Köttindustrin

Bygge av rekordstor grisfabrik nekas

Vad som hade kunnat bli Sveriges största grisfarm har inte fått tillstånd att utöka sin verksamhet, bland annat efter kraftiga protester från grannar. En grisfarm utanför Tidaholm, Lindells Pig Farm AB, har ansökt till länsstyrelsen om att få bygga ut sin verksamhet, som idag har 2 000 grisplatser, till hela 22 000 grisplatser. Bygget skulle i och med det blivit en av de största grisgårdarna i norra Europa och skicka 66 000 grisar till slakt varje år.

Företaget ville centralisera sin verksamhet, som idag är utspridd på 11 fabriker i olika delar av landet, till gården i Tidaholm där det också finns ett slakteri. Slakteriet var dock var planerat att stänga i samband med utökningen. Men nu har ansökan fått avslag, efter en lång process med intensiva protester från lokalbefolkningen. Länsstyrelsen motiverar beslutet bland annat med att området där nya stall och vägar skulle byggas har arkeologiskt värde och inte är lämpliga för tung trafik. Men de många protesterna från lokalbefolkningen lär också ha påverkat beslutet. Både privatpersoner och lokala föreningar har kontaktat länsstyrelsen med sin oro för ännu större problem med lukt från bland annat kadaverförbränning, oljud, trafik och andra störningar samt oro för att grundvattnet i bygden inte skulle räcka till.

En gris i Sverige har enligt lagstiftningen rätt till något mindre än 1 kvadratmeter att leva på.

Det beräknas att det skulle gå åt 84 miljoner liter vatten per år, det mesta som dricksvatten till grisarna. Dessutom skulle verksamheten enligt företagets egna beräkningar leda till utsläpp av 35 194 kg kväve och 14 332 ton koldioxidekvivalenter per år, vilket motsvarar 3,96 kg koldioxidekvivalenter per kilo kött. Verksamheten skulle också göra av med 16 808 ton inköpt färdigfoder och 634 ton halm. Företaget har även beräknat att mängden kadaver på grisfabriken årligen beräknats uppgå till 56,1 ton. Hälften av de döda griskropparna, grisar som dött under uppfödningstiden, har företaget uppgett att de tänkt elda upp i slakteriets panna och den andra hälften skulle gå till destruktion.

Så här lever majoriteten av alla grisar i Sverige sina liv.

Några exempel på synpunkter från lokalbefolkningen:

Verksamheten kommer att ge en massa onödiga gödseltransporter på ett vägnät som i närområdet är dåligt.

Verksamheten är heller inget vanligt jordbruk utan del av en köttindustri som gör våld på en hel bygd.

Redan i dag är lukten så stark vissa dagar att man undviker att vistas utomhus.

Man oroas också över sökandens oaktsamma handlingar. Speciellt påtalas ett utsläpp som utreds av polis och slarv med att hålla rent och hålla dörrar stängda.

Djurrättsalliansen glädje åt beslutet att byggandet av en rekordstor grisfabrik i nuläget har stoppats och att lokalt engagemang kan göra skillnad.

– Vi i Djurrättsalliansen vill ha nedlagda grisfabriker, inte utbyggda, och en omställning till en djurfri livsmedelsindustri. Det är tänkande och kännande individer som det här handlar om. Djur är inte mat och de är inte våra att utnyttja och döda, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Lindells Pig Farm har överklagat länsstyrelsens beslut och ärendet kommer tas upp i Mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Djurrättsalliansen kommer fortsätta följa besluten kring vad som skulle kunna bli Sveriges största grisfarm.

Bilderna här ovan är tagna av Djurrättsalliansen på svensk grisfabriker (inte den som nämns i artikeln). Djurrättsalliansen har dokumenterat hundratals grisfabriker över hela Sverige för att allmänheten med egna ögon ska kunna se hur grisar lever sina liv i Sverige. Se vårt bild- och filmmaterial på vår sida Ett liv som gris.

Se Djurrättsalliansens omfattande dokumentation från svenska grisfabriker på www.ettlivsomgris.se

 

Fler nyheter
Köttindustrin

Brand i djurfabrik – tusentals grisar döda

2 600 grisar dog i en brand i en djurfabrik utanför Mellerud. Djurrättsalliansen har varit på plats för att dokumentera djurens fruktansvärda öde. 

Läs mer
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer