15 april 2025
Nya bilder visar misären för ”frigående” hönor
Djurrättsalliansens färska dokumentation från ett hönseri i södra Sverige avslöjar äggens verkliga pris. Filmerna visar instängda djur i en smutsig, intensiv och industrialiserad miljö. I djurstallarna fanns många hönor med kala fjäderdräkter samt sjuka och döda hönor. Materialet ger en inblick i den dominerande formen av svensk äggproduktion: frigående hönor inomhus.
– Nu inför påsk skrivs det mycket om ägg i form av recept eller tips på påskpynt. Men det pratas inte lika mycket om vad konsumtionen av ägg innebär för djuren som värper dem. Vi har dokumenterat ett av Sveriges hönserier för att allmänheten ska få en inblick i priset hönorna betalar för vår äggfrossa, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.
Gården ligger i Småland och där hålls tusentals hönor i ett så kallat frigående system inomhus. Vi var på plats under andra veckan i april och möttes av hönor utan fjädrar, smuts, sjuka djur, frän lukt och skelettdelar som stack upp ur ströbädden.
– Bara den relativt korta stund vi var på plats för att dokumentera djurens situation var påfrestande. Tanken på att hönorna tvingas vara i den miljön hela sina liv är svindlande. Det är svårt att greppa att vi människor kan behandla andra kännande individer så här och att det här i grund och botten är en laglig djurhållning. I mina ögon är det ett systematiskt djurplågeri, säger en av personerna som dokumenterade äggfabriken och som Djurrättsalliansen håller anonym.
Flera brister vid länsstyrelsens kontroller
Våren 2024 utfärdade länsstyrelsen ett föreläggande med vite gentemot den aktuella gården. Detta på grund av att skadade och sjuka hönor inte fick vård, att djur avlivades utan bedövning, att det var bristande tillsyn, dålig ventilation, smutsig ströbädd och överbeläggning. Vid en uppföljning i juni 2024 hade vissa saker åtgärdats och andra verkar ha varit tillfälligt bättre utan att någon aktiv åtgärd hade gjorts. Men det var fortfarande för många djur, smutsigt och oklart om ägaren hade kompetens eller förmåga att avliva sjuka djur. Sedan dess har ingen djurskyddskontroll gjorts, trots att myndigheten tidigare uttryckt att företagets ägare verkar sakna förståelse för att det förekom omfattande brister.
– Vår dokumentation visar att även om länsstyrelsen haft koll på företaget har det ändå inte inneburit någon större skillnad för djuren. Samtidigt är vi inte förvånade, för gårdens mest grundläggande problem gäller äggproduktionen i stort. Det är tillåtet att stänga in djur i torftiga och industriella miljöer, långt från deras naturliga beteenden och behov, och att låta dem producera så mycket ägg att de blir sjuka av det. Djuren ses tyvärr som människors resurser och ekonomin går först, säger Malin Gustafsson.
Industrin långt ifrån hur hönor i det fria lever
Gården är relativt liten, med omkring 10 000 djur, i jämförelse med det största hönseriet i Sverige som har över en miljon hönor. Tillvaron för den enskilda individen är dock likartad överallt inom den industriella äggproduktionen. I det fria skulle hönor ha levt i en liten flock på 10–15 individer tillsammans med en tupp, i ett väl utvecklat socialt samspel. De lever helst i skyddad vegetation, där det finns gott om buskar och träd och tillbringar en stor del av sina dagar med att söka föda, gå runt och undersöka, picka och sandbada.
– En del tänker kanske att hönor lägger ägg naturligt och att det inte skadar dem. I själva verket har vi avlat dem till en extrem produktion. Industrin bryter ner deras kroppar och leder bland annat till att många hönor dör. Man kan försöka föreställa sig hur det är att leva instängd på en sådan här äggfabrik bland tusentals andra, hela sitt liv. Det är sorgligt att vi spärrar in fåglar, utsätter dem för lidande och tar deras liv, bara för att äta ägg. Att behandla djur så här borde inte vara tillåtet och vi hoppas att fler skippar ägg och väljer växtbaserat istället, säger Malin Gustafsson.
Här under kan du se filmmaterial från det aktuella hönseriet.
Stöd vårt arbete
Tack vare våra gåvogivare kan vi fortsätta granska, dokumentera och avslöja svenska djurindustrier. Vi kan tillsammans vara den samhällsförändrande kraft djuren akut behöver och inspirera fler till en djurvänlig livsstil. Alla bidrag, oavsett summa, gör skillnad för djuren och bidrar till en framtid där alla djur respekteras. Tack!
Ät växtbaserat
Det finns gott om djurvänlig mat istället för ägg, både på påskbordet och alla andra dagar. Vill du ha hjälp och inspiration att äta mer växtbaserat? Kolla in recepten här under eller testa Veganutmaningen – en gratis mejltjänst där du som deltagare under 28 dagar får recept, inköpslistor, svar på de vanligaste frågorna, mängder med tips och vegopepp!
Äggindustrin
I Sverige finns det flera miljoner hönor. De flesta av dessa syns aldrig utomhus då de ständigt hålls instängda i djurfabriker. Vi människor har förvandlat fåglar till äggmaskiner och vid 1,5 års ålder anses hönorna i äggindustrin vara uttjänta. Då dödas de för att bytas ut mot nya hönor. Antingen skickas de till ett slakteri eller också gasas de ihjäl i djurstallarna.