Djurparker

Thomas Cook avskaffar resor till djurparker med späckhuggare

Thomas Cook, en av Storbritanniens största researrangörer, kommer från och med nästa sommar att sluta sälja biljetter till attraktioner med fängslade späckhuggare. Den nya policyn innebär att två av världens mest kända attraktioner, Sea World i Florida och Loro Parque på Teneriffa, kommer att tas bort från researrangörens webbplats och broschyrer.

Thomas Cook VD Peter Fankhauser sade i ett blogginlägg att det inte hade varit lätt att ta beslutet och att det delvis motiverades av att förändra kundernas förväntningar när det gäller djurattraktioner. Researrangören säljer mer än 10 000 dagsturer per år till SeaWorld Florida. Deras egna undersökningar i Storbritannien, Sverige och Tyskland visar att mer än 90 procent av kunderna vill att deras researrangör tar djurskydd på allvar. Thomas Cooks nya policy är ett stort bakslag för SeaWorld som har sett besöksantalet falla drastiskt sedan dokumentären Blackfish som handlar om späckhuggare i fångenskap.

Protesterna mot Sea World har fått parkens intäkter att rasa, och parken att bygga om sina anläggningar. Livet för späckhuggare i fångenskap skiljer sig åt från deras liv i det vilda. I det vilda lever de i stora flockar och samarbetar för att hitta föda och simmar långa sträckor. I fångenskap tvingas de leva med individer de aldrig skulle ha träffat i det vilda och hålls i en liten bassäng. Späckhuggare som lever i det vilda har en medellivslängd på 30 till 50 år, men hanarna kan bli upp till 70 år för hanarna och upp till 100 för honor. Genomsnittsnåldern för späckhuggare i fångenskap är nio år. Späckhuggarnas tänder skadas efter att djuren gnager på järnbalkar och betong av stress, ångest eller helt enkelt för att de är uttråkade. I bland bryter de av tänderna vilket leder till smärtsam behandling utan bedövning.

Ett antal offentliga personer, inklusive skådespelaren Matt Damon, tv-värden Sharon Osbourne och skådespelaren Ewan McGregor har tidigare vädjat till Thomas Cook att sluta sälja biljetter till djurparker med späckhuggare. Beslutet gäller i nuläget endast späckhuggare och Thomas Cook kommer att fortsätta sälja biljetter och resor till delfinarier, men är ett steg på rätt väg. Ett steg som fått WAZA, en intresseorganisation för världens djurparker och delfinarier, ordentligt oroade inför framtiden.

Här kan du läsa mer om marina däggdjur i fångenskap.

Fler nyheter
Köttindustrin

Avslöjande: Misär på Kronfågels kläckeri

Genom att ha arbetat undercover kan Djurrättsalliansen nu visa hur svenska kycklingars första dag i livet ser ut. De slungas runt i en maskin, sprutas ut på rullband, äter på varandra, kläms mellan backar och lämnas att plågas i timmar. 

Läs mer
Köttindustrin

Revealed: Misery at Sweden’s largest chicken producer’s hatchery

Through an undercover investigation, Djurrättsalliansen can now reveal what the first day of a chicken’s life in the Swedish chicken industry looks like. They are tossed around in a machine, thrown onto conveyor belts, eat each other and are left to suffer for hours.

Läs mer
Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar en aldrig tidigare visad del av kycklingindustrin

Djur plågas och lever under miserabla förhållanden på det största avelsföretaget i kycklingindustrin. Genom att ha arbetat undercover och filmat med dolda kameror kan idag Djurrättsalliansen – tillsammans med Uppdrag granskning – avslöja en bärande del av den svenska och europeiska kycklingbranschen. 

Läs mer
Köttindustrin

Bild på svensk kyckling får inte visas i annons

Just nu har Djurrättsalliansen en annonskampanj på bussar och spårvagnar i Göteborg. Annonsen skulle innehålla en bild på en kyckling som ligger ner på golvet i en av Sveriges djurfabriker. Men bilden nekades av annonsbolaget då djuret på bilden kunde uppfattas som skadat – trots att det är så kycklingarna i industrin ser ut.

Läs mer