Djurförsök

Du behövs: hjälp oss rädda apor från djurförsök

På Karolinska Institutet (KI) i Stockholm utnyttjas apor i djurförsök. Djurrättsalliansen försöker nu rädda livet på fem av dem – Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox. Djurrättsalliansen uppmanar KI att låta oss omplacera aporna till en djurfristad – att de inte ska utsättas för fler djurförsök och slutligen döden utan istället få en andra chans här i livet. Vi uppmanar nu allmänheten att ringa och skriva till Karolinska Institutet för att hjälpa oss att få aporna frisläppta. Mer information och kontaktuppgifter hittar du här under. 

Delta i Djurrättsalliansens ring- och skrivvecka

Ring till Karolinska Institutet och mejla personerna i deras ledning nedan. Om du inte vet vad du ska skriva så finns det ett exempelbrev här under, som du kan kopiera och klistra in i ett mejl och skriva under med ditt namn. Tänk på att hålla en respektfull ton i mejlen och telefonsamtalen.

TELEFONNUMMER:
Rektor: 08-524 878 46
Växel: 08-524 800 00

MEJLADRESSER:
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]

EXEMPELMEJL:

Hej,
På Karolinska Institutet finns de fem försöksaporna Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox. De är alla runt 14 år gamla vilket gör dem till de äldsta aporna på Karolinska Institutet. De anlände 2009 från en kritiserad anläggning i Kina som föder upp apor och hundar till djurförsök. De har ingått i flera olika försök under årens lopp. Ni har tidigare varit positiva till att pensionera försöksapor som funnits hos er länge och 2009 kunde tre apor lämna samma anläggning och de aporna lever än idag på en djurfristad i Storbritannien. Samma djurfristad är även beredd att ta emot dessa apor.
Jag vädjar till dig att göra vad du kan för att de har aporna ska pensioneras efter så många år i djurförsök och få en andra chans i livet.
Jag ser fram emot ett svar från dig. Tack på förhand.

Med vänlig hälsning,

DITT NAMN

 

Hem till aporna finns

Djurfristaden the Lakeview Monkey Sanctuary i Storbritannien har meddelat att de kan ta emot aporna om Djurrättsalliansen lyckas få Karolinska Institutet att gå med på att omplacera aporna. Här under ser du en hälsning från djurfristaden. De har tidigare tagit emot apor som utnyttjats i djurförsök i Sverige. 2009 lyckades Djurrättsalliansen rädda de tre aporna Bacill, Bacillusk och Baloo och de har sedan dess levt på djurfristaden i Storbritannien.

 

Nordens enda anläggning för djurförsök med apor

Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox är alla krabbmakaker och runt 14 år gamla vilket gör dem till de äldsta aporna på Karolinska Institutet. De anlände 2009 från en kritiserad anläggning i Kina som föder upp apor och hundar till djurförsök. På Astrid Fagræus laboratorium, som är Nordens enda anläggning för djurförsök på primater, har de ingått i flera olika försök under årens lopp. 

Utöver att försöka rädda de fem aporna arbetar Djurrättsalliansen även för att stoppa primatförsöken. På sidan Stoppa primatförsöken har vi sammanställt utdrag ur apornas journaler, information om försöken och vad du kan göra för att hjälpa oss att stoppa primatförsöken.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer