Internationellt

Utbredd vanvård avslöjad på norska pälsfarmer

För andra året i rad avslöjas den norska pälsbranschen. Under sommaren har den norska organisationen Nettverk for dyrs frihet genomfört nya inspektioner av landets pälsfarmer. Deras omfattande utredning 2008 avslöjade grava brister i djurskyddet på norska pälsfarmer resulterade i att Nettverk för djurs frihet polisanmälde samtliga 120 farmer som de besökt, lagbrotten var så pass utbredda. I sommarens utredning har närmare 50 av landets 331 aktiva pälsfarmer besökts och utredningen visar att lagbrotten och djurplågeriet fortsatt.

-Vi har för andra gången avslöjat att bitskador, kanibalism och obehandlade sjukdomar och skador är vanligt på norska pälsfarmer. Vår utredning visar också att allvarliga psykiska skador, som apati och stereotypa rörelsemönster är regel snarare än undantag. Vad vi har sett är chockerande och helt oacceptabelt. Vi uppmanar alla att göra vad de kan för att få farmerna förbjudna, säger Fham Sjøholm från Nettverk for dyrs frihet.

Norska Mattilsynet, som är den myndighet som kontrollerar bland annat pälsfarmerna inspekterade 73% av landets farmer efter att shockbilderna publicerades 2008. Deras utredning offentliggjordes i juni och lantbruksminister Lars Peder Brekk konstaterade att ”norska pälsdjur har det bra”. Två månader efter lantbruksministerns uttalande avslöjar Nettverk for dyrs frihet hur djuren verkligen har det i burarna.

Sammanlagt har runt 5000 bilder och flera timmar film tagits under besöken. Mattilsynet har inte velat se eller kommentera bilderna från Nettverkets besök utan fortsätter hävda att de har bra kontroll på farmerna.

Materialet har ikväll sänts på NRK och frågan har fått stor uppmärksamhet i hela Norge. Nu fortsätter arbetet för att förbjuda pälsfarmerna och stoppa djurplågeriet.

Läs mer om avslöjandena och se film på www.forbypels.no

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer