Köttindustrin

Vi tar dig med in i kycklingfabrikerna

Varje år dödas omkring 100 miljoner kycklingar i Sverige för att vi människor ser dem som mat. När de dödas är det bara fem veckor gamla. Vi människor har avlat på dem så att de ska växa fort. Majoriteten av alla kycklingar i Sverige lever instängda i kycklingfabriker under den korta tid de får leva. De allra flesta ser därför aldrig dessa kycklingar i livet. Därför dokumenterar vi i Djurrättsalliansen djurens verklighet för att allmänheten med egna ögon ska kunna se hur vardagen i kycklingfabrikerna ser ut. Här under kan du se det sätt att behandla djur som tyvärr är helt lagligt i Sverige.

För mer information om den svenska kycklingindustrin, besök gärna vår sida Kycklingfabriken. Vi har även arbetat undercover på svenska kycklingslakterier för att visa hur det går till när kycklingarna dödas. Se vår dokumentation här och på sidan finns även information om hur slakten går till.

Kycklingar är tänkande och kännande individer som av kycklingindustrin behandlas som okänsliga produkter. Det behöver inte vara så här. Vi behöver inte äta djur och vi har ingen rätt att utnyttja och döda andra individer. Vill du ha tips och inspiration till en djurvänlig livsstil, läs gärna vårt häfte Varför vegan?

Fler nyheter
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer