Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

MJÖLK GER STARKA MEN

Under år 2025 har Djurrättsalliansen granskat den svenska mjölkindustrin. Den unika dokumentationen vittnar om de livslånga men kor, kalvar och ungdjur får för att människor vill dricka komjölk.

Kornas, kalvarnas och ungdjurens tillvaro i mjölkindustrin präglas av instängdhet, stress och fysiska påfrestningar, långt från det liv som de skulle ha valt själva. Mjölkindustrin är även djupt integrerad med köttindustrin, eftersom både ungdjur och kor slaktas för att säljas som nötkött i affären.

Fotona och filmerna i granskningen är tagna tillsammans med fotografen Animals are beings too, på flera olika svenska gårdar.

Vardag i mjölkindustrin

FÖDSELN/SEPARATIONEN

I mjölkindustrin insemineras kor för att föda en kalv per år. Kor, precis som andra däggdjur, får mjölk i juvret för att kunna mata sin unge. Men kalven tas från sin mamma direkt efter födseln eftersom mjölken istället ska säljas till människor.

Vardag i mjölkindustrin

KALVARNA

Den nyfödda ungen flyttas till en box som inte behöver vara mer än en och en halv kvadratmeter. Där får kalven leva i upp till åtta veckor, ensam och sårbar och utan någon vuxen att lära sig eller skyddas av. De får mjölkersättning eller mjölk ur hink med gummispenar och har ingen kontakt med vare sig sin mamma eller andra vuxna djur. Så småningom flyttas de ihop i större boxar med andra jämngamla kalvar.

Vardag i mjölkindustrin

UNGDJUREN

Majoriteten av kvigkalvarna föds upp för att en dag själva utnyttjas i mjölkproduktion medan tjurkalvarna föds upp för att slaktas. Produktionen av nötkött är intimt sammanlänkad med mjölkindustrin och de två industrierna är ömsesidigt beroende av varandra – 65 procent av allt nötkött kommer från mjölkindustrin. Det finns inget krav i lagen på att kalvar och tjurar ska få gå ut. Många lever hela sina liv inomhus, ofta på obekväma spaltgolv, långt från ett naturligt liv för ett nötdjur.

Vardag i mjölkindustrin

KORNA

Kor är sociala djur som naturligt lever i flockar. De betar, idisslar och strövar tillsammans men hålls i industrin på sätt som begränsar deras möjligheter att få utlopp för dessa beteenden. På en femtedel av Sveriges mjölkgårdar hålls korna uppbundna med en snara runt halsen. De kan inte vända sig, gå, klia sig eller umgås normalt med varandra. Även i lösdriftsstallarna rör sig korna på ett mycket begränsat utrymme inomhus. Beteskravet för mjölkande kor är endast sex timmar per dygn under 2-4 månader om året, resterande tid får de hållas instängda. Mjölkproduktionen per ko har genom avel mer än fördubblats sedan 1975. Idag producerar en ko sex till tio gånger mer mjölk än vad en kalv, som gavs möjlighet att vara med sin mamma, hade kunnat dricka. Den höga produktionen sliter på kroppen och får stora konsekvenser för kornas hälsa. Idag slaktas kor i genomsnitt vid fem års ålder, trots att de egentligen skulle kunna bli runt 20 år gamla.

Komjölk? Nej tack!

Något av det viktigaste du kan göra för djuren är att välja växtbaserad mat, alltså att välja bort animalier som kött, ägg och mjölk. Genom att göra dessa aktiva val i vardagen tar du avstånd från att djur utsätts för lidande och död. Behöver du lite tips och råd på vägen till en djurvänlig livsstil? Testa Veganutmaningen, där du gratis får recept, inköpslistor och pepp direkt till din mejl.

Stöd vårt arbete

Tillsammans kan vi vara den samhällsförändrande kraft som djuren så akut behöver. Deras situation bakom de stängda djurfabrikerna behöver belysas och förändras. Det är dags att avveckla djurindustrierna! Tack vare våra gåvogivare kan vi fortsätta granska, dokumentera och avslöja svenska djurindustrier. Alla bidrag, oavsett summa, gör skillnad och går till vårt arbete för en framtid där alla djur respekteras. Tack!

Var en djurvän – drick inte komjölk