Djurparker

Vancouver Aquarium upphör med delfiner och valar

Efter åratal av kampanjer så har det äntligen fattats ett beslut om att Vancouver Aquarium i Kanada kommer att upphöra med att hålla delfiner och valar i fångenskap. 39 valar och delfiner har under årens lopp dött på Vancouver Aquarium och gruppen No Whales in Captivity har arbetat intensivt för att stänga akvariet. Redan 2001 lyckades de stänga poolen med späckhuggare men akvariet har fortsatt att hålla vitvalar och delfiner i fångenskap.

Akvariets publiksiffror föll 9 procent mellan den 1 december 2016 och 31 maj 2017 och allt fler valde bort att besöka delfinariet. Leksakerna som föreställde delfiner och valar i akvariets butik började samla damm under samma period och försäljningen minskade med 33,6 procent.

Det här är en stor seger för alla aktivister som kämpat för valarna och delfinerna, inte minst Annelise Sorg, grundare av gruppen No Whales in Captivity. Hon har även besökt Sverige och Kolmårdens delfinarium tillsammans med Daniel Rolke, en av Djurrättsalliansens grundare. Vi ställde några frågor till henne om hur det känns efter denna framgångsrika kampanj.

Annelise Sorg, No Whales in Captivity

Hur känns det efter denna succé?
– Efter årtionden av påtryckningar från allmänheten så har Vancouver Aquarium äntligen enats om att inte hålla delfiner och valar i fångenskap längre. Det här är det tredje delfinariet i Kanada som tagit det beslutet. Nu finns bara Marine Land i Ontario kvar och vi hoppas snart att vi ska kunna övertyga även dem om att det är dags att sluta med dessa grymheter.

Kommer Vancouver Aquarium upphöra helt med delfiner och valar?
– Deras beslut att upphöra att hålla dessa djur i fångenskap grundades på ekonomiska och inte etiska överväganden skapade av kontroversen med att hålla dem i fångenskap.
De säger att de nu vill bygga en ny pool för att tillfälligt behålla delfiner och valar som räddas. Vi anser att de djuren ska räddas och skötas i reservat i havet. Dessutom visar historien att akvariet anser att en delfin som fångats i Japan och hålls i ett decennium i ett japanskt akvarium är att se som en räddad delfin. Det var påståendet som användes av akvariet att köpa och importera de tre sista delfinerna från Japan. Det här är helt oacceptabelt och vi kommer försöka stoppa det. Hjälp oss gärna genom att skriva på protestlistan här.

Tror du att det är möjligt att stänga Kolmårdens delfinarium i Sverige?
– Vi hoppas att det här kan ge hopp till alla er svenska aktivister som arbetar för att stänga delfinariumet på Kolmårdens djurpark. Om vi kunde göra det i Kanada så kan ni göra det i Sverige. Vi håller tummarna för er. Stort lycka till!

Läs mer om Kolmårdens delfinarium och Djurrättsalliansens arbete här.

Fler nyheter
Djurparker

Kan ta flera år innan Kolmårdens delfinarium avvecklas

Den 4 juli är det världsdagen för delfiner i fångenskap – en dag som årligen uppmärksammar de delfiner som hålls i fångenskap och fångas i det vilda för att utnyttjas på delfinarier världen över. Tidigare i år kom beskedet att Sveriges enda delfinarium, Kolmårdens delfinarium, ska avvecklas. Till Djurrättsalliansen uppger djurparken fortsatt att det kan ta flera år innan delfinerna omplaceras och det blir ett slut på delfinshowerna. 

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Vill du duka upp djurvänlig mat till midsommar men vill ha lite inspiration? Här har vi samlat några recept på midsommarmat och tipsar om sidor där du hittar fler recept. Glad midsommar! 

Läs mer
Sverige

”Kameraövervakning på slakterier kommer inte stoppa lidandet”

Regeringen har meddelat att de vill utreda frågan om kameraövervakning på svenska slakterier. Det är en direkt följd av det djurplågeri som Djurrättsalliansen avslöjade på ett svenskt KRAV-slakteri i januari 2021. Utredningen är ett erkännande från statligt håll att djur trots kontroller plågas vid slakt. Men kameraövervakning riskerar att inge konsumenter en falsk trygghet och därmed bidra till djurens lidande.

Läs mer