Djurrätt

Hundratals stod upp för djuren i Djurrättsmarschen

Lördagen den 14 maj anordnades den största gående djurrättsdemonstrationen i Sverige – Djurrättsmarschen. Hundratals djurvänner deltog och stod upp för alla djurs rättigheter. Det var fjärde gången som Djurrättsalliansen arrangerade Djurrättsmarschen i Stockholm för att uppmärksamma djurens verklighet och ena alla som står upp för djuren och engagerar sig i djurrättsfrågor. Slagorden ekade på gatorna när djurvänner gick från Vasaparken till Sergels Torg.

– Vi vill rikta ett stort tack till alla personer som kom på Djurrättsmarschen och gjorde sina röster hörda för djuren. Tillsammans visade vi att vi är många som står på djurens sida och kämpar för förändring. Djur är inte mat, kläder, försöksobjekt eller underhållning. De är tänkande och kännande individer som precis som vi borde få finnas till för sin egen skull och behandlas med kärlek och respekt, säger Malin Kolm, en av arrangörerna av Djurrättsmarschen. 

Över hela världen anordnas liknande marscher för djurs rättigheter och behovet för djurrättsdemonstrationer är lika stort i Sverige som i övriga världen. I Sverige utnyttjas, lider och dödas miljontals djur varje år inom olika djurindustrier. Apor sitter inspärrade i burar och används i plågsamma djurförsök. Pälsbärande djur som minkar lever i minimala nätburar på minkfarmer bara för att gasas ihjäl och flås för att bli pälsdetaljer på klädesplagg. Djur lever i onaturliga miljöer på djurparker bara för att vi människor ser det som underhållning. Inom livsmedelsindustrin dödades förra året omkring 122 miljoner djur, bara i Sverige. Under den korta tid de lever hålls de instängda under miserabla förhållanden i djurfabriker.

– Vi menar att djurförtrycket är en av vår tids största orättvisor och att de grymheter vi utsätter djuren för måste få ett slut. Det är fint att se den positiva utvecklingen att allt fler människor börjar ifrågasätta människans sätt att behandla andra djur, börjar engagera sig för djuren och blir veganer. En mer etisk, rättvis och hållbar framtid för alla som lever här är fullt möjlig – men det är upp till oss att skapa den, säger Malin Kolm.

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer