Djurförsök

Avslöjande: Svenska företag utför plågsamma djurförsök på tyskt skräcklaboratorium

”Skräckbilder” från ett tyskt djurförsökslaboratorium uppmärksammas just nu runt om i Europa efter det att chockerande bild- och filmmaterial inifrån laboratoriet har publicerats. Dokumentationen visar ett omfattande djurplågeri, plågsamma djurförsök, apor och hundar som utsätts för extrem brutalitet och lagbrott. Djurrättsalliansen kan nu avslöja att minst tre svenska företag utfört djurförsök på bland annat hundar på det aktuella skandallaboratoriet, som är kontraktslaboratoriet Laboratory of pharmacology and toxicology (LPT) i Hamburg, Tyskland. Minst ett av de svenska företagen har anlitat LPT under 2019.

Foto: SOKO Tierschutz/Cruelty Free International

 

Det var i slutet av förra veckan som organisationerna SOKO Tiershutz och Cruelty Free International avslöjade att de haft en person som arbetat undercover på laboratoriet mellan december 2018 till mars 2019 och nu publicerat bilder och filmer därifrån. Undersökningen visar bland annat de plågsamma djurförsök djuren utsätts för, en extrem brutalitet mot djuren och hur djuren behandlas på ett inhumant sätt med sjuka och döende hundar som lämnas svårt blödande på blodiga laboratoriegolv, fastspända apor, olaglig djurhållning samt utebliven vård under nattetid.

LPT är ett familjeägt kontraktstestlaboratorium som utför toxicitetstest för läkemedels- och industriföretag samt agrokemiska företag från hela världen för att uppfylla kraven från regeringar och tillsynsmyndigheter.

Toxicitetstestning innebär att förgifta djur för att se hur mycket av en kemikalie eller ett läkemedel som krävs för att orsaka allvarlig skada. Genom ett försök mäts vad en ”säker” dos för människor kan vara. Djur injiceras med, får äta eller andas in ökande mängder av ett ämne för att mäta de toxiska effekterna som kan vara allvarliga och inkluderar kräkningar, inre blödningar, andningsbesvär, feber, viktminskning, trötthet, hudproblem, organsvikt och till och med död. Ingen bedövning eller smärtlindring tillhandahålls.

Foto: SOKO Tierschutz/Cruelty Free International

 

– Varje år blir hundratusentals djur i Europa medvetet förgiftade för lagstadgade toxikologiska tester. Den här utredningen visar ett enormt lidande, bristfällig djurhållning som bryter mot både tysk och europeisk lagstiftning. Vår förhoppning är att de inblandade svenska företagen omedelbart slutar använda LPT och vi kräver att LPT ska stängas, säger Daniel Rolke, ordförande i Djurrättsalliansen.

De svenska företag som använt eller använder LPT i Tyskland är Gesynta Pharma, WntResearch och Cyxone. I försöket på hundar på LPT har företaget Gesynta Pharma även haft expertis från det statliga forskningsinstitutet RISE. Gesynta Pharma har anlitat LPT under 2019.

 

Vad du kan göra:

🐾Skriv på protestlistan:

https://www.change.org/p/stoppt-tierversuche-schlie%C3%9Ft-das-lpt-laboratory-of-pharmacology-and-toxicology-hamburg-juliakloeckner-bgv-hh?fbclid=IwAR0tlL5tyhwatzjpTj8-SFnNkVqhytXKuHbreGrDsTRgjQKVqvhTuBHGgqk

🐾Kontakta de svenska företagen som anlitar LPT, här finns kontaktinformation. Tänk på att vara sakliga och hålla god ton:

www.gesynta.se

[email protected]

http://cyxone.com/kontakt/

www.wntresearch.com

🐾Sprid information om avslöjandet och djurens verklighet genom att dela denna länk och film i dina sociala medier:

https://djurrattsalliansen.se/2019/10/15/avslojande-svenska-foretag-utfor-plagsamma-djurforsok-pa-tyskt-skracklaboratorium/

https://youtu.be/MSmAEPD86KM

🐾Hjälp oss att fortsätta granska, avslöja och arbeta för att stoppa djurförsöken genom att bli månadsgivare:

https://djurrattsalliansen.se/hjalp-djuren/stod-oss/

 

Foto: SOKO Tierschutz/Cruelty Free International

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer