Internationellt

Utbredd vanvård avslöjad på norska pälsfarmer

För andra året i rad avslöjas den norska pälsbranschen. Under sommaren har den norska organisationen Nettverk for dyrs frihet genomfört nya inspektioner av landets pälsfarmer. Deras omfattande utredning 2008 avslöjade grava brister i djurskyddet på norska pälsfarmer resulterade i att Nettverk för djurs frihet polisanmälde samtliga 120 farmer som de besökt, lagbrotten var så pass utbredda. I sommarens utredning har närmare 50 av landets 331 aktiva pälsfarmer besökts och utredningen visar att lagbrotten och djurplågeriet fortsatt.

-Vi har för andra gången avslöjat att bitskador, kanibalism och obehandlade sjukdomar och skador är vanligt på norska pälsfarmer. Vår utredning visar också att allvarliga psykiska skador, som apati och stereotypa rörelsemönster är regel snarare än undantag. Vad vi har sett är chockerande och helt oacceptabelt. Vi uppmanar alla att göra vad de kan för att få farmerna förbjudna, säger Fham Sjøholm från Nettverk for dyrs frihet.

Norska Mattilsynet, som är den myndighet som kontrollerar bland annat pälsfarmerna inspekterade 73% av landets farmer efter att shockbilderna publicerades 2008. Deras utredning offentliggjordes i juni och lantbruksminister Lars Peder Brekk konstaterade att ”norska pälsdjur har det bra”. Två månader efter lantbruksministerns uttalande avslöjar Nettverk for dyrs frihet hur djuren verkligen har det i burarna.

Sammanlagt har runt 5000 bilder och flera timmar film tagits under besöken. Mattilsynet har inte velat se eller kommentera bilderna från Nettverkets besök utan fortsätter hävda att de har bra kontroll på farmerna.

Materialet har ikväll sänts på NRK och frågan har fått stor uppmärksamhet i hela Norge. Nu fortsätter arbetet för att förbjuda pälsfarmerna och stoppa djurplågeriet.

Läs mer om avslöjandena och se film på www.forbypels.no

Fler nyheter
Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar en aldrig tidigare visad del av kycklingindustrin

Djur plågas och lever under miserabla förhållanden på det största avelsföretaget i kycklingindustrin. Genom att ha arbetat undercover och filmat med dolda kameror kan idag Djurrättsalliansen – tillsammans med Uppdrag granskning – avslöja en bärande del av den svenska och europeiska kycklingbranschen. 

Läs mer
Köttindustrin

Bild på svensk kyckling får inte visas i annons

Just nu har Djurrättsalliansen en annonskampanj på bussar och spårvagnar i Göteborg. Annonsen skulle innehålla en bild på en kyckling som ligger ner på golvet i en av Sveriges djurfabriker. Men bilden nekades av annonsbolaget då djuret på bilden kunde uppfattas som skadat – trots att det är så kycklingarna i industrin ser ut.

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjade kycklingföretaget säljer till hela Europa

Igår publicerade Uppdrag granskning filmer från kycklingindustrins största avelsföretag Aviagen, tagna av en person från Djurrättsalliansen som arbetat undercover. Det många kanske inte vet är att det avslöjade företaget inte bara står bakom 99 procent av den svenska kycklingbranschen – det styr även en stor del av den europeiska. 

Läs mer