Djurparker

Vancouver Aquarium upphör med delfiner och valar

Efter åratal av kampanjer så har det äntligen fattats ett beslut om att Vancouver Aquarium i Kanada kommer att upphöra med att hålla delfiner och valar i fångenskap. 39 valar och delfiner har under årens lopp dött på Vancouver Aquarium och gruppen No Whales in Captivity har arbetat intensivt för att stänga akvariet. Redan 2001 lyckades de stänga poolen med späckhuggare men akvariet har fortsatt att hålla vitvalar och delfiner i fångenskap.

Akvariets publiksiffror föll 9 procent mellan den 1 december 2016 och 31 maj 2017 och allt fler valde bort att besöka delfinariet. Leksakerna som föreställde delfiner och valar i akvariets butik började samla damm under samma period och försäljningen minskade med 33,6 procent.

Det här är en stor seger för alla aktivister som kämpat för valarna och delfinerna, inte minst Annelise Sorg, grundare av gruppen No Whales in Captivity. Hon har även besökt Sverige och Kolmårdens delfinarium tillsammans med Daniel Rolke, en av Djurrättsalliansens grundare. Vi ställde några frågor till henne om hur det känns efter denna framgångsrika kampanj.

Annelise Sorg, No Whales in Captivity

Hur känns det efter denna succé?
– Efter årtionden av påtryckningar från allmänheten så har Vancouver Aquarium äntligen enats om att inte hålla delfiner och valar i fångenskap längre. Det här är det tredje delfinariet i Kanada som tagit det beslutet. Nu finns bara Marine Land i Ontario kvar och vi hoppas snart att vi ska kunna övertyga även dem om att det är dags att sluta med dessa grymheter.

Kommer Vancouver Aquarium upphöra helt med delfiner och valar?
– Deras beslut att upphöra att hålla dessa djur i fångenskap grundades på ekonomiska och inte etiska överväganden skapade av kontroversen med att hålla dem i fångenskap.
De säger att de nu vill bygga en ny pool för att tillfälligt behålla delfiner och valar som räddas. Vi anser att de djuren ska räddas och skötas i reservat i havet. Dessutom visar historien att akvariet anser att en delfin som fångats i Japan och hålls i ett decennium i ett japanskt akvarium är att se som en räddad delfin. Det var påståendet som användes av akvariet att köpa och importera de tre sista delfinerna från Japan. Det här är helt oacceptabelt och vi kommer försöka stoppa det. Hjälp oss gärna genom att skriva på protestlistan här.

Tror du att det är möjligt att stänga Kolmårdens delfinarium i Sverige?
– Vi hoppas att det här kan ge hopp till alla er svenska aktivister som arbetar för att stänga delfinariumet på Kolmårdens djurpark. Om vi kunde göra det i Kanada så kan ni göra det i Sverige. Vi håller tummarna för er. Stort lycka till!

Läs mer om Kolmårdens delfinarium och Djurrättsalliansens arbete här.

Fler nyheter
Djurförsök

70 274 namn mot apförsöken inlämnade

Djurrättsalliansen har samlat in 70 274 namn via en protestlista mot att apor används i djurförsök i Sverige. Nu har listan lämnats över till regeringen och Karolinska institutet, och förhoppningsvis kan listan få makthavare att förstå hur många vi är som kräver ett slut på djurplågeriet.

Läs mer
Köttindustrin

Slakteriskandalen: Två personer åtalas för djurplågeri

I början av 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett svenskt KRAV-slakteri. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade bland annat hur djur blev sparkade och slagna med kedjor. Två dagar efter avslöjandet publicerades stängde slakteriet ner. Nu åtalas två av slakteriarbetarna. 

Läs mer
Djurförsök

Stäng Lidköpings kaninfarm

Djurrättsalliansen har under flera år rapporterat om turerna kring Lidköpings kaninfarm. Djuren har utsatts för ett ofattbart lidande och trots indragna tillstånd och anmälningar om brott mot djurskyddslagen har myndigheterna inte stängt ner verksamheten. Men nya beslut kanske kan innebära slutet för kaninfarmen. 

Läs mer