Päls

Djurrättsaktivister intog Stockholms modecenter

Idag intog en grupp djurrättsaktivister från Djurrättsalliansen huvudbyggnaden (Centralkvarteret) vid Stockholms modecenter under Stockholm Fashion week och på flera ställen inne i byggnaden låste de fast sig med cykellås, handbojor och kedjor. Denna icke-våldsaktion utfördes i protest mot modeindustrins koppling till pälsindustrin.

Stockholm Fashion week pågår mellan 15-21 februari och har ett stort antal utställare och modevisningar med äkta päls. Idag släpps även en finsk utredning om finska pälsdjursfarmer som visar på en oerhörd vanvård med djur med öppna sår, svåra skador, stereotypa beteenden och döda djur. Bland utställarna på Stockholms modemässa finns många företag som använder sig av päls från finska pälsdjursfarmer.

– Päls är mord, aldrig mode. Designers och modeföretag måste ta sitt ansvar mot djuren och sluta använda sig av äkta päls då det innebär ett oerhört djurplågeri och lidande som vi vägrar acceptera, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Varje år dödas över 40 miljoner djur världen över för att bli päls. Kaniner, minkar, rävar, chinchillor, hundar och katter är några av de djur som föds upp och dödas inom pälsindustrin. Instängda på små ytor föds de upp för att sedan gasas ihjäl, bli dödade av elchocker eller få nacken avbruten innan de flås. Livet på farmer är stimulanslösa vilket ofta leder till stereotypa beteenden, stress och andra psykiska problem. Olika typer av sår och skador är vanligt förekommande och har dokumenterats i flera omfattande utredningar.

I Sverige dödas varje år 1,2 miljoner minkar på pälsdjursfarmer. Paragraf 4 i den svenska djurskyddslagen säger bland annat att djur som föds upp för päls ska ha möjlighet att bete sig naturligt. Livet på farmerna är allt annat än naturligt för minkarna. I en bur som är ungefär lika liten som en uppslagen kvällstidning sitter 2-3 minkar tillsammans. De saknar helt möjlighet att röra sig i vatten som är en av de viktigaste aktiviteterna för minkar. När de sedan är sex månader gamla gasas de ihjäl och flås.

– Svensk djurskyddslag är ett hån mot minkarna och pälsindustrin bryter ständigt mot djurskyddslagen. Vi kräver att Sveriges politiker också tar sitt ansvar och förbjuder pälsdjursfarmerna en gång för alla, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Fler nyheter
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer
Djurparker

Parken Zoo svarar inte på frågor om djur som dött

Under 2023 dog 196 djur på Parken Zoo i Eskilstuna. Flera av de döda djuren tillhör arter som är akut eller starkt hotade: asiatisk vildhund, jätteutter, ringsvanslemur, visayavårtsvin och trädleopard. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, men Parken Zoo svarar inte på frågor om varför djuren dött eller dödats.

Läs mer
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer