Päls

Pälsindustrin visar upp minkfarm

På lördag har den svenska pälsindustrin en öppen dag på minkfarmen Berntssons gård i Skallmeja, Skara. Syftet är enligt dem att visa upp hur en välskött svensk minkfarm ser ut och ge allmänheten en insyn i pälsdjursfarmning. Viktigast av allt för dem är dock att försöka rekrytera nya minkfarmare. Farmen som de väljer att visa upp som en mönsterfarm har omkring 13 000 minkar inspärrade i små gallerburar och runt 10 000 av dem kommer i slutet av året gasas ihjäl för att sedan flås.

Vid en kontroll utförd av Länsstyrelsen i slutet av 2011 kunde inspektörerna konstatera att i fem av skugghusen hölls minkar helt ensamma och saknade berikning. En del av dessa visade oro och tecken på stereotypier. Det framkom även att minkfarmaren avlivade enskilda minkar på ett olagligt sätt. Inte heller hade farmen ett korrekt tillstånd enligt §16 i Djurskyddslagen.

Även farmens gödselhantering har fått stark kritik då den stred mot miljöbalken och olika domar från Miljööverdomstolen samt det tillstånd som fanns från Länsstyrelsen. Hanteringen av gödsel från farmen uppfyllde inte kravet på lagring på ett sådant sätt att det inte sker växtnäringsläckage till omgivande mark.

Under den öppna dagen kommer allmänheten ges en chans att vandra runt på farmen, lyfta upp minkungar och klappa dem. Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) anser att djuren är extra känsliga under perioden mars till juli:
” Medförande störningar i form av obekant ljud och buller, i nära anslutning till minkfarmer bör inte ske under avelsperioden (parning, dräktighet och laktation). Djuren är under perioden mars till juli speciellt känsliga för oväntade störningar.”
Trots det tänker pälsindustrin låta hundratals personer passera minkarna, titta ned i deras bolådor, lyfta upp ungarna och det kommer med största sannolikhet vara oerhört stressande för djuren, speciellt för minkhonorna som har ungar.

Se vår dokumentation från svenska minkfarmer på Sveket mot minkarna.

Fler nyheter
Djurförsök

KI-apornas 2024: slagsmål, amputationer och stora sår

Djurrättsalliansen granskar regelbundet verkligheten för aporna som hålls på Karolinska institutet. Under 2024 bestod deras vardag – utöver de ständigt pågående djurförsöken – av slagsmål, sår, ändtarmsframfall och amputationer. För tre av aporna blev 2024 deras sista år. 

Läs mer
Djurförsök

Två apor döda på KI

2024 avslutas med den sorgliga nyheten att ytterligare två apor som utnyttjats i djurförsök på Karolinska institutet har dött. Den ena på grund av en tarminflammation, och den andra efter skador som uppkommit vid slagsmål. Dödsfallen innebär att 51 apor har dött på KI sedan 2020.

Läs mer
Köttindustrin

Ny dokumentation: här är din julskinka

Grisar som kryper ihop i högar för att försöka hålla värmen i kalla betongboxar, brist på strö, smutsiga djur och eftersatt rengöring. Det visar Djurrättsalliansens bilder, tagna under Luciakvällen på en svensk grisfabrik. 

Läs mer