Djurrätt

Hundratals stod upp för djuren i Djurrättsmarschen

Lördagen den 14 maj anordnades den största gående djurrättsdemonstrationen i Sverige – Djurrättsmarschen. Hundratals djurvänner deltog och stod upp för alla djurs rättigheter. Det var fjärde gången som Djurrättsalliansen arrangerade Djurrättsmarschen i Stockholm för att uppmärksamma djurens verklighet och ena alla som står upp för djuren och engagerar sig i djurrättsfrågor. Slagorden ekade på gatorna när djurvänner gick från Vasaparken till Sergels Torg.

– Vi vill rikta ett stort tack till alla personer som kom på Djurrättsmarschen och gjorde sina röster hörda för djuren. Tillsammans visade vi att vi är många som står på djurens sida och kämpar för förändring. Djur är inte mat, kläder, försöksobjekt eller underhållning. De är tänkande och kännande individer som precis som vi borde få finnas till för sin egen skull och behandlas med kärlek och respekt, säger Malin Kolm, en av arrangörerna av Djurrättsmarschen. 

Över hela världen anordnas liknande marscher för djurs rättigheter och behovet för djurrättsdemonstrationer är lika stort i Sverige som i övriga världen. I Sverige utnyttjas, lider och dödas miljontals djur varje år inom olika djurindustrier. Apor sitter inspärrade i burar och används i plågsamma djurförsök. Pälsbärande djur som minkar lever i minimala nätburar på minkfarmer bara för att gasas ihjäl och flås för att bli pälsdetaljer på klädesplagg. Djur lever i onaturliga miljöer på djurparker bara för att vi människor ser det som underhållning. Inom livsmedelsindustrin dödades förra året omkring 122 miljoner djur, bara i Sverige. Under den korta tid de lever hålls de instängda under miserabla förhållanden i djurfabriker.

– Vi menar att djurförtrycket är en av vår tids största orättvisor och att de grymheter vi utsätter djuren för måste få ett slut. Det är fint att se den positiva utvecklingen att allt fler människor börjar ifrågasätta människans sätt att behandla andra djur, börjar engagera sig för djuren och blir veganer. En mer etisk, rättvis och hållbar framtid för alla som lever här är fullt möjlig – men det är upp till oss att skapa den, säger Malin Kolm.

Fler nyheter
Mjölkindustrin

Majoritet av guldbelönade mjölkbönder har brutit mot djurskyddslagen

Enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF) sträcker sig djuromsorgen hos de mjölkbönder som belönas med guldmedaljer “betydligt längre än att bara följa lagar och förordningar”. Trots det kan Djurrättsalliansen avslöja att 32 av årets 56 guldmedaljörer har brutit mot djurskyddslagstiftningen vid länsstyrelsens kontroller. Bara 16 stycken har blivit godkända vid kontrollerna. De resterande 8 har aldrig haft någon kontroll alls.

Läs mer
Djurparker

Kan ta flera år innan Kolmårdens delfinarium avvecklas

Den 4 juli är det världsdagen för delfiner i fångenskap – en dag som årligen uppmärksammar de delfiner som hålls i fångenskap och fångas i det vilda för att utnyttjas på delfinarier världen över. Tidigare i år kom beskedet att Sveriges enda delfinarium, Kolmårdens delfinarium, ska avvecklas. Till Djurrättsalliansen uppger djurparken fortsatt att det kan ta flera år innan delfinerna omplaceras och det blir ett slut på delfinshowerna. 

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Vill du duka upp djurvänlig mat till midsommar men vill ha lite inspiration? Här har vi samlat några recept på midsommarmat och tipsar om sidor där du hittar fler recept. Glad midsommar! 

Läs mer