Djurrätt

Hundratals stod upp för djuren i Djurrättsmarschen

Lördagen den 14 maj anordnades den största gående djurrättsdemonstrationen i Sverige – Djurrättsmarschen. Hundratals djurvänner deltog och stod upp för alla djurs rättigheter. Det var fjärde gången som Djurrättsalliansen arrangerade Djurrättsmarschen i Stockholm för att uppmärksamma djurens verklighet och ena alla som står upp för djuren och engagerar sig i djurrättsfrågor. Slagorden ekade på gatorna när djurvänner gick från Vasaparken till Sergels Torg.

– Vi vill rikta ett stort tack till alla personer som kom på Djurrättsmarschen och gjorde sina röster hörda för djuren. Tillsammans visade vi att vi är många som står på djurens sida och kämpar för förändring. Djur är inte mat, kläder, försöksobjekt eller underhållning. De är tänkande och kännande individer som precis som vi borde få finnas till för sin egen skull och behandlas med kärlek och respekt, säger Malin Kolm, en av arrangörerna av Djurrättsmarschen. 

Över hela världen anordnas liknande marscher för djurs rättigheter och behovet för djurrättsdemonstrationer är lika stort i Sverige som i övriga världen. I Sverige utnyttjas, lider och dödas miljontals djur varje år inom olika djurindustrier. Apor sitter inspärrade i burar och används i plågsamma djurförsök. Pälsbärande djur som minkar lever i minimala nätburar på minkfarmer bara för att gasas ihjäl och flås för att bli pälsdetaljer på klädesplagg. Djur lever i onaturliga miljöer på djurparker bara för att vi människor ser det som underhållning. Inom livsmedelsindustrin dödades förra året omkring 122 miljoner djur, bara i Sverige. Under den korta tid de lever hålls de instängda under miserabla förhållanden i djurfabriker.

– Vi menar att djurförtrycket är en av vår tids största orättvisor och att de grymheter vi utsätter djuren för måste få ett slut. Det är fint att se den positiva utvecklingen att allt fler människor börjar ifrågasätta människans sätt att behandla andra djur, börjar engagera sig för djuren och blir veganer. En mer etisk, rättvis och hållbar framtid för alla som lever här är fullt möjlig – men det är upp till oss att skapa den, säger Malin Kolm.

Fler nyheter
Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar en aldrig tidigare visad del av kycklingindustrin

Djur plågas och lever under miserabla förhållanden på det största avelsföretaget i kycklingindustrin. Genom att ha arbetat undercover och filmat med dolda kameror kan idag Djurrättsalliansen – tillsammans med Uppdrag granskning – avslöja en bärande del av den svenska och europeiska kycklingbranschen. 

Läs mer
Köttindustrin

Bild på svensk kyckling får inte visas i annons

Just nu har Djurrättsalliansen en annonskampanj på bussar och spårvagnar i Göteborg. Annonsen skulle innehålla en bild på en kyckling som ligger ner på golvet i en av Sveriges djurfabriker. Men bilden nekades av annonsbolaget då djuret på bilden kunde uppfattas som skadat – trots att det är så kycklingarna i industrin ser ut.

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjade kycklingföretaget säljer till hela Europa

Igår publicerade Uppdrag granskning filmer från kycklingindustrins största avelsföretag Aviagen, tagna av en person från Djurrättsalliansen som arbetat undercover. Det många kanske inte vet är att det avslöjade företaget inte bara står bakom 99 procent av den svenska kycklingbranschen – det styr även en stor del av den europeiska. 

Läs mer