Päls

”Pälsindustrin är barbarisk och det känns skönt att ha ryggen fri” – Stella Blake om varför de slutar sälja äkta päls

Under förra året förde Djurrättsalliansen och andra grupper en dialog med företaget Stella Blake om att ta ett etiskt ställningstagande och bli pälsfria. Kort därefter kom beskedet att företaget upphör med försäljning av kläder med äkta päls.

– Beslutet har enbart väckt positiva reaktioner, säger företagets vd Jonatan Söderlund.

Förra hösten var det många som uppmärksammade att klädföretaget Stella Blake sålde äkta päls. Via sociala medier fick de mycket påtryckningar från privatpersoner och djurrättsgrupper som uppmanade företaget att ta avstånd från pälsindustrin och sluta sälja päls. I samband med detta tog Djurrättsalliansen kontakt med företaget för att driva en dialog och kort därefter efter kom beskedet att Stella Blake hade fattat ett beslut om att blir pälsfria. Jonatan Söderlund, vd Stella Blake, säger att då företaget startade hade personerna i ledningen olika åsikter om de skulle sälja päls eller inte, men att det har funnits tankar inom företaget redan från början att ändra affärsmodell och sälja pälsfria produkter.

– Efter alla påtryckningar från allmänheten, kunder och organisationer gick det snabbt. Företaget bytte ledning i början av året och alla i den nuvarande ledningen var väldigt överens om att vi skulle sluta sälja äkta päls, säger Söderlund.

Han säger att beslutet i princip redan var fattat inom företaget men att kommunikationen med Djurrättsalliansen och påtryckningar från andra har gjort att processen skyndades på. I mars i år gick Stella Blake själva ut med beskedet om att de blir helt pälsfria. Reaktionerna över beslutet har enbart varit positiva, berättar Söderlund.

– Många människor tackar oss för att vi slutar sälja äkta päls för djurens skull. Många är glada att de nu kan börja handla kläder hos oss efter vårt beslut och beslutet känns helt rätt. Vi har även fått förfrågningar om att jobba ihop med andra aktörer som tidigare inte velat på grund av att vi haft äkta päls i vår försäljning. Så det är roligt. Pälsindustrin är barbarisk och det känns skönt att ha ryggen fri.

 Stella Blake sålde tidigare päls från finnraccoons, mårdhundar, som fötts upp på pälsdjursfarmer i Finland. Söderlund säger att de tidigare sålde mycket päls då det var en stor efterfrågan och att en stor del av företagets försäljning därför var päls. I samband med beslutet om att bli pälsfria hade företaget precis fått in en ny beställning av pälsjackor, som såldes ut till lägre priser under februari.

Vad kommer ni att göra med de kläder med äkta päls som finns kvar efter utförsäljningen?

– De kommer vi att donera till Coats for cubs i USA där donerad päls används i rehabiliteringen av skadade och föräldralösa djur, säger Söderlund.

Djurrättsalliansen arbetar för en pälsfri handel och för att pälsindustrin helt ska avvecklas. Organisationen har påverkat bland andra Peak Performance, Naturkompaniet, Bubbleroom och Fjällräven att sluta sälja päls. Djurrättsalliansen arbetar även med att dokumentera svenska minkfarmer och har ett flertal gånger avslöjat djurplågeriet inom den svenska pälsindustrin.

Fler nyheter
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer