Djurförsök

Kändisar och primatologer fördömer djurförsök med apor på KI

Artisten Moby, den världsberömda primatologen Jane Goodall och de engelska skådespelarna Joanna Lumley och Peter Egan är bara några av de kända namn som tillsammans med organisationen Djurrättsalliansen vill rädda försöksapor från Karolinska Institutet i Stockholm. Tillsammans med 42 000 andra personer har de skrivit under en protestlista där de uppmanar Karolinska Institutet att upphöra med djurförsök på apor.

De 24 makakerna flögs från en ökänd försöksdjursuppfödning i USA i mitten av november förra året för att ingå i ett försök kring malaria på Astrid Fagraeus Laboratorium vid Karolinska Institutet i Stockholm. Ett 40-tal kändisar och framstående forskare inklusive Moby, Joanna Lumley, Mian Lodalen, Peter Egan, Rickard Söderberg, Alexei Sayle, Kitty Störby Jutbring och den världsberömda primatologen Jane Goodall har anslutit sig till Djurrättsalliansens och Animal Justice Projects kampanj för att rädda de 24 försöksaporna. Karolinska Institutet har sökt, och beviljats tillstånd att använda 120 rhesusapor i forskning på vaccin mot malaria.

Forskning som enligt Animal Justice Projects vetenskapliga expert, Dr. Andre Menache, har liten relevans för människor och som till och med kan vara olagligt enligt EU-lagstiftning I direktiv 2010/63/EU som säger att “Det är också mycket viktigt, från såväl moralisk som vetenskaplig synpunkt, att se till att all användning av djur utvärderas noggrant med avseende på de förväntade resultatens vetenskapliga eller undervisningsmässiga värde, användbarhet och relevans för den aktuella användningen.”

Experimenten anses strida mot EU:s lagstiftning av följande anledningar:
• Baserat på existerande vetenskap, inklusive genetik och evolutionsbiologi, så är inte modeller med primater tillförlitliga eller relevanta för studier av mänskliga sjukdomar.
• Makaker är till stor del immuna mot den vanliga formen av malaria som drabbar människor.
• Metoder utan djurförsök finns i dagsläget, inklusive MIMIC och VACCINOMICS som är relevanta för utvecklingen av vaccin för människor.

Kritiken mot djurförsöken från de två organisationerna och de som ställer sig bakom kravet på att försöken ska upphöra har även etiska grunder. De tjugofyra aporna har uthärdat en lång och ansträngande resa innan de hamnade i karantän i Sverige. Aporna kan komma att hållas i burar som endast är två meter höga och fyra kubikmeter stora. Djurrättsalliansen är inte ensamma om vår åsikt, opinionen är stor mot alla sorters djurförsök i allmänhet och mot användningen av primater i synnerhet. Något som syns tydligt med det enorma stöd från kändisar och allmänheten.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer