Djurrätt

Över 1 300 marscherade för djurens rättigheter

Under lördagen deltog sammanlagt över 1 300 personer i Djurrättsmarschen i Göteborg, Malmö och Stockholm. Tillsammans tågade vi för alla djurs frihet och mot alla former av djurförtryck. Vi visade att djur inte är till för människan att utnyttja för mat, kläder, underhållning eller i försöksverksamhet. 

Djurrättsmarschen, som arrangerades av Djurrättsalliansen, är den första i sitt slag i Sverige. Tidigare under året har tiotusentals människor samlats i städer som London, New York och Tel Aviv, alla för att kräva ett slut på den exploatering av andra djur som genomsyrar samhället.

– Vi hoppas att marschen bidrar till att få upp frågan om djurs rättigheter än mer på agendan. Det var en fin och positiv stämning i alla städer, vilket känns hoppfullt. Vi hoppas att fler ska börja engagera sig för djuren och tillsammans kan vi få djurförtrycket att upphöra, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

En annan tanke med demonstrationen var att samla alla de grupper och människor som på olika sätt är verksamma inom djurrättsrörelsen i Sverige. Dessutom deltog aktivister från såväl Danmark och Norge i manifestationen.

Människor i olika åldrar och med olika bakgrunder samlades för att tillsammans kräva ett slut på djurutnyttjandet. För en del var Djurrättsmarschen deras första demonstrationen medan andra engagerat sig under många år.

– Oavsett är alla lika viktiga då djuren behöver var och en av oss som står upp för dem. Att vi tillsammans visar att vi är många som kämpar för alla djur vi människor så brutalt utnyttjar och dödar. Vi tror på en värld där alla djur har rätt till sina egna liv. Och för att skapa den världen behöver djuren vårt engagemang och att vi lever djurvänligt, säger Malin Gustafsson.

Vi i Djurrättsalliansen vill rikta ett stort tack till alla er som deltog i Djurrättsmarschen. Tillsammans mot samma mål – djurens frihet!

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer