Internationellt

Hjälp hundarna i Rumänien

I fredags bröt sig rumänska myndigheten ASPA, tillsammans med lokal polis, in i ett privat hägn för hundar. 90 hundar togs brutalt därifrån. Burar bröts upp och skrikande och blödande släpades hundarna därifrån, med hjälp av långa stålstänger med snaror runt halsen. Vittnesuppgifter finns på att en del hundar ströps med snaror. Det var friska hundar som var vaccinerade, microchippade och hade hälsointyg. En del skulle snart resa till nya adoptivhem i Storbritannien. Även hundar under veterinärvård blev brutalt bortförda, med mer lidande som följd.

I Rumänien, där det bor 22 miljoner människor och finns uppemot 2 miljoner hemlösa hundar, sker det sedan år 2000 en systematisk utrensning och avlivning av hundar. Istället för att minska antalet hemlösa hundar genom kastreringsprogram och dylikt så använder sig myndigheterna av mycket grymma och brutala metoder. Utrensningsaktionerna sker genom förgiftning och genom att hundar fångas in för att antingen bli ihjälslagna, strypta eller släpade till döds efter bilar.  Eller så sätts de i kommunernas egna hundhägn. I dessa hägn lever hundarna under miserabla förhållanden, som de ansvariga inte gärna visar upp för allmänheten eller omvärlden. Bland annat är det fallfärdiga anläggningar där hundarna lever bland urin och avföring, svältande och utan att skador som de får i hägnet blir behandlade. Avlivning av hundar i hägnen sker inte avskilt, utan mitt bland de andra hundarna, genom injektion av magnesiumsulfat i bröstkorgen, utan att hunden fått lugnande medel innan.
Efter attacken mot hundhägnet i fredags har försök gjorts för att få tillbaka hundarna och idag är vi glada över att kunna berätta att 83 av de 90 hundarna nu har räddats! Men många är skadade och satta under veterinärvård. Tyvärr verkar sju hundar dödats.

Det finns goda exempel på hur antalet hemlösa hundar kunnat minska stort genom humana metoder. I staden Cernavoda har en kvinna vid namn Sara Turetta och organisationen Save the dogs sedan 2002 strukturerat arbetat med att samla ihop och kastrera hundar, samt gett dem veterinärvård och vaccinationer. När detta arbete började fanns det ca 3000 gatuhundar i Cernavoda – idag finns det ”bara” ca 300 gatuhundar där. Tyvärr har ASPA, den ansvariga myndigheten för dessa utrensningar, gått ut i tv med att utrensningarna nu kommer att sätta igång på allvar och i större utsträckning.

Vad du kan göra: 
•    Maila rumänska ambassaden:
http://www.hundhjalpen.se/2014/03/protestera-mot-aspas-agerande/

•    Demonstrera mot massavlivningarna:
1 maj kl 13 utanför Rumänska ambassaden, Östermalmsg.36, Stockholm

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer