Päls

ByEngberg blir pälsfria

Djurrättsalliansen bedriver ett intensivt arbete för en pälsfri handel som innebär att vi kontaktar företag som säljer äkta päls med information och försöker föra en dialog med dem. De senaste åren har vi fått många företag att sluta sälja päls, bland annat Fjällräven, Peak Performance, Naturkompaniet för att nämna några få. Barnklädesbutiken ByEngberg som drivs av Johanna Engberg har sålt barnkläder med päls men efter dialog med Djurrättsalliansen har de nu bestämt sig för att upphöra med att sälja äkta päls och säger själva i ett uttalande:

”Modeindustrin står i ett skede där hållbarhet och de mänskliga rättigheterna framställs, men där pälsen blivit en del i modets vardag. Den ökningen i pälsindustrin som skett de senaste åren, inte minst i barnklädesindustrin, är inte sund. Djur ska inte dö, på trendernas bekostnad. Saga fur säger sig stå för kontrollerad pälsindustri, dvs certifierade farmer. Mårdhundarna lever inte under normala förhållanden. Skulle något av de barn som bär de pälskanter ByEngberg normalt sålt, vilja att djuren ska dö efter ett liv i en liten bur? Buren gör att de ej kan gå i vinteride, de får ingen stimulans, stress och depressionssymptom är vanligt. Även kannibalism förekommer. Burarna är små och det spelar ingen roll vart i världen djuren föds upp. När jag fick mer insyn i hur allt går till för att bli kallad certifierad päls, kan jag och mitt bolag inte stå bakom det. Mitt bolag skapar trender och det är dags att skapa en ny trend! Se hur många pälskanter som går runt, hur många djur har dött? Jag läste siffror i miljonbelopp som är certifierat dödade.
Jag vill nu uppmana modeindustrin att skapa snygg fluffig fakepäls, bort med de fula tafatta fuskpälsarna och skapa snygga. Jackpriserna kommer då minska, fler kommer då kunna köpa dem och vinsten för bolagen ökar. Samtidigt som vi gör något gott för djuren! Jag har under 6 år sålt pälskanter och mössor med pälsdetaljer, inga av mina varumärken kan ge en bra produktionsbild eller mer info om pälsarna och hur djuren lever. Men att ha en auktion två gånger per år där alla pälsar till modeindustrin säljs, är fel. Jag vill nu vara med och förändra modeindustrin, barnklädesbranschen och vår syn på mänskliga-, djurens rättigheter samt hållbarheten. Därför kommer ByEngberg som räknas till en av Sveriges mest omtalade exklusiva barnklädesbutiker, nu erkänna sitt fel av inköp av äkta päls och se framåt för att vara med att förändra modetrenderna. Barn ska ej bli en del av en trend som är fel! Barn ska få vara barn! Med det sagt är det nu dags för ByEngberg att snart släpps vår egna barnklädeskollektion!”

Vi riktar ett stort tack till ByEngberg som föregår med ett gott exempel för barnklädesindustrin genom detta beslut att bli pälsfria!

 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer