Internationellt

Hjälp djuren i Ukraina

Många har kontaktat och frågat Djurrättsalliansen vad de kan göra för att hjälp de djur som påverkas av det pågående kriget i Ukraina. Här hittar du mer information.

Många djur, som katter, hundar och andra ”sällskapsdjur”, följer nu med sina människor i deras jakt på säkerhet. Andra djur har lämnats eller har ingen som hjälper dem att komma i säkerhet. Krig drabbar oskyldiga djur och människor på de mest fruktansvärda vis – och innebär lidande och förödande konsekvenser. Det kan i dessa situationer vara svårt att veta vilken hjälp som främst eller mest akut behövs, hur en kan hjälpa till på bästa vis och att hjälpen även når dem som behöver den.

En man sitter med sin lilla hund i knät på mottagningscentret i Medyka vid den polska och ukrainska gränsen. En ukrainsk flykting, kall, hungrig och utmattad, efter att ha flytt sitt hem med bara det han kunde bära. Foto: Milos Bicanski (@milosbica) / We Animals Media

Vi tycker att det är viktigt att hänvisa till ukrainska organisationer som arbetar för djurs rättigheter eller djurfristäder i Ukraina för att få uppdateringar om deras situation och den hjälp de själva uppger att de behöver. Här under listar vi några av dessa. 

🐾 UAnimals (@UAnimals), en ukrainsk organisation som arbetar för djurs rättigheter. De pengar de får in delar de ut till olika räddningsinsatser för djur som lider av kriget. Pengarna används i nuläget till främst mat till djur och för att transportera djur till säkrare platser. Här finns information om hur du kan stödja UAnimals ekonomiskt. 

🐾 Відкриті клітки (@opencagesUA) är en annan ukrainsk organisation som arbetar för djurs rättigheter som regelbundet gör uppdateringar om situationen för djuren i Ukraina. 

🐾 Kyiv Animal Rescue Group (@KARG.kyivanimalrescuegroup) gör räddningsinsatser för utsatta djur.

Djurfristäder som hjälper hemlösa djur i Ukraina:

🐾 Притулок для бездомних тварин Сіріус (@Shelter.SIRIUS)

🐾 Shelter Friend – Ukraine (@shelterFriendDnepr)

🐾 Гостомельский приют для животных (@Gostomelshelter)

Sverige:
🐾 I Sverige finns bland annat organisationen Hundar utan hem som gör ett enastående arbete med att transportera ner foder och andra förnödenheter till utsatta djur i Ukraina och de har även evakuerat djur ut ur Ukraina. Följ Hundar utan hem i sociala medier: @hundarutanhem

Två av de hundar som Hundar utan hem lyckats evakuera från Ukraina. Foto: Hundar utan hem

 

🐾 Har du tips eller information om andra hjälpinsatser för djur i Ukraina, kontakta oss gärna. Många insatser görs nu för att hjälpa människor från Ukraina som är på flykt. Vi uppmanar givetvis alla att även stödja dessa insatser. 

En ung flicka från Kiev bär katten hon flyr tillsammans med genom ett tillfälligt flyktingboende i Prezemysl i Polen. Hon har fått göra en improviserad transportlåda till katten. Flyktingboendet, som upprättades hastigt, är ett före detta köpcentrum där nu tusentals flyktingar får mat och en varm plats att sova på.
Foto: Milos Bicanski (@milosbica) /We Animals Media

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer