Djurrätt

Hundratals stod upp för djuren i Djurrättsmarschen

Lördagen den 14 maj anordnades den största gående djurrättsdemonstrationen i Sverige – Djurrättsmarschen. Hundratals djurvänner deltog och stod upp för alla djurs rättigheter. Det var fjärde gången som Djurrättsalliansen arrangerade Djurrättsmarschen i Stockholm för att uppmärksamma djurens verklighet och ena alla som står upp för djuren och engagerar sig i djurrättsfrågor. Slagorden ekade på gatorna när djurvänner gick från Vasaparken till Sergels Torg.

– Vi vill rikta ett stort tack till alla personer som kom på Djurrättsmarschen och gjorde sina röster hörda för djuren. Tillsammans visade vi att vi är många som står på djurens sida och kämpar för förändring. Djur är inte mat, kläder, försöksobjekt eller underhållning. De är tänkande och kännande individer som precis som vi borde få finnas till för sin egen skull och behandlas med kärlek och respekt, säger Malin Kolm, en av arrangörerna av Djurrättsmarschen. 

Över hela världen anordnas liknande marscher för djurs rättigheter och behovet för djurrättsdemonstrationer är lika stort i Sverige som i övriga världen. I Sverige utnyttjas, lider och dödas miljontals djur varje år inom olika djurindustrier. Apor sitter inspärrade i burar och används i plågsamma djurförsök. Pälsbärande djur som minkar lever i minimala nätburar på minkfarmer bara för att gasas ihjäl och flås för att bli pälsdetaljer på klädesplagg. Djur lever i onaturliga miljöer på djurparker bara för att vi människor ser det som underhållning. Inom livsmedelsindustrin dödades förra året omkring 122 miljoner djur, bara i Sverige. Under den korta tid de lever hålls de instängda under miserabla förhållanden i djurfabriker.

– Vi menar att djurförtrycket är en av vår tids största orättvisor och att de grymheter vi utsätter djuren för måste få ett slut. Det är fint att se den positiva utvecklingen att allt fler människor börjar ifrågasätta människans sätt att behandla andra djur, börjar engagera sig för djuren och blir veganer. En mer etisk, rättvis och hållbar framtid för alla som lever här är fullt möjlig – men det är upp till oss att skapa den, säger Malin Kolm.

Fler nyheter
Äggindustrin

Ägare till avslöjad äggård åtalas

Djurrättsalliansen publicerade förra året en film som visade högar av döda och förruttnade hönor på en värmländsk äggård. Nu ställs ägaren inför rätta för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Huvudförhandlingen är planerad till den 21–23 mars i Värmlands tingsrätt. 

Läs mer
Päls

Två minkfarmer som bröt mot djurskyddslagen har stängt – övriga inte kontrollerade

Under förra året gjorde länsstyrelsen bara djurskyddskontroller på två av de omkring 20 minkfarmer som finns kvar i Sverige. Vid kontrollerna konstaterade myndigheten att farmerna inte följde djurskyddslagstiftningen. Djurrättsalliansens granskning visar att båda farmerna nu har stängt, men inte på grund av myndighetens tillsyn och agerande.

Läs mer
Päls

Idag slutar NK sälja päls

Från och med den 1 mars 2023 är Nordiska Kompaniet (NK) pälsfria. Beslutet om att sluta sälja produkter med päls från djur kom under förra året. Djurrättsalliansen, som tidigare arbetade för att NK skulle ta ställning i frågan, hoppas att en pälsfri modeindustri inte är allt för långt bort. 

Läs mer