Internationellt

Våld och lagbrott på finska slakterier

Föreningen Oikeutta eläimille har för första gången publicerat material från slakterier i Finland. Materialet är insamlat med hjälp av dolda kameror som placerades ut på fyra slakterier, varav två som tillhör HK Scan.

Materialet gör ett synnerligen kraftigt intryck. Djur blir slagna med plaströr, järnstänger och plastlådor. Pådrivare som ger djuret elstötar används rutinmässigt och i stor utsträckning – även mot djurens ansikten. Elstötar ges till och med i situationer där djuret omöjligtvis kan röra sig framåt eller där det redan rör sig. Slakteriarbetarna tar tag om fårens ben och päls för att släpa dem framåt.

Slagen djuren utsätts för är, liksom det ständiga bruket av pådrivare, förbjudet i djurskyddslagens bestämmelser om avlivning. Veterinären som övervakar slakteriet reagerar ändå inte alls på detta.

Se avslöjandet på: http://www.elaintehtaat.fi/

– Det grundläggande problemet med slakt är att djuret inte vill dö. Pådrivare och slag behövs då de rädda och motvilliga djuren inte frivilligt vill gå sin död till mötes, säger Kristo Muurimaa från Oikeutta eläimille.

Bedövningen misslyckas ofta eller är inte tillräcklig. I materialet syns hur en gris försöker fly då den ska elbedövas och hur en ko lyfter huvudet efter att den skjutits med bultpistol. Djuren reagerar ofta på kniven då avblodningen inleds och visar även andra tecken på att bedövningen misslyckats. Trots detta kontrolleras inte att bedövningen
varit framgångsrik före avblodningen.

– Det råa bildmaterialet och våldet som förekommer är en konkret följd av samhällets djurbild där levande varelser ses som produkter. Så länge vi äter tiotals miljoner djur om året kommer den våldsamma behandlingen av dem att fortsätta, säger Muurimaa.

Bilderna är från HKScans slakteri i Pemar, Sastamala slakteri och två privata slakterier i Birkaland och Satakunta. I lokalerna slaktas grisar, kor och får.

Tidigare i oktober lanserade Djurrättsalliansen projektet Djurfabriken där material från svenska slakterier och djuruppfödningar visas upp.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer