Vego

Djurrättsalliansen sprider information om veganism till tusentals studenter

Intresset för att leva djurvänligt ökar i Sverige och allt fler väljer veganskt för djurens, klimatets och hälsans skull. Vegetariskt är fortsatt på förstaplatsen som den ”Trendigaste maträtten” enligt Food and Friends Matrapport 2018. Samma rapport visar även att så mycket som en fjärdedel av svenskarna planerar att minska sin köttkonsumtion. För att inspirera allt fler att välja veganskt och svara på människors funderingar kommer Djurrättsalliansen under september att vara på plats på flera universitet och högskolor runt om i Sverige och dela ut ett häfte med information om veganism och djurvänlig livsstil.

Framsidan på det häfte som kommer att delas ut av Djurrättsalliansen på svenska universitet och högskolor.

– Vi ser ett stort intresse för veganism och djurrättsfrågor främst bland unga, så därför känns det självklart för oss att vara på svenska universitet och högskolor för att inspirera allt fler att leva djurvänligt och kunna möta och samtala med dessa personer på plats, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Med på Djurrättsalliansens universitetsturné kommer även svenskfödde amerikanen Vic Sjodin från den amerikanska organisationen Vegan Outreach, som har nått miljontals studenter på amerikanska universitet med information om veganism.

En av anledningarna till att många människor börjar intressera sig för veganism är hur vi människor behandlar andra djur. Inom den svenska livsmedelsindustrin dödades förra året omkring 107 miljoner djur. Enorma mängder djur föds upp på svenska djurfabriker och dödas sedan på löpande band på slakterierna.

– Vi människor utsätter djur för ett enormt lidande under tiden de lever och tar sedan deras liv, trots att vi inte måste. Djur är inte mat och vi människor behöver inte äta djur för att leva. Så varför gör vi det då och med vilken rätt utnyttjar och dödar vi andra individer? Det är fint att allt fler människor får upp ögonen för de här typerna av frågor och väljer att ta avstånd från djurutnyttjandet, säger Daniel Rolke.

Universitetsturné Djurrättsalliansen, september 2018:

Tisdagen 11/9: Stockholms universitet

Onsdagen 12/9: KTH, Stockholm

Torsdagen 13/9: Uppsala Universitet

Fredagen 14/9: Södertörns högskola

Måndagen 17/9: Campus Norrköping, Liu

Tisdagen 18/9: Linköping universitet

Onsdagen 19/9: Högskolan i Jönköping

Torsdagen 20/9: Göteborgs universitet

Fredagen 21/9: Chalmers Tekniska högskola/Göteborgs universitet

Måndagen 24/9: Högskolan i Halmstad

Tisdagen 25/9: Lunds universitet

Onsdagen 26/9: Malmö universitet

Informationshäftet kommer även att delas ut på följande universitet/högskolor under september, men specifikt datum är inte satt: Blekinge Tekniska högskola, SLU Alnarp, Högskolan Dalarna, Mälardalens högskola.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer