Ni hade ett val – och dödade hundarna
Nu har vi fått det besked vi har fruktat – Göteborgs universitet har dödat de sex labradorer vi har kämpat för att rädda livet på. Känslorna är många och starka: sorg, förtvivlan, hopplöshet, maktlöshet, ilska, frustration – och det med rätta. För det vi pratar om är tänkande och kännande individer – som precis som du och jag har en förmåga att känna exempelvis smärta och rädsla – som oetiskt och oförsvarbart utnyttjas och dödas i vetenskapens namn.
Det var i mitten av januari i år som Djurrättsalliansen avslöjade hundförsöket på Göteborgs universitet och inledde kampanjen för att rädda hundarna.Trots att vi under flera veckors tid har försökt få till ett möte med Göteborgs universitet om hundarnas framtid så har universitetet lagt locket på. Vi har bjudit in universitetet till en offentlig debatt om det här försöket ur ett vetenskapligt perspektiv, men det har universitetet tackat nej till. Trots att en enorm opinion har väckts över hela världen för att rädda hundarna, trots att alternativ till det här försöket har presenterats, trots att flera vetenskapliga experter har gått ut och kritiserat försöket valde Göteborgs universitet att döda hundarna.
Oavsett argument som kan tänkas komma från Göteborgs universitet så kvarstår det faktum att de slutligen stod med ett val i sina händer: de kunde låtit hundarna leva – men de valde att döda dem. Oavsett om detta är ett lagligt och godkänt försök. Oavsett om det här är ett pågående försök där syftet är att studera delar av djurens kroppar efter det att de har dödats. Oavsett om universitetet oetiskt påstår att djurförsök är nödvändigt. Oavsett om det handlar om pengar eller prestige eller vad det än må vara så finns det inte ett enda argument som gör det försvarbart att döda hundarna.
Göteborgs universitet borde ha lyssnat på opinionen och låtit oss i Djurrättsalliansen omplacera och rehabilitera hundarna i kärleksfulla hem. Universitetet hade en möjlighet att ta ett steg mot en mer etisk värld, men de valde en annan väg. Det är oförlåtligt. Det är oförsvarbart. Men det här är inte på något vis över. Nu ska vi se till att inga hundar någonsin igen utnyttjas och dödas i det här försöket. Vi kommer att fortsätta arbeta för att inga djur ska ses som försöksobjekt.
Det är tyvärr lagligt med djurförsök i Sverige. Enorma mängder djur utnyttjas och dödas i djurförsök varje år. Vi människor tar oss oetiskt och oförsvarbart rätten att utnyttja andra djur i vetenskapens namn. Vi menar att alla djur, oavsett art som människor, hundar, fiskar, råttor, kaniner, katter, marsvin och så vidare, borde ha rätt till sina egna liv. Det måste därför till en lagändring för att inga djur ses som försöksobjekt och det måste till enorma satsningar på djurfria metoder. Precis av samma anledning som vi inte utsätter människor för försök mot deras vilja borde vi inte göra det med några djur. Det är oetiskt.
Att påstå att djurförsök är nödvändigt är inte ett etiskt hållbart argument. De flesta av oss är nog positiva till forskning och framsteg men de flesta är nog också överens om att det finns forskning som inte borde göras. Vi har exempelvis satt gränser för vad vi utsätter människor för, oavsett vilken kunskap vi skulle kunna få ut av det. Då det är på människor resultaten ska användas så hade det förstås gett mycket bättre resultat att forska på människor, även om det skedde mot deras vilja. Men det gör vi inte helt enkelt för att det är oetiskt. Med all rätt. Och detsamma menar jag borde gälla alla tänkande och kännande varelser, oavsett art.
Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen