Köttindustrin

Avslöjade kycklingföretaget säljer till hela Europa

Igår publicerade Uppdrag granskning filmer från kycklingindustrins största avelsföretag Aviagen, tagna av en person från Djurrättsalliansen som arbetat undercover. Det många kanske inte vet är att det avslöjade företaget inte bara står bakom 99 procent av den svenska kycklingbranschen – det styr även en stor del av den europeiska. 

På den svenska delen av företaget, Aviagen Swechick, hålls så kallade grandparents, mor- och farföräldrarna till de kycklingar som sedan hamnar på människors tallrikar. Dessa ”grandparents” importeras  till Sverige när de bara är ett par dagar gamla, och hålls sedan i Aviagens skånska djurstallar med syftet att lägga befruktade ägg. 

De befruktade äggen skickas till företagets eget kläckeri i Åstorp i Skåne. Därifrån säljs både befruktade ägg och nykläckta kycklingar till bland annat Kronfågel och Guldfågeln för att födas upp som “parents”, föräldrar, till de kycklingar som säljs som mat i affären. Men det är bara knappt 10 procent av äggen som stannar i Sverige. Resten – över 90 procent – exporteras till bland andra Norge, Finland, Danmark, Island, Lettland, Estland, Litauen, Tyskland, Polen och Spanien för att födas upp som föräldradjur i dessa länders kycklingindustrier. Att det knappt är 10 procent som stannar i Sverige och att den tiondelen utgör grunden för hela produktionen av kycklingar här (över 100 miljoner djur årligen), ger en fingervisning om hur enorm och betydelsefull exporten är till andra länder. 

– Vårt avslöjande som visar under vilka miserabla förhållanden avelsdjuren lever och dödas har väckt starka reaktioner. Men i samhällsdebatten diskuteras huvudsakligen inte grundfrågan. Ska vi verkligen utsätta djur för det här över huvud taget? Hur vi människor behandlar andra djur är en av vårt tids största orättvisor och vi menar att det – precis som i vilken rättvisefråga som helst – handlar om att förtrycket inte borde ske alls. Därför borde djurindustrierna stänga ner och vi människor sluta äta djur, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Läs mer om avslöjandet här.

Granskningen har fått konsekvenser
I Uppdrag Gransknings program “Kycklingens pris” och Djurrättsalliansens material framkommer att avelsdjuren i Aviagen Swechicks djurfabriker hålls på svältdiet för att överleva till vuxen ålder. Filmerna visar även att förhållandena är så dåliga och djuren så sjuka att många självdör eller måste avlivas och att när de avlivas görs det utan bedövning. 

Se programmet ”Kycklingens pris” här.

 

Redan innan avslöjandet publicerades sparkades Aviagen Swechicks VD sedan 28 år, något Djurrättsalliansen ser som ett spel för gallerierna:

Att VD:n får gå kommer tyvärr inte förändra någonting för djuren, utan är ett sätt att lägga locket på för en fortsatt diskussion om hur djuren behandlas. Aviagen har självklart haft kännedom om djurens situation. Det är ett system de själva skapat och gör sin vinst på. Och priset betalar djuren, säger Malin Gustafsson.

Även i Norge har avslöjandet fått stor uppmärksamhet i norska medier. ”Dolda inspelningar visar olaglig avlivning och hönor som äter på varandra” var rubriken på NRK och Nationen rapporterade att “Nortuna inblandad i kycklingskandal – avslöjad med dolda inspelningar”. Nortuna, som är Norges största köttproducent, uppgav till VG “att vanskötseln av avelsdjur i Sverige kommer att få konsekvenser” och att företaget diskuterar att helt byta ut kycklinghybriden Ross 308 från Aviagen. Att byta ut till en annan slags kycklinghybrid är även något som lyfts i den svenska debatten som ett slags lösning. 

– Lösningen är inte att byta ut en plågad fågel mot en annan plågad fågel som tvingas leva under miserabla förhållanden innan de går en brutal död till mötes. Vi hoppas att allt fler kan lyfta blicken och istället se att vi måste inte äta djur. Vi måste inte plåga djur. Att lösningen är att ställa om till en vegetabilisk livsmedelsförsörjning. Endast på det sättet kan oändligt många djur skonas från lidande och död, avslutar Malin Gustafsson. 

Här kan du läsa mer om Djurrättsalliansens avslöjande.

Här kan du läsa mer om kycklingindustrin samt det granskade företaget Aviagen.

Läs mer om vad personen som arbetat undercover på Aviagen berättar här.

Vad du kan göra:

  • Välj vego – ät inte djur! Vill du ha hjälp, inspiration och tips för att leva mer djurvänligt? Kolla då in Veganutmaningen. En helt gratis mejltjänst där du som deltagare under 28 dagar får recept, svar på de vanligaste frågorna, massvis med vegopepp och mycket mer. Utmaningen börjar varje måndag och du anmäler dig här.
  • Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta visa djurens verklighet genom att bli månadsgivare. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att swisha till nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!
  • Dela våra avslöjanden och nyheter så att fler får upp ögonen för djurens verklighet. Följ oss gärna på Facebook  och Instagram.
  • Tipsa oss: har du information eller material som du tror kan vara värdefullt för oss, eller kan du tänka dig att vara delaktig i att avslöja djurindustrier genom att arbeta undercover – ta kontakt med oss:
    Mail[email protected]
    Tel: 072-300 39 00
Fler nyheter
Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer