Djurförsök

55 000 namnunderskrifter mot djurförsök på apor

Den 23 mars överlämnade representanter från organisationerna Djurrättsalliansen och Animal Justice Project en namninsamling till Karolinska Institutet (KI) med kravet om att de ska upphöra med djurförsök på apor. Sammanlagt 55 139 namn fick Karolinska Institutets vikarierande prorektor Anders Ekbom, dekanus för forskning Anders Gustafsson samt verksamhetschef vid Komparativ medicin Brun Ulfhake ta emot.

Ett 40-tal kändisar och framstående forskare inklusive Moby, Joanna Lumley, Mian Lodalen, Peter Egan, Rickard Söderberg, Alexei Sayle, Kitty Störby Jutbring och den världsberömda primatologen Jane Goodall har anslutit sig till Djurrättsalliansens kampanj för att rädda aporna och få försöken att upphöra.

KI är det enda laboratorium i Skandinavien som fortfarande använder apor i djurförsök och omkring 100 apor finns i nuläget på anläggningen.
Från födsel till död innebär det ett stort lidande för de apor som används i försök. I ett av de försök som utförs på KI används ett stort antal apor i forskning kring ett vaccin mot malaria. Forskning som enligt vår vetenskapliga experten, Dr. Andre Menache, har liten relevans för människor och som till och med kan vara olagligt enligt EU-lagstiftning.

Utöver den vetenskapliga kritiken finns det en stark etisk grund till att kritisera användandet av primater i djurförsök.
Aporna i försöken utsätts för stress och rädsla som resultat av att de hålls i fångenskap, oförmåga att bete sig naturligt och separation från de egna familjegrupperna. De lever i burar med golvyta som inte är större än två kvadratmeter.

– Det lidande och utnyttjande försöken innebär för djuren anser vi helt enkelt inte är försvarbart eller går att rättfärdiga ur ett etiskt perspektiv oavsett syfte. Vetenskapliga framsteg kan göras med moderna djurfria modeller och att det satsas mer på forskning på att ta fram nya metoder och tekniker, säger Daniel Rolke, talesperson för organisationen Djurrättsalliansen.

Tre apor från KI:s laboratorium har tidigare överlämnats till Djurrättsalliansen för pensionering och lever idag i en djurfristad i England. Djurrättalliansen är beredda att ta emot och rädda ytterligare apor.

– Det är möjligt att pensionera apor i en del av de försök som pågår och vi hoppas att Karolinska Institutet är beredda att ge dem en andra chans i livet, säger Daniel Rolke.

Det hölls ett givande möte och vår förhoppning är att vi ska kunna fortsätta vår dialog och förändra. Ett stort tack till alla som skrivit under vår namninsamling.

Fler nyheter
Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer