Internationellt

Hjälp hundarna i Rumänien

I fredags bröt sig rumänska myndigheten ASPA, tillsammans med lokal polis, in i ett privat hägn för hundar. 90 hundar togs brutalt därifrån. Burar bröts upp och skrikande och blödande släpades hundarna därifrån, med hjälp av långa stålstänger med snaror runt halsen. Vittnesuppgifter finns på att en del hundar ströps med snaror. Det var friska hundar som var vaccinerade, microchippade och hade hälsointyg. En del skulle snart resa till nya adoptivhem i Storbritannien. Även hundar under veterinärvård blev brutalt bortförda, med mer lidande som följd.

I Rumänien, där det bor 22 miljoner människor och finns uppemot 2 miljoner hemlösa hundar, sker det sedan år 2000 en systematisk utrensning och avlivning av hundar. Istället för att minska antalet hemlösa hundar genom kastreringsprogram och dylikt så använder sig myndigheterna av mycket grymma och brutala metoder. Utrensningsaktionerna sker genom förgiftning och genom att hundar fångas in för att antingen bli ihjälslagna, strypta eller släpade till döds efter bilar.  Eller så sätts de i kommunernas egna hundhägn. I dessa hägn lever hundarna under miserabla förhållanden, som de ansvariga inte gärna visar upp för allmänheten eller omvärlden. Bland annat är det fallfärdiga anläggningar där hundarna lever bland urin och avföring, svältande och utan att skador som de får i hägnet blir behandlade. Avlivning av hundar i hägnen sker inte avskilt, utan mitt bland de andra hundarna, genom injektion av magnesiumsulfat i bröstkorgen, utan att hunden fått lugnande medel innan.
Efter attacken mot hundhägnet i fredags har försök gjorts för att få tillbaka hundarna och idag är vi glada över att kunna berätta att 83 av de 90 hundarna nu har räddats! Men många är skadade och satta under veterinärvård. Tyvärr verkar sju hundar dödats.

Det finns goda exempel på hur antalet hemlösa hundar kunnat minska stort genom humana metoder. I staden Cernavoda har en kvinna vid namn Sara Turetta och organisationen Save the dogs sedan 2002 strukturerat arbetat med att samla ihop och kastrera hundar, samt gett dem veterinärvård och vaccinationer. När detta arbete började fanns det ca 3000 gatuhundar i Cernavoda – idag finns det ”bara” ca 300 gatuhundar där. Tyvärr har ASPA, den ansvariga myndigheten för dessa utrensningar, gått ut i tv med att utrensningarna nu kommer att sätta igång på allvar och i större utsträckning.

Vad du kan göra: 
•    Maila rumänska ambassaden:
http://www.hundhjalpen.se/2014/03/protestera-mot-aspas-agerande/

•    Demonstrera mot massavlivningarna:
1 maj kl 13 utanför Rumänska ambassaden, Östermalmsg.36, Stockholm

Fler nyheter
Mjölkindustrin

Magra, smutsiga och döda kor på mjölkgårdar i Västerbotten

Under 2022 har länsstyrelsen flera gånger funnit magra och sjuka kor på två mjölkgårdar i Västerbotten. Trots att allvarliga brister inte har åtgärdats efter länsstyrelsens upprepade förelägganden har båda gårdarna idag fortsatt tillstånd att bedriva mjölkproduktion. 

Läs mer
Djurrätt

Ge bort julklappar som hjälper djuren!

Nu närmar sig julen och i Djurrättsalliansens webshop hittar du djurvänliga julklappar som gåvobevis, ”adoptionsdjur” och mycket mer.

Läs mer
Köttindustrin

De är där just nu – en svensk grisgård oktober 2022

Under oktober besökte Djurrättsalliansen en av Sveriges grisfabriker. Grisarna vi mötte innanför dörrarna känner bara till vad du ser i filmen: hårt betonggolv, trängsel och tristess. De är där just nu, men kommer snart skickas till ett slakteri och gå en brutal död till mötes. Detta är svensk grisindustri, ett djurplågeri som sker helt lagligt. 

Läs mer