Cirkus

Länsstyrelsen om Cirkus Maximum: Djurskyddslagstiftningen har inte följts

I slutet av september då Cirkus Maximum avslutade sin säsong med en föreställning i Göteborg var Djurrättsalliansen på plats för att protestera mot att cirkusen utnyttjar djur i sina föreställningar. Under protesten uppmärksammades en kamel med ett stort öppet sår, vilket dokumenterades på plats. Djurrättsalliansen anmälde cirkusen till länsstyrelsen och nu har vi tagit del av kontrollmyndighetens rapport där det framgår att cirkusen inte har följt djurskyddslagstiftningen och att vår anmälan var befogad.

Länsstyrelsen har utfört en så kallad administrativ djurskyddskontroll efter de anmälningar som har kommit in och har därmed varit i kontakt med cirkusen för att granska veterinärvården och journalföringen gällande den skadade kamelen. I kontrollrapporten går det att läsa att:

Cirkus Maximum har lämnat tvetydiga och obekräftade uppgifter gällande vilken veterinär som har undersökt kamelen och har inga dokument gällande veterinärvård eller egna åtgärder i journalen. Länsstyrelsen bedömer utifrån ovanstående att Cirkus Maximum inte fullgjort sitt åtagande att ge kamelen erforderlig vård, i detta fall av veterinär, enligt 9 § Djurskyddslagen (1988:534, L1).

Enligt rapporten uppger cirkusen att det inte finns några journalanteckningar gällande kamelens skada eller något förrättningsunderlag från veterinären. Därför har dessa handlingar inte kunnat redovisas till länsstyrelsen. Länsstyrelsen bedömer alltså att det finns brister kring journalföringen gällande kamelens skada och uppger att de inte kan konfirmera uppgifterna de fått från cirkusen genom att granska journalen då den brister.

I länsstyrelsens beslut står det att det inte kommer att ske någon uppföljning av ärendet i nuläget, men att de kommer att granska Cirkus Maximums journalföring vid 2018 års inbesiktning.

Djurrättsalliansen arbetar för att inga djur ska utnyttjas på cirkus. Vi anordnar protester vid cirkusar med djur för att uppmana människor att inte stödja och gå på cirkusar där djur utnyttjas i underhållningssyfte. Djur tvingas utföra för dem onaturliga konster bara för att vi människor ser det som ett nöje, och det vill vi få ett stopp på. Gärna cirkus, men utan djur. När vi uppmärksammade den skadade kamelen agerade vi självklart även om vårt långsiktiga mål givetvis är att den skadade kamelen och alla andra djur borde få finnas till för sina egen skull och ha rätt till sina egna liv. Det ligger aldrig i ett djurs intresse att turnera runt för att utföra konster.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer