Internationellt

Hjälp hundarna i Rumänien

I fredags bröt sig rumänska myndigheten ASPA, tillsammans med lokal polis, in i ett privat hägn för hundar. 90 hundar togs brutalt därifrån. Burar bröts upp och skrikande och blödande släpades hundarna därifrån, med hjälp av långa stålstänger med snaror runt halsen. Vittnesuppgifter finns på att en del hundar ströps med snaror. Det var friska hundar som var vaccinerade, microchippade och hade hälsointyg. En del skulle snart resa till nya adoptivhem i Storbritannien. Även hundar under veterinärvård blev brutalt bortförda, med mer lidande som följd.

I Rumänien, där det bor 22 miljoner människor och finns uppemot 2 miljoner hemlösa hundar, sker det sedan år 2000 en systematisk utrensning och avlivning av hundar. Istället för att minska antalet hemlösa hundar genom kastreringsprogram och dylikt så använder sig myndigheterna av mycket grymma och brutala metoder. Utrensningsaktionerna sker genom förgiftning och genom att hundar fångas in för att antingen bli ihjälslagna, strypta eller släpade till döds efter bilar.  Eller så sätts de i kommunernas egna hundhägn. I dessa hägn lever hundarna under miserabla förhållanden, som de ansvariga inte gärna visar upp för allmänheten eller omvärlden. Bland annat är det fallfärdiga anläggningar där hundarna lever bland urin och avföring, svältande och utan att skador som de får i hägnet blir behandlade. Avlivning av hundar i hägnen sker inte avskilt, utan mitt bland de andra hundarna, genom injektion av magnesiumsulfat i bröstkorgen, utan att hunden fått lugnande medel innan.
Efter attacken mot hundhägnet i fredags har försök gjorts för att få tillbaka hundarna och idag är vi glada över att kunna berätta att 83 av de 90 hundarna nu har räddats! Men många är skadade och satta under veterinärvård. Tyvärr verkar sju hundar dödats.

Det finns goda exempel på hur antalet hemlösa hundar kunnat minska stort genom humana metoder. I staden Cernavoda har en kvinna vid namn Sara Turetta och organisationen Save the dogs sedan 2002 strukturerat arbetat med att samla ihop och kastrera hundar, samt gett dem veterinärvård och vaccinationer. När detta arbete började fanns det ca 3000 gatuhundar i Cernavoda – idag finns det ”bara” ca 300 gatuhundar där. Tyvärr har ASPA, den ansvariga myndigheten för dessa utrensningar, gått ut i tv med att utrensningarna nu kommer att sätta igång på allvar och i större utsträckning.

Vad du kan göra: 
•    Maila rumänska ambassaden:
http://www.hundhjalpen.se/2014/03/protestera-mot-aspas-agerande/

•    Demonstrera mot massavlivningarna:
1 maj kl 13 utanför Rumänska ambassaden, Östermalmsg.36, Stockholm

Fler nyheter
Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar en aldrig tidigare visad del av kycklingindustrin

Djur plågas och lever under miserabla förhållanden på det största avelsföretaget i kycklingindustrin. Genom att ha arbetat undercover och filmat med dolda kameror kan idag Djurrättsalliansen – tillsammans med Uppdrag granskning – avslöja en bärande del av den svenska och europeiska kycklingbranschen. 

Läs mer
Köttindustrin

Bild på svensk kyckling får inte visas i annons

Just nu har Djurrättsalliansen en annonskampanj på bussar och spårvagnar i Göteborg. Annonsen skulle innehålla en bild på en kyckling som ligger ner på golvet i en av Sveriges djurfabriker. Men bilden nekades av annonsbolaget då djuret på bilden kunde uppfattas som skadat – trots att det är så kycklingarna i industrin ser ut.

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjade kycklingföretaget säljer till hela Europa

Igår publicerade Uppdrag granskning filmer från kycklingindustrins största avelsföretag Aviagen, tagna av en person från Djurrättsalliansen som arbetat undercover. Det många kanske inte vet är att det avslöjade företaget inte bara står bakom 99 procent av den svenska kycklingbranschen – det styr även en stor del av den europeiska. 

Läs mer