Djurrätt

Förbudet mot sexuella övergrepp genomklubbat

Nu har förbudet mot sexuella övergrepp mot djur äntligen röstats igenom i riksdagen och kommer träda i kraft den 1 april.
Den främsta anledningen till det är Djurrättsalliansens kampanj ”Stoppa djursexet” där vi under 2007-2008 infiltrerade ett nätverk som sysslade med tidelag. Allt material överlämnades till Expressen som gjorde en veckolång serie om det som avslutades med löpsedeln ”Ministern backar – ska förbjuda sex med djur!”.

Det var inte tillräckligt för oss. Politikerna hade blundat för denna fråga tidigare och vi bestämde oss för att visa upp sanningen så en gång varje vecka stod vi utanför riksdagen med bilder och plakat. Vi höll tal och pratade med politiker, många som inte ens visste om att det fortfarande var lagligt att förgripa sig på djur. Det var ett intensivt lobbyarbete som också involverade skrivelser, debattartiklar, protestmail och mycket annat som slutligen lyckades. Vi anordnade flera enorma demonstrationer runt om i Sverige mot de sexuella övergreppen för att visa att vi är många som vill se ett förbud och ropade ”Djursex är lagligt 2008 – Sveriges regering förtjänar en smocka. Här ovan kan du se en video från vår demonstration på Djurens dag 2008.

Men det räckte inte för oss. Vi såg till att alla hemsidor och forum där nätverket diskuterade och planerade övergreppen stängdes. Väl medvetna om att det inte kommer stoppa de mest drivande personerna i nätverken så gav vi oss också efter dem. En av huvudpersonerna var en kvinna i 40-års åldern som tränade hundvalpar att medverka i porrfilmer som hon och hennes man spelade in. Hon hade levt under pseudonymen Zenya på internet, men vi lyckades spåra upp henne, konfrontera henne och få henne att stänga ned forumen och upphöra med sin kommersiella verksamhet. Vi har även spårat upp och kontaktat ett stort antal andra förövare och håller än idag koll på många av dem.

Trots att förbudet kommer att träda i kraft så vet vi att de sexuella övergreppen mot djur kommer att fortsätta. Därför fortsätter vi spåra upp förövare och kommer lämna över all vår information till polisen, och förhoppningsvis kan vi få dem dömda till fängelse upp till två år. Stöd vårt fortsatta arbete för djuren genom att bli månadsgivare. SMS:a START DJUR100 till 72370 för att donera 100 kronor i månaden eller START DJUR50 till 72370 för att donera 50 kronor varje månad till Djurrättsalliansens livsviktiga arbete. Du kan också donera direkt till vårt plusgirokonto 42 54 11-6.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer