Idag träder den nya djurskyddslagen i kraft och ersätter därmed den tidigare från 1988. Den nya lagstiftningen är till stor del identisk med den förra men innebär ett fåtal konkreta förbättringar som att det numera är förbjudet att hålla elefanter och sjölejon på cirkus och det blir förbjudet att överge katter och andra djur. Det är nu även möjligt för personal inom hälso- och sjukvård och socialtjänst att slå larm om lidande djur och djurskyddsproblem utan att det anses bryta mot sekretessreglerna.
En annan förändring är lagens första paragraf som säger att ett av lagens syften är att främja respekt för djur. Frågan är dock vad det egentligen innebär då vi lever i ett samhälle där det är tillåtet att förtrycka, utnyttja och döda andra djur för att vi ser dem som mat, kläder, försöksobjekt och underhållning. Att föda upp enorma mängder djur, låta dem leva sina korta liv instängda i djurfabriker och sedan döda dem på löpande band på slakterier är inte att behandla djur med respekt.
Den nya djurskyddslagen är till stor del nya formuleringar av samma paragrafer och ändringar i kapitelindelningen. Exempelvis kravet om att djur ska kunna bete sig naturligt finns fortsatt med i den nya lagstiftningen men i en något förändrad form. Här kan du läsa den nya djurskyddslagen.
Likt tidigare lagstiftning står det med i den nya djurskyddslagen att djur ska skyddas mot onödigt lidande. Men precis som tidigare finns det ingen definition av lidande, onödigt lidande eller nödvändigt lidande så vad får då denna lagstiftning för innebörd egentligen?
Precis som den tidigare djurskyddslagen innehåller den nya lagen fina ord som saknar mening i praktiken. De föreskrifter som reglerar exempelvis hur grisar eller minkar få födas upp och behandlas går inte hand i hand med djurskyddslagens formuleringar om bland annat naturligt beteende och respekt. Den nya djurskyddslagen kommer med sannolikhet att användas som propaganda för att Sverige har ”världens bästa djurskyddslag” och få människor att tro att vi behandlar djur väl och med respekt, trots att det inte är långt ifrån verkligheten.
Vi välkomnar givetvis alla steg mot en mer etisk värld för alla djur, men i det stora hela och för de allra flesta djur som utnyttjas av oss människor innebär den nya djurskyddslagen ingen större märkbar förändring. Grisar kommer fortsatt att böka på betonggolv ständigt instängda i grisfabriker i de sex månader de lever innan de skickas till slakteriet. Minkar kommer fortsatt hållas instängda i minimala nätburar till dagen de gasas ihjäl och flås. Kaniner, katter, råttor, hundar och många andra djur kommer fortsatt utsättas för djurförsök och leva sina liv i laboratorium. Kycklingar kommer fortsatt att leva hopträngda i tusentals inuti kycklingfabrikerna för att växa till sig på fem veckor innan de dödas. Delfiner och många andra djur kommer fortsatt att hållas i fångenskap på djurparker och i delfinarium för att underhålla oss människor. Kalvar kommer fortsatt tas ifrån sina mammor för att vi människor ska kunna ta mjölken som egentligen är till för kalvarna. Hönor kommer fortsatt att ses som äggmaskiner och tvingas leva sina liv i äggfabriker och dödas den dag de inte längre är produktiva nog. Och detta är bara några exempel av de djur som vi människor utnyttjar. Djurrättsalliansen fortsätter arbetet mot en värld där alla djur har rätt till sina egna liv och där alla djur behandlas med kärlek och respekt – på riktigt. Vi människor behöver inte utnyttja och döda andra. Djur är inte mat, kläder, försöksobjekt eller underhållning. De är tänkande och kännande individer precis som vi människor. Här kan du läsa mer om hur du kan leva djurvänligt.
På vår sida Djurfabriken hittar du vår dokumentation från svenska djurfabriker och slakterier och information om hur djurens verklighet ser ut inom den svenska livsmedelsindustrin.
På vår sida Ett liv som gris har vi samlat information och vårt omfattande film- och bildmaterial från grisfabriker som Djurrättsalliansen har dokumenterat.
På vår sida Sveket mot minkarna kan du se vår dokumentation från svenska minkfarmer.
Under fliken Djurens situation här på Djurrättsalliansens hemsida hittar du även information om djurförsök och djurparker.