Djurparker

Vancouver Aquarium upphör med delfiner och valar

Efter åratal av kampanjer så har det äntligen fattats ett beslut om att Vancouver Aquarium i Kanada kommer att upphöra med att hålla delfiner och valar i fångenskap. 39 valar och delfiner har under årens lopp dött på Vancouver Aquarium och gruppen No Whales in Captivity har arbetat intensivt för att stänga akvariet. Redan 2001 lyckades de stänga poolen med späckhuggare men akvariet har fortsatt att hålla vitvalar och delfiner i fångenskap.

Akvariets publiksiffror föll 9 procent mellan den 1 december 2016 och 31 maj 2017 och allt fler valde bort att besöka delfinariet. Leksakerna som föreställde delfiner och valar i akvariets butik började samla damm under samma period och försäljningen minskade med 33,6 procent.

Det här är en stor seger för alla aktivister som kämpat för valarna och delfinerna, inte minst Annelise Sorg, grundare av gruppen No Whales in Captivity. Hon har även besökt Sverige och Kolmårdens delfinarium tillsammans med Daniel Rolke, en av Djurrättsalliansens grundare. Vi ställde några frågor till henne om hur det känns efter denna framgångsrika kampanj.

Annelise Sorg, No Whales in Captivity

Hur känns det efter denna succé?
– Efter årtionden av påtryckningar från allmänheten så har Vancouver Aquarium äntligen enats om att inte hålla delfiner och valar i fångenskap längre. Det här är det tredje delfinariet i Kanada som tagit det beslutet. Nu finns bara Marine Land i Ontario kvar och vi hoppas snart att vi ska kunna övertyga även dem om att det är dags att sluta med dessa grymheter.

Kommer Vancouver Aquarium upphöra helt med delfiner och valar?
– Deras beslut att upphöra att hålla dessa djur i fångenskap grundades på ekonomiska och inte etiska överväganden skapade av kontroversen med att hålla dem i fångenskap.
De säger att de nu vill bygga en ny pool för att tillfälligt behålla delfiner och valar som räddas. Vi anser att de djuren ska räddas och skötas i reservat i havet. Dessutom visar historien att akvariet anser att en delfin som fångats i Japan och hålls i ett decennium i ett japanskt akvarium är att se som en räddad delfin. Det var påståendet som användes av akvariet att köpa och importera de tre sista delfinerna från Japan. Det här är helt oacceptabelt och vi kommer försöka stoppa det. Hjälp oss gärna genom att skriva på protestlistan här.

Tror du att det är möjligt att stänga Kolmårdens delfinarium i Sverige?
– Vi hoppas att det här kan ge hopp till alla er svenska aktivister som arbetar för att stänga delfinariumet på Kolmårdens djurpark. Om vi kunde göra det i Kanada så kan ni göra det i Sverige. Vi håller tummarna för er. Stort lycka till!

Läs mer om Kolmårdens delfinarium och Djurrättsalliansens arbete här.

Fler nyheter
Köttindustrin

Unik inblick på svenska slakterier i Djurrättsalliansens granskning

Genom att granska länsstyrelsens djurskyddskontroller på svenska slakterier, kan Djurrättsalliansen nu ge en inblick i djurens sista, fruktansvärda timmar i livet. Undersökningen visar att 83 av de 88 slakterier som förra året hade minst en djurskyddskontroll bröt mot djurskyddslagstiftningen. Totalt rör det sig om över 900 uppmärksammade brister. 

Läs mer
Äggindustrin

Ägare till avslöjad äggård åtalas

Djurrättsalliansen publicerade förra året en film som visade högar av döda och förruttnade hönor på en värmländsk äggård. Nu ställs ägaren inför rätta för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Huvudförhandlingen är planerad till den 21–23 mars i Värmlands tingsrätt. 

Läs mer
Päls

Två minkfarmer som bröt mot djurskyddslagen har stängt – övriga inte kontrollerade

Under förra året gjorde länsstyrelsen bara djurskyddskontroller på två av de omkring 20 minkfarmer som finns kvar i Sverige. Vid kontrollerna konstaterade myndigheten att farmerna inte följde djurskyddslagstiftningen. Djurrättsalliansens granskning visar att båda farmerna nu har stängt, men inte på grund av myndighetens tillsyn och agerande.

Läs mer