Köttindustrin

Djurplågeri hos ”köttbonde” på Öland

Samtliga djur hos en ”köttbonde” i Borgholms kommun omhändertogs och 14 dödades direkt på plats i samband med att länsstyrelsen gjorde en inspektion den 29 juni i år. Totalt rörde det sig om cirka 160 individer. I ett så kallat ”lösdriftsstall” möttes länsstyrelsen av råmande djur som vadade i sin egen avföring. Flera djur var gödselförorenade och led av gödselbränna. Djuren hade inte heller tillgång till mat eller vatten och i stort sett alla djur var avmagrade och flera kraftigt underutvecklade. Så här skriver länsstyrelsen i sin kontrollrapport om en av individerna.

Djuret med dnr SE– var så svag och orkeslös att ha inte orkade ta sig upp för kanten i löseriftsstallet när han skulle tas ut för avlivning. Djuren fick lyftas/vältas upp på kanten där han sedan låg helt apatisk och fick avlivas liggandes på sidan. Djuret bedömdes vara kraftigt avmagrad och extremt liten i förhållande till sin ålder. Djuren var också gödselförorenad och hade gödselbränna.

Om en annan individ som dödades på plats skriver länsstyrelsen så här:

Efter avlivningen av tjur med dnr SE– kunde länsstyrelsen konstatera att hornspetsen hade vuxit minst 3 cm in i huvudet…Med stor sannolikhet har hornet inte bara trängt in genom de mjuka vävnaderna på huvudet utan även påverkat skallbenet. Detta måste ha varit mycket smärtsamt för djuren, särskilt med tanke på att han behövt knuffas och trängas med flera andra tjurar för att komma åt något foder.

– Det är svårt att ens föreställa sig vad dessa individer tvingats gå igenom. Och detta var hela deras liv. Bara för att vi människor ser dem som mat. Det finns bara ett sätt för att se till att sådant här inte kan hända och det är att sluta föda upp, utnyttja och döda andra djur på grund av våra egna intressen. Djur är inte mat – de är individer som borde ha exakt samma rätt som vi människor att få finnas till för sin egen skull, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Länsstyrelsen uppger att de omhändertagna djuren nu har sålts och att ärendet är avslutat. Med största sannolikhet har djuren sålts till en annan djurfabrik där de kommer att tvingas leva till den dagen då de transporteras till ett slakteri för att dödas.

Djurrättsalliansen arbetar med att dokumentera och avslöja svenska djurindustrier. Se vår dokumentation från svenska djurfabriker och slakterier på Djurfabriken.se

Läs vårt häfte Varför vegan? för att få tips och inspiration till en vegansk livsstil.

Samtliga foton här under är tagna av länsstyrelsen i Kalmar.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer