Päls

Tre år sedan 243 chinchillor räddades

Sveriges äldsta och sista chinchillafarm som under åratal kritiserats av djurrättsrörelsen stängdes den 17 oktober 2014. Detta efter att Länsstyrelsen begärt att djuren skulle omhändertas då att de hittat många brister på farmen som aldrig åtgärdats. Bland annat befann sig chinchillorna i ett ombyggt garage i trånga burar utan ventilation och dagsljusinsläpp och farmaren saknade utbildning trots att han hade farmat chinchillor till pälsindustrin i omkring 50 års tid.

I flera burar satt det upp till sex chinchillor och många djur hade försetts med krage för att inte kunna ta sig ut. I andra burar satt honor tillsammans med ungar från flera olika kullar. Djurrättsalliansen hade under en tid bedrivit en intensiv kampanj för att chinchillorna skulle räddas och bland annat tagit hjälp av den nu bortgångne amerikanen Sam Simon, en av skaparna av TV-serien The Simpsons, som krävt att just den här pälsfarmen utanför Enköping skulle stängas. Sam Simon var en aktiv djurrättsaktivist som bland annat tidigare finansierat köpet av en chinchillafarm i Kalifornien, enbart för att kunna stänga den och omplacera djuren. Även Phil Wollen, filantropen och den före detta vice VD:n för Citibank i Australien engagerade sig i chinchillorna öde och bekostade en stor del av omkostnaderna med omplaceringen av chinchillorna.

På farmen fann polisen 243 chinchillor vid liv som kunde räddas och överlämnas till Djurrättsalliansen för omplacering och rehabilitering. Alla avelshonor hade en hård stålkrage runt halsen för att de inte skulle kunna ta sig in i varandras burar och många av kragarna hade växt fast i huden eller satt så hårt att djuren blödde. Redan efter fyra dagars hårt arbete hade Djurrättsalliansen omplacerat samtliga 243 chinchillor i hem för att ge dem en andra chans. I hem där de får utlopp för sina naturliga beteenden och möjlighet att vara ute och springa runt, hoppa och få en massa kärlek. Många av de honor som räddades från farmen var dräktiga och födde senare ungar så i slutändan räddades över 300 chinchillor från en framtid i pälsindustrin.

 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer