Djurparker

Thomas Cook avskaffar resor till djurparker med späckhuggare

Thomas Cook, en av Storbritanniens största researrangörer, kommer från och med nästa sommar att sluta sälja biljetter till attraktioner med fängslade späckhuggare. Den nya policyn innebär att två av världens mest kända attraktioner, Sea World i Florida och Loro Parque på Teneriffa, kommer att tas bort från researrangörens webbplats och broschyrer.

Thomas Cook VD Peter Fankhauser sade i ett blogginlägg att det inte hade varit lätt att ta beslutet och att det delvis motiverades av att förändra kundernas förväntningar när det gäller djurattraktioner. Researrangören säljer mer än 10 000 dagsturer per år till SeaWorld Florida. Deras egna undersökningar i Storbritannien, Sverige och Tyskland visar att mer än 90 procent av kunderna vill att deras researrangör tar djurskydd på allvar. Thomas Cooks nya policy är ett stort bakslag för SeaWorld som har sett besöksantalet falla drastiskt sedan dokumentären Blackfish som handlar om späckhuggare i fångenskap.

Protesterna mot Sea World har fått parkens intäkter att rasa, och parken att bygga om sina anläggningar. Livet för späckhuggare i fångenskap skiljer sig åt från deras liv i det vilda. I det vilda lever de i stora flockar och samarbetar för att hitta föda och simmar långa sträckor. I fångenskap tvingas de leva med individer de aldrig skulle ha träffat i det vilda och hålls i en liten bassäng. Späckhuggare som lever i det vilda har en medellivslängd på 30 till 50 år, men hanarna kan bli upp till 70 år för hanarna och upp till 100 för honor. Genomsnittsnåldern för späckhuggare i fångenskap är nio år. Späckhuggarnas tänder skadas efter att djuren gnager på järnbalkar och betong av stress, ångest eller helt enkelt för att de är uttråkade. I bland bryter de av tänderna vilket leder till smärtsam behandling utan bedövning.

Ett antal offentliga personer, inklusive skådespelaren Matt Damon, tv-värden Sharon Osbourne och skådespelaren Ewan McGregor har tidigare vädjat till Thomas Cook att sluta sälja biljetter till djurparker med späckhuggare. Beslutet gäller i nuläget endast späckhuggare och Thomas Cook kommer att fortsätta sälja biljetter och resor till delfinarier, men är ett steg på rätt väg. Ett steg som fått WAZA, en intresseorganisation för världens djurparker och delfinarier, ordentligt oroade inför framtiden.

Här kan du läsa mer om marina däggdjur i fångenskap.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer