Internationellt

Utbredd vanvård avslöjad på norska pälsfarmer

För andra året i rad avslöjas den norska pälsbranschen. Under sommaren har den norska organisationen Nettverk for dyrs frihet genomfört nya inspektioner av landets pälsfarmer. Deras omfattande utredning 2008 avslöjade grava brister i djurskyddet på norska pälsfarmer resulterade i att Nettverk för djurs frihet polisanmälde samtliga 120 farmer som de besökt, lagbrotten var så pass utbredda. I sommarens utredning har närmare 50 av landets 331 aktiva pälsfarmer besökts och utredningen visar att lagbrotten och djurplågeriet fortsatt.

-Vi har för andra gången avslöjat att bitskador, kanibalism och obehandlade sjukdomar och skador är vanligt på norska pälsfarmer. Vår utredning visar också att allvarliga psykiska skador, som apati och stereotypa rörelsemönster är regel snarare än undantag. Vad vi har sett är chockerande och helt oacceptabelt. Vi uppmanar alla att göra vad de kan för att få farmerna förbjudna, säger Fham Sjøholm från Nettverk for dyrs frihet.

Norska Mattilsynet, som är den myndighet som kontrollerar bland annat pälsfarmerna inspekterade 73% av landets farmer efter att shockbilderna publicerades 2008. Deras utredning offentliggjordes i juni och lantbruksminister Lars Peder Brekk konstaterade att ”norska pälsdjur har det bra”. Två månader efter lantbruksministerns uttalande avslöjar Nettverk for dyrs frihet hur djuren verkligen har det i burarna.

Sammanlagt har runt 5000 bilder och flera timmar film tagits under besöken. Mattilsynet har inte velat se eller kommentera bilderna från Nettverkets besök utan fortsätter hävda att de har bra kontroll på farmerna.

Materialet har ikväll sänts på NRK och frågan har fått stor uppmärksamhet i hela Norge. Nu fortsätter arbetet för att förbjuda pälsfarmerna och stoppa djurplågeriet.

Läs mer om avslöjandena och se film på www.forbypels.no

Fler nyheter
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Vill du duka upp djurvänlig mat till midsommar men vill ha lite inspiration? Här har vi samlat några recept på midsommarmat och tipsar om sidor där du hittar fler recept. Glad midsommar! 

Läs mer
Sverige

”Kameraövervakning på slakterier kommer inte stoppa lidandet”

Regeringen har meddelat att de vill utreda frågan om kameraövervakning på svenska slakterier. Det är en direkt följd av det djurplågeri som Djurrättsalliansen avslöjade på ett svenskt KRAV-slakteri i januari 2021. Utredningen är ett erkännande från statligt håll att djur trots kontroller plågas vid slakt. Men kameraövervakning riskerar att inge konsumenter en falsk trygghet och därmed bidra till djurens lidande.

Läs mer
Djurrätt

Hundratals stod upp för djuren i Djurrättsmarschen

Lördagen den 14 maj anordnades den största gående djurrättsdemonstrationen i Sverige – Djurrättsmarschen. Hundratals djurvänner deltog och stod upp för alla djurs rättigheter. Det var fjärde gången som Djurrättsalliansen arrangerade Djurrättsmarschen i Stockholm för att uppmärksamma djurens verklighet och ena alla som står upp för djuren och engagerar sig i djurrättsfrågor.

Läs mer