Köttindustrin

Se grisarnas liv på en av Sveriges prisbelönta och största grisgårdar

Filmen här under visar djurens verklighet på en av de grisgårdar vi dokumenterat under 2019. Gården är prisbelönt och en av Sveriges största. I medierna har gårdens ägare uttalat sig om att grisarna i Sverige är gladare än i andra europeiska länder – för här har de större utrymmen och mer strömedel som exempelvis halm.

På gården mötte vi grisar inspärrade på kala betonggolv; djuren var täckta av och vadade i sin egen avföring, och vi hittade döda grisar bland de levande.

Det här är ett tydligt exempel på att verkligheten är långt ifrån den bild grisindustrin försöker måla upp; att grisar i Sverige skulle vara gladare än i andra länder blir innehållslösa försäljningsargument när vi tar en titt på hur livet för grisarna ser ut på riktigt. Inom grisindustrin finns det inga glada grisar. Deras vardag kantas av trängsel, smuts, tristess och absolut ingenting att göra. Grisar är smarta, sociala, tänkande och kännande individer – i grisindustrin föds de upp på löpande band med enda syftet att dödas. De behandlas mer som produkter än levande individer. Och detta sker inom lagens ramar i Sverige idag.

Ett slaktsvin har enligt svensk lagstiftning knappt en kvadratmeter att leva på – tio grisar trängs på nio kvadratmeter. Enorma mängder djur lever instängda i små boxar under ett och samma tak på landets djurfabriker. När djurindustrierna propagerar för att djuren i Sverige har större utrymmen att leva på är det i själva verket väldigt små ytor de talar om i jämförelse med andra länder.

Grisindustrin tjänar pengar på djurens kroppar. Hela grisindustrin är konstruerad och skapad utifrån att vara lönsam och generera pengar. Industrin har inte att vinna på att visa upp hur djurens livsöden verkligen ser ut. Men den har att vinna på att stilla människors samveten och få dem att tro att svenskt kött skulle vara bättre än kött från något annat land. Med våra bilder och filmer blir det uppenbart att dessa påståenden inte är något annat än rena lögner.

Bilderna här under är från den aktuella gårdens smågris- och slaktsvinsuppfödning. Fotona är tagna av oss i Djurrättsalliansen samt Aitor Garmendia, en fotograf som vi i Djurrättsalliansen samarbetat med under årets undersökning av svenska grisgårdar.

Se mer av våra nytagna bilder och filmer från grisgårdar i Sverige på sidan Ett liv som gris.

Stöd gärna vårt fortsatta arbete med att granska och avslöja svensk djurindustrier genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är ovärderligt, stort tack! Här blir du månadsgivare. 

Fler nyheter
Köttindustrin

Unik inblick på svenska slakterier i Djurrättsalliansens granskning

Genom att granska länsstyrelsens djurskyddskontroller på svenska slakterier, kan Djurrättsalliansen nu ge en inblick i djurens sista, fruktansvärda timmar i livet. Undersökningen visar att 83 av de 88 slakterier som förra året hade minst en djurskyddskontroll bröt mot djurskyddslagstiftningen. Totalt rör det sig om över 900 uppmärksammade brister. 

Läs mer
Äggindustrin

Ägare till avslöjad äggård åtalas

Djurrättsalliansen publicerade förra året en film som visade högar av döda och förruttnade hönor på en värmländsk äggård. Nu ställs ägaren inför rätta för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Huvudförhandlingen är planerad till den 21–23 mars i Värmlands tingsrätt. 

Läs mer
Päls

Två minkfarmer som bröt mot djurskyddslagen har stängt – övriga inte kontrollerade

Under förra året gjorde länsstyrelsen bara djurskyddskontroller på två av de omkring 20 minkfarmer som finns kvar i Sverige. Vid kontrollerna konstaterade myndigheten att farmerna inte följde djurskyddslagstiftningen. Djurrättsalliansens granskning visar att båda farmerna nu har stängt, men inte på grund av myndighetens tillsyn och agerande.

Läs mer