Djurparker

Vancouver Aquarium upphör med delfiner och valar

Efter åratal av kampanjer så har det äntligen fattats ett beslut om att Vancouver Aquarium i Kanada kommer att upphöra med att hålla delfiner och valar i fångenskap. 39 valar och delfiner har under årens lopp dött på Vancouver Aquarium och gruppen No Whales in Captivity har arbetat intensivt för att stänga akvariet. Redan 2001 lyckades de stänga poolen med späckhuggare men akvariet har fortsatt att hålla vitvalar och delfiner i fångenskap.

Akvariets publiksiffror föll 9 procent mellan den 1 december 2016 och 31 maj 2017 och allt fler valde bort att besöka delfinariet. Leksakerna som föreställde delfiner och valar i akvariets butik började samla damm under samma period och försäljningen minskade med 33,6 procent.

Det här är en stor seger för alla aktivister som kämpat för valarna och delfinerna, inte minst Annelise Sorg, grundare av gruppen No Whales in Captivity. Hon har även besökt Sverige och Kolmårdens delfinarium tillsammans med Daniel Rolke, en av Djurrättsalliansens grundare. Vi ställde några frågor till henne om hur det känns efter denna framgångsrika kampanj.

Annelise Sorg, No Whales in Captivity

Hur känns det efter denna succé?
– Efter årtionden av påtryckningar från allmänheten så har Vancouver Aquarium äntligen enats om att inte hålla delfiner och valar i fångenskap längre. Det här är det tredje delfinariet i Kanada som tagit det beslutet. Nu finns bara Marine Land i Ontario kvar och vi hoppas snart att vi ska kunna övertyga även dem om att det är dags att sluta med dessa grymheter.

Kommer Vancouver Aquarium upphöra helt med delfiner och valar?
– Deras beslut att upphöra att hålla dessa djur i fångenskap grundades på ekonomiska och inte etiska överväganden skapade av kontroversen med att hålla dem i fångenskap.
De säger att de nu vill bygga en ny pool för att tillfälligt behålla delfiner och valar som räddas. Vi anser att de djuren ska räddas och skötas i reservat i havet. Dessutom visar historien att akvariet anser att en delfin som fångats i Japan och hålls i ett decennium i ett japanskt akvarium är att se som en räddad delfin. Det var påståendet som användes av akvariet att köpa och importera de tre sista delfinerna från Japan. Det här är helt oacceptabelt och vi kommer försöka stoppa det. Hjälp oss gärna genom att skriva på protestlistan här.

Tror du att det är möjligt att stänga Kolmårdens delfinarium i Sverige?
– Vi hoppas att det här kan ge hopp till alla er svenska aktivister som arbetar för att stänga delfinariumet på Kolmårdens djurpark. Om vi kunde göra det i Kanada så kan ni göra det i Sverige. Vi håller tummarna för er. Stort lycka till!

Läs mer om Kolmårdens delfinarium och Djurrättsalliansens arbete här.

Fler nyheter
Vego

Fira djurvänligt och njut av växtbaserad julmat

Nu närmar sig julen med allt vad det innebär. Här hittar ni inspirationen och tipsen för ett djurvänligt och helt växtbaserat julbord!

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjade KRAV-slakteriet – inget åtal och ännu ett åklagarbyte

Nu har det snart gått två år sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Dokumentationen visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor. Slakteriet stängde ner dagarna efter att avslöjandet publicerades och personal åtalsanmäldes. Men under tiden som gått har åklagare i målet bytts ut flera gånger och något åtal har fortfarande inte väckts. Nu är fallet inne på den femte åklagaren som ska sätta sig in i utredningen.

Läs mer
Päls

Många tog ställning mot pälsindustrin i fackeltåg

Pälsindustrin världen över dödar årligen miljontals djur för deras päls. I Sverige finns det fortfarande ett 20-tal minkfarmer där minkar föds upp i små gallerburar för att gasas ihjäl och flås. Lördagen den 26 november tog närmare 100 personer ställning för djuren och deltog i Djurrättsalliansens fackeltåg mot pälsindustrin. 

Läs mer