Snart är det midsommar och det firar vissa med god sommarmat. Vill du duka upp djurvänlig mat på bordet men behöver lite tips och inspiration? Här tipsar vi om växtbaserade midsommarfavoriter!
Mattidningen Vegomagasinet har flera sidor med fantastiska recept som passar utmärkt till midsommar – här hittar du dem. Potatissallad, vegoalternativ till sill, grillspett och jordgubbstårta är några exempel. Eller varför inte göra en växtbaserad matjestårta eller smörgåstårta? Förslag på recept hittar du här under.
Vegansk matjestårta (recept Vegomagasinet)
10 bitar
Kavringsbotten
250 g kavring
50 g smält smör, t ex mjölkfritt
Matjesfyllning
1 rödlök, finhackad
0,5 dl finhackad saltgurka
0,5 dl finhackad gräslök
0,5 dl finhackad dill
0,5 tsk mald kryddpeppar
200 g rumstempererad färskost, t ex Oatly påMackan
2 dl rumstempererad yoghurt, t ex sojayoghurt
2 msk röd tångkaviar
salt
svartpeppar
2 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
2 tsk agarpulver
Dekoration
rädisor, skivade
finhackad gräslök
finhackad rödlök
röd tångkaviar
svart tångkaviar
Kavringsbotten
Mixa kavringen till fina smulor i en matberedare. Häll ner i en skål och blanda ner smöret.
Tryck ut kavringen i botten på en springform, ca 20 cm i diameter.
Matjesfyllning
Blanda ihop rödlök, saltgurka, gräslök, dill, kryddpeppar, färskost, yoghurt och tångkaviar i en skål. Smaka av med salt och peppar.
Vispa ihop mjölk och agarpulver i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i en minut.
Rör ner agarblandningen i skålen och blanda väl.
Skrapa ner fyllningen över kavringsbottnen och släta till ytan. Låt svalna helt i kylskåpet, helst över natten.
Dekorera matjestårtan med skivade rädisor, gräslök, rödlök och tångkaviar.
Smörgåstårta (recept Karolina Tegelaar, Kakboken.se)
5 skivor landgångsbröd
Skagenröra
1 dl majonnäs, t ex äggfri
1 dl crème fraiche eller yoghurt, t ex Oatly iFraiche eller Planti Cooking Fraiche
0,5 citron, rivet skal och saft
200 g, rökt tofu eller veganska räkor
0,5 rödlök
0,5 dl hackad dill
1 burk, 75 g, röd tångkaviar
0,5 tsk salt
svartpeppar
Fejkäggröra
200 g fast tofu
0,5 dl majonnäs, t ex äggfri
1-2 krm svart salt (för ”äggigare” smak), eller vanligt vitt
0,5 tsk strösocker
1 nypa svartpeppar
1 krm gurkmeja
Luftig garneringsröra
1 dl vispgrädde, t ex mjölkfri som Alpro eller Aito
1 dl majonnäs, t ex äggfri
1 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
Garnering
0,5 gurka
1 knippe dill
rädisor
5 citronskivor
1 burk, 75 g, röd tångkaviar
1 burk, 75 g, svart tångkaviar
Skagenröra
Rör ihop majonnäs, yoghurt, citronsaft och citronskal i en skål. Hacka de veganska räkorna eller den rökta tofun
hyfsat fint. Finhacka rödlöken. Vänd ner räkor/tofu, rödlök, dill och tångkaviar. Krydda med salt och peppar.
Fejkäggröra
Lägg tofun i en skål och smula sönder den med fingrarna. Rör ner äggfri majonnäs, svart salt, strösocker, svartpeppar och gurkmeja.
Luftig garneringsröra
Vispa grädden fast och fluffig. Vänd ner majonnäs och yoghurt.
Montering
Lägg en skiva landgångsbröd på ett serveringsfat. Bred ut hälften av skagenröran och lägg på nästa skiva bröd. Bred ut hälften av fejkäggröran och upprepa nu en gång till så att du har två lager av varje fyllning. Täck hela smörgåstårtan med den luftiga garneringsröran.
Skiva gurkan och tryck fast runt om. Dekorera med dill, skivade rädisor, citronskivor och kaviar. Servera!
Även matbloggen Jävligt gott har många recept som passar prima på midsommarbordet, bland annat dessa skagentoasts. Kolla in Jävligt gotts recept här. Gustav Johansson, som ligger bakom bloggen, svarar på frågor kring det veganska midsommarbordet i Nöjesguiden – läs här.
Vill du få ytterligare inspiration på vegansk midsommarmat läs denna artikel i Elle.
🌸 Glad midsommar!