot pälsindustrin. 

Läs mer