Köttindustrin

Se grisarnas liv på en av Sveriges prisbelönta och största grisgårdar

Filmen här under visar djurens verklighet på en av de grisgårdar vi dokumenterat under 2019. Gården är prisbelönt och en av Sveriges största. I medierna har gårdens ägare uttalat sig om att grisarna i Sverige är gladare än i andra europeiska länder – för här har de större utrymmen och mer strömedel som exempelvis halm.

På gården mötte vi grisar inspärrade på kala betonggolv; djuren var täckta av och vadade i sin egen avföring, och vi hittade döda grisar bland de levande.

Det här är ett tydligt exempel på att verkligheten är långt ifrån den bild grisindustrin försöker måla upp; att grisar i Sverige skulle vara gladare än i andra länder blir innehållslösa försäljningsargument när vi tar en titt på hur livet för grisarna ser ut på riktigt. Inom grisindustrin finns det inga glada grisar. Deras vardag kantas av trängsel, smuts, tristess och absolut ingenting att göra. Grisar är smarta, sociala, tänkande och kännande individer – i grisindustrin föds de upp på löpande band med enda syftet att dödas. De behandlas mer som produkter än levande individer. Och detta sker inom lagens ramar i Sverige idag.

Ett slaktsvin har enligt svensk lagstiftning knappt en kvadratmeter att leva på – tio grisar trängs på nio kvadratmeter. Enorma mängder djur lever instängda i små boxar under ett och samma tak på landets djurfabriker. När djurindustrierna propagerar för att djuren i Sverige har större utrymmen att leva på är det i själva verket väldigt små ytor de talar om i jämförelse med andra länder.

Grisindustrin tjänar pengar på djurens kroppar. Hela grisindustrin är konstruerad och skapad utifrån att vara lönsam och generera pengar. Industrin har inte att vinna på att visa upp hur djurens livsöden verkligen ser ut. Men den har att vinna på att stilla människors samveten och få dem att tro att svenskt kött skulle vara bättre än kött från något annat land. Med våra bilder och filmer blir det uppenbart att dessa påståenden inte är något annat än rena lögner.

Bilderna här under är från den aktuella gårdens smågris- och slaktsvinsuppfödning. Fotona är tagna av oss i Djurrättsalliansen samt Aitor Garmendia, en fotograf som vi i Djurrättsalliansen samarbetat med under årets undersökning av svenska grisgårdar.

Se mer av våra nytagna bilder och filmer från grisgårdar i Sverige på sidan Ett liv som gris.

Stöd gärna vårt fortsatta arbete med att granska och avslöja svensk djurindustrier genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är ovärderligt, stort tack! Här blir du månadsgivare. 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer