Päls

Tre år sedan 243 chinchillor räddades

Sveriges äldsta och sista chinchillafarm som under åratal kritiserats av djurrättsrörelsen stängdes den 17 oktober 2014. Detta efter att Länsstyrelsen begärt att djuren skulle omhändertas då att de hittat många brister på farmen som aldrig åtgärdats. Bland annat befann sig chinchillorna i ett ombyggt garage i trånga burar utan ventilation och dagsljusinsläpp och farmaren saknade utbildning trots att han hade farmat chinchillor till pälsindustrin i omkring 50 års tid.

I flera burar satt det upp till sex chinchillor och många djur hade försetts med krage för att inte kunna ta sig ut. I andra burar satt honor tillsammans med ungar från flera olika kullar. Djurrättsalliansen hade under en tid bedrivit en intensiv kampanj för att chinchillorna skulle räddas och bland annat tagit hjälp av den nu bortgångne amerikanen Sam Simon, en av skaparna av TV-serien The Simpsons, som krävt att just den här pälsfarmen utanför Enköping skulle stängas. Sam Simon var en aktiv djurrättsaktivist som bland annat tidigare finansierat köpet av en chinchillafarm i Kalifornien, enbart för att kunna stänga den och omplacera djuren. Även Phil Wollen, filantropen och den före detta vice VD:n för Citibank i Australien engagerade sig i chinchillorna öde och bekostade en stor del av omkostnaderna med omplaceringen av chinchillorna.

På farmen fann polisen 243 chinchillor vid liv som kunde räddas och överlämnas till Djurrättsalliansen för omplacering och rehabilitering. Alla avelshonor hade en hård stålkrage runt halsen för att de inte skulle kunna ta sig in i varandras burar och många av kragarna hade växt fast i huden eller satt så hårt att djuren blödde. Redan efter fyra dagars hårt arbete hade Djurrättsalliansen omplacerat samtliga 243 chinchillor i hem för att ge dem en andra chans. I hem där de får utlopp för sina naturliga beteenden och möjlighet att vara ute och springa runt, hoppa och få en massa kärlek. Många av de honor som räddades från farmen var dräktiga och födde senare ungar så i slutändan räddades över 300 chinchillor från en framtid i pälsindustrin.

 

Fler nyheter
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer
Djurförsök

Apor har utsatts för djurförsök på KI i 15 år

Djurrättsalliansen kämpar för att rädda livet på de fem äldsta aporna på Karolinska institutet och få dem omplacerade till en djurfristad. Aporna – Nanuq, Grizzly, Hyena, Fox och Lynx – föddes på en uppfödning i Kina, och idag är det 15 år sedan de anlände till KI för att utnyttjas i djurförsök. 

Läs mer