Djurparker

En av de dödade vargarna på Skansen

Det var onsdagen den 6 oktober som Skansen i Stockholm sköt ihjäl de fyra vargar som fanns i varghägnet. Även tidigare under året hade flera vargar dödats och året innan det dödades nio vargar på Skansen. Nu kan Djurrättsalliansen visa upp en bild på en av vargarna som blev Skansens offer.

Hanteringen av Skansens vargar har väckt stor uppmärksamhet och fått kritik från olika håll. Många är upprörda över att friska vargar avlivats och Skansen har meddelat att de upphör med att hålla vargar i fångenskap. Skansen har sagt att de inte hade någon annan lösning än att döda vargarna.

– Det stämmer inte att det enda alternativet för vargarna skulle vara avlivning. Vi har försökt föra en dialog med Skansen om att avveckla bland annat rovdjuren och sagt att vi är beredda att hjälpa till. De har inte ens frågat oss om vi skulle ha en lösning. Det är också viktigt att komma ihåg att Skansen dödar friska vargar och andra djur hela tiden. Förra året dödade de nio av sina vargar, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.

En av de vargar som under 2021 avlivades på Skansen.

 

Skansen har låtit meddela att anledningen till att vargarna avlivades var för att ge plats åt ett bevarandeprojekt av fjällräven. Skansen har tidigare varit delaktiga i ett bevarandeprojekt tillsammans med Naturskyddsföreningen av vitryggig hackspett, men som avvecklades då det misslyckades, något som Expressen tidigare skrivit om. Skansen har även låtit meddela att de inte har för avsikt att utplacera fjällrävarna.

– Djurparker försvarar många gånger sin existens med att de bevarar djur. Men sanningen är att väldigt få arter som finns på djurparkerna är hotade. Det händer även kontinuerligt att friska utrotningshotade djur avlivats på svenska djurparker, så att tillhöra en utrotningshotad art är ingen garanti för överlevnad. Bevarandeprojekt är ett komplement till djurparkerna som är ett bra försäljningsargument för att locka besökare. Effektivt bevarande utförs genom att arbeta i djurs naturliga miljö för att skydda individer och ändra synsätt och hela ekosystem, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen har granskat flera av landets större djurparker, bland annat Skansen, genom att från länsstyrelsen begära ut djurparkernas artinventeringslistor. Dessa listor ska djurparkerna årligen skicka in till myndigheten. Där kan man se vilka djur som dött eller avlivats på djurparken under året. Under 2020 avlivades eller dog 97 däggdjur på Skansen, många av dem var helt friska djur.

Efter att vargarna dödats anordnade Djurrättsalliansen en minnesvaka utanför Skansens entré.

 

I samband med att vargarna dödades uppmärksammade Djurrättsalliansen det i media, bland annat i den här intervjun i P4 Stockholm. Djurrättsalliansen anser att den rätta vägen för Skansen att gå är att ta fram en avvecklingsplan för djurhållningen om man är uppriktigt intresserad av djurens välbefinnande och inte maximerar ekonomisk profit på djurs lidande. Det finns en stor portion goodwill för Skansen att vinna och en möjlighet att verkligen bli i världsklass och visa att man är ett modernt friluftsmuseum som klarar av att utvecklas med tiden. Hjälp Djurrättsalliansen genom att skriva under vår namninsamling riktad till Skansens styrelse där vi kräver att djurhållning avvecklas.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer