Djurförsök

55 000 namnunderskrifter mot djurförsök på apor

Den 23 mars överlämnade representanter från organisationerna Djurrättsalliansen och Animal Justice Project en namninsamling till Karolinska Institutet (KI) med kravet om att de ska upphöra med djurförsök på apor. Sammanlagt 55 139 namn fick Karolinska Institutets vikarierande prorektor Anders Ekbom, dekanus för forskning Anders Gustafsson samt verksamhetschef vid Komparativ medicin Brun Ulfhake ta emot.

Ett 40-tal kändisar och framstående forskare inklusive Moby, Joanna Lumley, Mian Lodalen, Peter Egan, Rickard Söderberg, Alexei Sayle, Kitty Störby Jutbring och den världsberömda primatologen Jane Goodall har anslutit sig till Djurrättsalliansens kampanj för att rädda aporna och få försöken att upphöra.

KI är det enda laboratorium i Skandinavien som fortfarande använder apor i djurförsök och omkring 100 apor finns i nuläget på anläggningen.
Från födsel till död innebär det ett stort lidande för de apor som används i försök. I ett av de försök som utförs på KI används ett stort antal apor i forskning kring ett vaccin mot malaria. Forskning som enligt vår vetenskapliga experten, Dr. Andre Menache, har liten relevans för människor och som till och med kan vara olagligt enligt EU-lagstiftning.

Utöver den vetenskapliga kritiken finns det en stark etisk grund till att kritisera användandet av primater i djurförsök.
Aporna i försöken utsätts för stress och rädsla som resultat av att de hålls i fångenskap, oförmåga att bete sig naturligt och separation från de egna familjegrupperna. De lever i burar med golvyta som inte är större än två kvadratmeter.

– Det lidande och utnyttjande försöken innebär för djuren anser vi helt enkelt inte är försvarbart eller går att rättfärdiga ur ett etiskt perspektiv oavsett syfte. Vetenskapliga framsteg kan göras med moderna djurfria modeller och att det satsas mer på forskning på att ta fram nya metoder och tekniker, säger Daniel Rolke, talesperson för organisationen Djurrättsalliansen.

Tre apor från KI:s laboratorium har tidigare överlämnats till Djurrättsalliansen för pensionering och lever idag i en djurfristad i England. Djurrättalliansen är beredda att ta emot och rädda ytterligare apor.

– Det är möjligt att pensionera apor i en del av de försök som pågår och vi hoppas att Karolinska Institutet är beredda att ge dem en andra chans i livet, säger Daniel Rolke.

Det hölls ett givande möte och vår förhoppning är att vi ska kunna fortsätta vår dialog och förändra. Ett stort tack till alla som skrivit under vår namninsamling.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer