Internationellt

Utbredd vanvård avslöjad på norska pälsfarmer

För andra året i rad avslöjas den norska pälsbranschen. Under sommaren har den norska organisationen Nettverk for dyrs frihet genomfört nya inspektioner av landets pälsfarmer. Deras omfattande utredning 2008 avslöjade grava brister i djurskyddet på norska pälsfarmer resulterade i att Nettverk för djurs frihet polisanmälde samtliga 120 farmer som de besökt, lagbrotten var så pass utbredda. I sommarens utredning har närmare 50 av landets 331 aktiva pälsfarmer besökts och utredningen visar att lagbrotten och djurplågeriet fortsatt.

-Vi har för andra gången avslöjat att bitskador, kanibalism och obehandlade sjukdomar och skador är vanligt på norska pälsfarmer. Vår utredning visar också att allvarliga psykiska skador, som apati och stereotypa rörelsemönster är regel snarare än undantag. Vad vi har sett är chockerande och helt oacceptabelt. Vi uppmanar alla att göra vad de kan för att få farmerna förbjudna, säger Fham Sjøholm från Nettverk for dyrs frihet.

Norska Mattilsynet, som är den myndighet som kontrollerar bland annat pälsfarmerna inspekterade 73% av landets farmer efter att shockbilderna publicerades 2008. Deras utredning offentliggjordes i juni och lantbruksminister Lars Peder Brekk konstaterade att ”norska pälsdjur har det bra”. Två månader efter lantbruksministerns uttalande avslöjar Nettverk for dyrs frihet hur djuren verkligen har det i burarna.

Sammanlagt har runt 5000 bilder och flera timmar film tagits under besöken. Mattilsynet har inte velat se eller kommentera bilderna från Nettverkets besök utan fortsätter hävda att de har bra kontroll på farmerna.

Materialet har ikväll sänts på NRK och frågan har fått stor uppmärksamhet i hela Norge. Nu fortsätter arbetet för att förbjuda pälsfarmerna och stoppa djurplågeriet.

Läs mer om avslöjandena och se film på www.forbypels.no

Fler nyheter
Djurförsök

Hjälp oss rädda apor från djurförsök – kontakta KI

Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök. Som en del av kampanjen försöker vi även rädda livet på fem av aporna som just nu utnyttjas i djurförsök på Karolinska institutet.

Läs mer
Djurparker

Manifestation vid Furuviksparkens öppnande

Lördagen den 13 maj öppnade djurparken Furuviksparken upp för allmänheten. Djurrättsalliansen var på plats och manifesterade budskapet ”fångenskap dödar – avveckla djurparkerna”.

Läs mer
Djurförsök

Försöksdjurens dag – tiden rinner ut för aporna

Den 24 april är det ”Försöksdjurens dag”, en dag då människor världen över uppmärksammar djur som utnyttjas i djurförsök. Tiden börjar rinna ut för de fem aporna Fox, Nanuq, Lynx, Hyena och Grizzly som används i försök på Karolinska Institutet i Stockholm – hjälp oss rädda dem! 

Läs mer