Djurparker

Varför vägrar Kolmårdens delfinarium att redovisa antalet döda delfiner?

Djurrättsalliansen har kritiserats av Kolmårdens delfinarium för att publicera felaktigt antal döda delfiner och felaktiga dödsorsaker för dem. Under maj och juni har därför Djurrättsalliansen flera gånger försökt få ett besked från Kolmårdens delfinarium via både PR- och Informationsansvarige, den pressansvariga samt djurparkens forskningschef och zoolog utan resultat. Det första mejlet skickades ut den 23 maj och de har därefter följts upp med flera mejl och telefonsamtal där Djurrättsalliansen har fått beskedet att vi ska få ett svar.

– Det är beklagligt och oroväckande att Kolmårdens delfinarium inte är öppna med vad som försiggår på delfinariet. Det är upp till var och en att besluta om man vill besöka delfinariet eller inte, men vi anser att allmänheten har rätt till informationen om hur många delfiner som dött på delfinariet och varför för att kunna fatta det beslutet, säger Daniel Rolke, talesperson för organisationen Djurrättsalliansen.

Cites reglerar handeln med hotade arter av vilda djur och växter. Flasknosdelfiner, som finns på Kolmårdens delfinarium, är listade som en art man bör ha under uppsikt. Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter om artskydd ska den som håller delfiner i fångenskap årligen skicka en kopia på förteckning till Länsstyrelsen där information om art, ursprung (viltfångad eller född i fångenskap), datum när djuren kom eller skickats från delfinariet, födelsedatum, namn och information till leverantör/säljare/inlämnare/köpare samt märkning/namn. Kolmårdens delfinarium meddelar enbart hur många delfiner som finns på delfinariet, könen samt om någon fötts eller dött. Vi har kunnat avslöja att man under 2015 inte rapporterat födseln av delfinen Peach och det finns starka skäl att tro att det inte är den enda gången felaktigheter begåtts. Utan den information som ska ingå i rapporteringen som födelsedatum, dödsdatum och ett namn för att identifiera en individ blir det väldigt svårt för allmänheten att kontrollera att verksamheten bedrivs på ett regelrätt sätt.

Den mentala, känslomässiga och fysiska stress som delfiner i fångenskap lider av kan allvarligt påverka hälsan hos dem. Symptom på stress inkluderar viktförlust, antisocialt beteende, brist på aptit, magsår samt att delfinerna blir mottagligare för olika sjukdomar. Trots att delfinerna på delfinariet hålls i en livsmiljö fri från rovdjur, föroreningar och andra hot så dör de ofta unga. Utifrån den information Djurrättsalliansen fått tag på från olika myndigheter så handlar det om över 60 döda delfiner sedan delfinariet öppnade.

Den 23 juli anordnar organisationen Djurrättsalliansen en demonstration utanför Kolmårdens djurpark för att uppmärksamma delfinernas situation.

Fler nyheter
Köttindustrin

Brand i djurfabrik – tusentals grisar döda

2 600 grisar dog i en brand i en djurfabrik utanför Mellerud. Djurrättsalliansen har varit på plats för att dokumentera djurens fruktansvärda öde. 

Läs mer
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer