Internationellt

Utbredd vanvård avslöjad på norska pälsfarmer

För andra året i rad avslöjas den norska pälsbranschen. Under sommaren har den norska organisationen Nettverk for dyrs frihet genomfört nya inspektioner av landets pälsfarmer. Deras omfattande utredning 2008 avslöjade grava brister i djurskyddet på norska pälsfarmer resulterade i att Nettverk för djurs frihet polisanmälde samtliga 120 farmer som de besökt, lagbrotten var så pass utbredda. I sommarens utredning har närmare 50 av landets 331 aktiva pälsfarmer besökts och utredningen visar att lagbrotten och djurplågeriet fortsatt.

-Vi har för andra gången avslöjat att bitskador, kanibalism och obehandlade sjukdomar och skador är vanligt på norska pälsfarmer. Vår utredning visar också att allvarliga psykiska skador, som apati och stereotypa rörelsemönster är regel snarare än undantag. Vad vi har sett är chockerande och helt oacceptabelt. Vi uppmanar alla att göra vad de kan för att få farmerna förbjudna, säger Fham Sjøholm från Nettverk for dyrs frihet.

Norska Mattilsynet, som är den myndighet som kontrollerar bland annat pälsfarmerna inspekterade 73% av landets farmer efter att shockbilderna publicerades 2008. Deras utredning offentliggjordes i juni och lantbruksminister Lars Peder Brekk konstaterade att ”norska pälsdjur har det bra”. Två månader efter lantbruksministerns uttalande avslöjar Nettverk for dyrs frihet hur djuren verkligen har det i burarna.

Sammanlagt har runt 5000 bilder och flera timmar film tagits under besöken. Mattilsynet har inte velat se eller kommentera bilderna från Nettverkets besök utan fortsätter hävda att de har bra kontroll på farmerna.

Materialet har ikväll sänts på NRK och frågan har fått stor uppmärksamhet i hela Norge. Nu fortsätter arbetet för att förbjuda pälsfarmerna och stoppa djurplågeriet.

Läs mer om avslöjandena och se film på www.forbypels.no

Fler nyheter
Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer